Image default
Ευρώπη

Μήνυμα Ίσινγκερ για μεγαλύτερες γερμανικές επενδύσεις σε ΕΕ και NATO

Ο πρόεδρος της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ τάσσεται υπέρ των μεγάλων επενδύσεων της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, εν ανάγκη παραιτούμενη ακόμα και από τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς της.

«Ποια είναι η χρησιμότητα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού για εμάς, εάν αυτοί οι βασικοί θεσμοί της ασφάλειας μας καταστραφούν για λόγους οικονομίας;» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt» (έκδοση του Σαββάτου). Tόνισε δε πως: «Πρέπει να κάνουμε την Ευρώπη πιο λειτουργική, αλλιώς θα καταρρεύσομε συλλογικά».

Αιτιολόγησε δε το αίτημα με το επιχείρημα ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο και η διατλαντική συμμαχία είναι δύο θεσμικοί πυλώνες της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής: «Αυτοί οι δύο πυλώνες μας επέτρεψαν μια ειρηνική ανάπτυξη στην ήπειρό μας, προστατευμένη από στρατιωτικές απειλές. Ως εκ τούτου, ο πρωταρχικός στόχος πρέπει να παραμείνει, να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, οικονομικά και πολιτικά».

Ο Ίσινγκερ θεωρεί επίσης ότι δεν είναι καθόλου συμβατό με τις αρχές της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής αν τώρα — δεδομένης της απουσίας της βρετανικής συνεισφοράς και των νέων καθηκόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η μεγαλύτερη προστασία των συνόρων — «αμφισβητήσουμε εάν θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην ΕΕ. Φυσικά και πρέπει να το κάνουμε. Είναι εξίσου μια επένδυση για το ασφαλές μέλλον των παιδιών μας, όπως και ο στόχος του 2% δαπανών για το ΝΑΤΟ».

«Ο κόσμος βρίσκεται σε κίνδυνο, η Διάσκεψη (για την Ασφάλεια που θα γίνει στο Μόναχο από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου) πρέπει να το περιγράψει αυτό. Ως εκ τούτου, δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά εφηύραμε έναν όρο που αντικατοπτρίζει ένα κεντρικό πρόβλημα ασφάλειας: Westlessness. Ο όρος εκφράζει ένα διπλό φαινόμενο: Η ίδια η Δύση φαίνεται να γίνεται ολοένα και λιγότερο δυτική, αν αναλογιστεί κανείς τη συζήτηση για τις αξίες της, τις διατλαντικές προστριβές, το Brexit, αλλά και την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Τουρκία. Και ο κόσμος στο σύνολό του φαίνεται να επηρεάζεται όλο και λιγότερο από τη Δύση: Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονται από τις περιοχές κρίσης, η Ευρώπη αδυνατεί να δράσει. Το κενό που προκύπτει θα καλυφθεί από τη Ρωσία και περιφερειακές δυνάμεις όπως είναι η Τουρκία ή το Ιράν», τόνισε Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ στην εφημερίδα «Die Welt» (έκδοση του Σαββάτου).

Σχετικα αρθρα

Κ. Μητσοτάκης – EUMed: Διάλογος με την Τουρκία, αλλά με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο

admin

Βουλή- Καραμανλής: Προχωράμε αντιπλημμυρικό πρόγραμμα 1,5 δισ ευρώ- Από τα μεγαλύτερα στην ΕΕ

admin

Συνάντηση Σκρέκα- Τίμερμανς για την ένταξη της Ναυτιλίας στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εκπομπών Ρύπων

admin

Στην ταινία «Collective» το Βραβείο LUX 2021

admin

Στην Αθήνα η Υπουργική Σύνοδος των μεσογειακών χωρών της ΕΕ

admin

Αντιμονοπωλιακή πολιτική: Η Επιτροπή δημοσιεύει τα προκαταρκτικά πορίσματα της τομεακής έρευνας για το καταναλωτικό διαδίκτυο των πραγμάτων

admin

Σήμερα η Αντιπρόεδρος Σούιτσα και ο Επίτροπος Σμιτ θα μιλήσουν σε εκδήλωση για την «Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα Παιδιά» στις 10 Ιουνίου

admin

Λευκορωσία: μια στιγμή της αλήθειας για τις ευρωπαϊκές αξίες

admin

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δίνουν το πράσινο φως για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+

admin

Μ. Βαρβιτσιώτης: H πορτογαλική προεδρία συνέβαλε στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης

admin

5,7 εκατ. νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη φέρνει η ψηφιακή τεχνολογία

admin

«Ταχεία και σφαιρική» η απόκριση της Ε.Ε. στην κρίση του κορωνοϊού

admin