Image default
Ευρώπη

Οι τέσσερις πυλώνες που του γαλλικού ενδιαφέροντος και ο παράγοντας ενέργεια

Το ενδιαφέρον του Παρισιού για τις εξελίξεις σε Αθήνα και Λευκωσία έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Πέρα από την επίσκεψη Μητσοτάκη και τη διοργάνωση του φόρουμ «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που θα μπορούσαν να θεωρηθούν business as usual, η ρητορική της γαλλικής πολιτικής ηγεσίας και των διπλωματών κινείται σε πολύ θερμό ύφος απέναντι στην Ελλάδα ενώ η Γαλλία έχει επισήμως παρέμβει υπέρ των ελληνικών και κυπριακών θέσεων εναντίον της τουρκικής προκλητικότητας. Οι κινήσεις του Παρισιού έχουν έναν ευρύτερο αντίκτυπο στη συλλογιστική που αναπτύσσει απέναντι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και εν γένει του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Το πρώτο σημείο – κλειδί που εξηγεί τη γαλλική στάση βρίσκεται πίσω από τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η γαλλική πλευρά εξέφρασε την επιθυμία της, πριν ακόμη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να συμμετέχει ως παρατηρητής στο αναβαθμισμένο East Med Gas Forum που απέκτησε τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός περιφερειακού οργανισμού με διεθνές αντίκτυπο. Η παρουσία της γαλλικής TOTAL στην Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικά στην κυπριακή ΑΟΖ, αποτελεί μία ψηφίδα στο σύνθετο μωσαϊκό της γαλλικής διπλωματίας. Το Παρίσι έχει θορυβηθεί από το γεγονός ότι το «Yavuz» πραγματοποιεί έρευνες στο τεμάχιο «8» που έχει δοθεί στην κοινοπραξία ΕΝΙ – TOTAL. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η επέμβασή του θα γίνει μόνο σε περίπτωση που στο προσεχές διάστημα -οπότε και ξεκινούν οι έρευνες της TOTAL στο τεμάχιο- υπάρξει πρόβλημα με τις τουρκικές αρχές.

Το δεύτερο σημείο στρέφεται και πάλι γύρω από τα ενεργειακά καθώς αφορά το ενδιαφέρον της ίδιας εταιρείας για ανάμειξη και σε ζ θέματα πφγου περιστρέφονται γύρω από τους υδρογονάνθρακες. Στο προσεχές διάστημα θα παραχωρηθούν και νέα οικόπεδα που θεωρούνται έτοιμα προς διάθεση και, υπό αυτό το πρίσμα, η TOTAL θέλει να εξασφαλίσει την παρουσία της και στην ελληνική ΑΟΖ. Αυτό ήταν άλλωστε και ένα από τα θέματα που συζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον CEO της εταιρείας, Patrick Pouyanné, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Παρίσι.

Το τρίτο σημείο στο οποίο αξίζει να εστιάσουμε είναι η ευρύτερη στρατηγική οπτική που διατηρεί το Ελιζέ απέναντι στις προοπτικές εμβάθυνσης, αντί για διεύρυνση, των σχέσεων μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με δεδομένη και τη διαφαινόμενη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., το Παρίσι κρίνει ότι οι συγκυρίες ευνοούν ιδιαίτερα την αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών – μελών και, υπό αυτό το πρίσμα, καλούνται να πάρουν ξεκάθαρη στάση υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Άλλωστε, όπως δηλώνουν όλο αυτό το διάστημα οι Γάλλοι αξιωματούχοι, στην ίδια στρατηγική οπτική απέναντι στην ανάγκη εμβάθυνσης της Ε.Ε. κρίθηκε και η απόφασή τους να καταψηφίσουν την είσοδο της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Ένα τέταρτο σημείο που επηρεάζει ιδιαίτερα τη στάση του Παρισιού είναι τα ισχυρά γερμανικά συμφέροντα στην τουρκική οικονομία και ο άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για την απόκτηση πιο ισχυρών ερεισμάτων εντός της Ε.Ε. Η συνεργασία μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας αναπτύσσεται εις βάρος των ελληνικών θέσεων και αξιώσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και, υπό αυτό το πρίσμα, στο Παρίσι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ένα ευρύ πεδίο κίνησης προκειμένου να ενισχύσουν τις διμερείς ελληνο-γαλλικές σχέσεις. Άλλωστε στο «Ελιζέ» γνωρίζουν πως οι προσωπικές σχέσεις του γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, δεν πρόκειται να βελτιωθούν στο άμεσο μέλλον ενώ αντιλαμβάνονται και τη σύγχυση που προέκυψε στην Αθήνα για την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη.

Σχετικα αρθρα

Εγκρίθηκε το νέο ΕΣΠΑ από την Κομισιόν – Πρώτη χώρα η Ελλάδα με εγκεκριμένο πρόγραμμα της Πολιτικής Συνοχής για την περίοδο 2021-2027

admin

Φον ντερ Λάιεν: To 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει λάβει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου

admin

ΠΟΕ: Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την άρση της πατέντας των εμβολίων

admin

Κοινή δήλωση Ελλάδας – Ιορδανίας – Κύπρου: Στήριξη σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού

admin

Η Επιτροπή εγκρίνει ελληνικό πρόγραμμα ύψους 20 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ΜΜΕ

admin

Κορονοϊός: η Επιτροπή υπογράφει σύμβαση για την προμήθεια θεραπευτικού μέσου με μονοκλωνικά αντισώματα

admin

Κυβερνοασφάλεια: Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύονται να δημιουργήσουν υποδομή κβαντικής επικοινωνίας

admin

InvestEU: Η Επιτροπή διορίζει Επιτροπή Επενδύσεων

admin

Σημαντικό μέρος της ιστορίας του ελληνικού σινεμά διασώθηκε από το ΥΠΠΟΑ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

admin

Την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ στη διαδικασία υλοποίησης του 5G έχει η Ελλάδα

admin

Επιστολή Ελλάδας σε ΟΗΕ: Παντελώς αβάσιμες οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις περί καθεστώτος στρατικοποίησης νησιών

admin

Η Unicef κάνει έκκληση να ξανανοίξουν τα σχολεία χωρίς να περιμένουμε τα εμβόλια

admin