Image default
Πρώτο Θέμα

Ποιος μίκρυνε τελικά την Ε.Ε.;

«L’Angleterre, ce n’est plus grand chose» (Η Αγγλία δεν είναι πια κάτι σπουδαίο). Η φράση αποδίδεται στον Ντε Γκολ. Φέρεται να την είπε το 1963 όταν έκλεινε στους Βρετανούς την πόρτα της κοινότητας. Σήμερα, που την άνοιξαν οι ίδιοι για να φύγουν, ελάχιστοι θα υποστήριζαν κάτι τέτοιο. Το Νησί έχει μέγεθος, που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει. Και εμείς πρέπει να συνηθίσουμε σε νέα αριθμητικά δεδομένα.

Η Ε.Ε. των 27%. Ο πληθυσμός της; 445.996.515 ή 13% μικρότερος από ό,τι με το Ηνωμένο Βασίλειο στους κόλπους της. Το μερίδιό της στον παγκόσμιο πληθυσμό; Στο 6% από 7%. Και στο παγκόσμιο ΑΕΠ, στο 14,6% από 17%. Στο G7 η κοινότητα θα έχει πλέον μόνο ένα μέλος και στο G20 τρία.

Η κοινότητα μίκρυνε. Αλλά τις πταίει; Ήταν ο Μπόρις Τζόνσον που παραμύθιαζε τους Βρετανούς με ιστορίες για «τετράγωνες φράουλες» και άλλες παρανοϊκές υπαγορεύσεις από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών; Ήταν τα μετέπειτα τα παραμύθια για τα χρήματα, που θα κατευθύνονταν απευθείας στο δημόσιο σύστημα υγείας και το μπαράζ των άκρως ευνοϊκών εμπορικών συμφωνιών; Ήταν μήπως η πολιτική ελίτ της Ευρώπης, που δεν έχει αντιμετωπίσει επαρκώς το λεγόμενο δημοκρατικό έλλειμμα και τα αιτήματα για μεγαλύτερο ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων; Οι συνεχείς διαφωνίες και παραφωνίες; Ήταν το γοητευτικό αφήγημα της «ανάκτησης του ελέγχου» και της «εθνικής κυριαρχείας» σε συνδυασμό με τις μνήμες των περασμένων μεγαλείων της αυτοκρατορίας;

Όλα τα παραπάνω έπαιξαν σίγουρα το ρόλος τους. Εξάλλου η Βρετανία ήταν πάντα ενός είδους «ξένο σώμα», εξασφαλίζοντας εξαιρέσεις και επιλέγοντας να μείνει μακριά από το κοινό νόμισμα. Την πόρτα την άνοιξε τελικά ο Ντέιβιντ Κάμερον υποσχόμενος ένα δημοψήφισμα για καθαρά εσωκομματικούς λόγους. Και δεν μπόρεσαν να την κλείσουν, ακόμη και εάν επισήμως δήλωσαν Remain, όλοι εκείνοι που επί χρόνια παρουσίαζαν την συμμετοχή στην Ε.Ε. ως αναγκαίο κακό. Αυτοί που δεν έχαναν ευκαιρία να της χρεώνουν προβλήματα και προκλήσεις, αλλά ξεχνούσαν να της πιστώσουν τα οφέλη της.

Αυτοί μίκρυναν την Ένωση, που όμως έστω και με ένα μέλος λιγότερο «θα συνεχίσει το έργο της όταν ανατείλει αύριο το πρωί ο ήλιος».

Σχετικα αρθρα

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin

Το λυκόφως της Vodafone…

admin

XA:Εφαλτήριο προσδοκιών

admin