Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να χαθούν περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας έως το 2030 βρίσκεται η γερμανική βιομηχανία αυτοκινήτων, εξαιτίας της στροφής στην ηλεκτροκίνηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Handelsblatt», που επικαλείται συμβούλους της κυβέρνησης του Βερολίνου, μόνο στα τμήματα παραγωγής κινητήρων συστημάτων μετάδοσης, είναι σε κίνδυνο περίπου 88.000 θέσεις εργασίας. Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται έκθεση της Εθνικής Πλατφόρμας για την Κινητικότητα του Μέλλοντος(ΝΡΜ).
Οι κινητήρες των ηλεκτροκίνητων οχημάτων κατασκευάζονται από λιγότερα ανταλλακτικά και χρειάζονται λιγότερη συντήρηση από ό,τι οι συμβατικοί κινητήρες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απολύσεις έως και 410.000 θέσεων εργασίας έως το 2030, επισημαίνεται στην έκθεση. Η παραγωγή οχημάτων θα καταστεί περισσότερο αυτοματοποιημένη και δεν θα χρειάζεται να απασχολούνται τόσοι πολλοί εργαζόμενοι, αναφέρει η «Handelsblatt», επικαλούμενη τον πρόεδρο της ΝΡΜ, Χένιγκ Κάγκερμαν.
Το 2018, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία απασχολούσε συνολικά 834.000 εργαζομένους, το υψηλότερο επίπεδο από το 1991.
Ο βασικός φορέας της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας VDA, που τον Δεκέμβριο προειδοποίησε για περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας το 2020 λόγω μείωσης των πωλήσεων αυτοκινήτων παγκοσμίως, ανέφερε ότι η πρόβλεψη της NPM βασίστηκε σε ένα «μη ρεαλιστικό ακραίο σενάριο».
Η αυτοκινητοβιομηχανία, σημαντικός κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, επιταχύνει τα σχέδια για την κυκλοφορία ηλεκτρικών οχημάτων, υπό τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περαιτέρω μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
–