Image default
Επιχειρήσεις

Η Hines αλλάζει τα δεδομένα στην ξενοδοχειακή αγορά της Κρήτης

Κομβικό ρόλο αποκτά η Κρήτη στα σχέδια επέκτασης του αμερικανικού επενδυτικού fund «Hines» στην Ελλάδα.

Μετά την απόκτηση του Grand Hyatt Athens (πρώην Ledra του κυπριακού ομίλου Παρασκευαΐδη) της Λεωφ. Συγγρού στην Αθήνα, το επενδυτικό σχήμα επέλεξε να αξιοποιήσει την ξενοδοχειακή αγορά της Κρήτης ως βασικό  πυλώνα του ελληνικού χαρτοφυλακίου του. 

Ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος «έτρεχε» δύο παράλληλες διαδικασίες διαπραγμάτευσης για την εξαγορά ξενοδοχείων της Κρήτης. Με την πρώτη από αυτές, η Hines απέκτησε έναντι 61 εκατ. ευρώ, τον έλεγχο τριών ξενοδοχείων του Cyan Group of Hotels, συμφερόντων της οικογένειας Κεφαλογιάννη. Πρόκειται για το Apollonia Beach Resort & Spa (πέντε αστέρων) και το Santa Marina Beach Resort (τεσσάρων αστέρων) που βρίσκονται σε μια από τις πιο γνωστές ξενοδοχειακές «πιάτσες» της Κρήτης, την Αμμουδάρα του νομού Ηρακλείου. Η τρίτη μονάδα (Sitia Beach City Resort & Spa) είναι πέντε αστέρων και βρίσκεται στη Σητεία του νομού Λασιθίου. 

Η δεύτερη διαπραγμάτευση αφορούσε δύο ξενοδοχεία της εταιρείας «Μαμιδάκης Συμμετοχών». Πρόκειται για τα Coral (τριών αστέρων)  και Hermes (τεσσάρων αστέρων) τα οποία βρίσκονται στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Το ντιλ για τα δύο ξενοδοχεία θεωρείται ολοκληρωμένο και αποτελεί συνέχεια της πώλησης πριν δύο περίπου χρόνια στην Zeus International μιας τρίτης μονάδας που κατείχε ο όμιλος Μαμιδάκη στον κόλπο του Μιραμπέλο (Αγ. Νικόλαος Λασιθίου). Η τελευταία αποτέλεσε τη ναυαρχίδα του αμερικανικού ομίλου Wyndham στην Κρήτη και φέρει, πλέον, το όνομα «Wyndham Grand Crete Mirabello Bay».

Η αλλαγή σκυτάλης στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των πέντε ξενοδοχείων της Κρήτης σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, την έναρξη ενός κύκλου επενδύσεων από την Hines, αναγκαίων για την αναβάθμιση των μονάδων και την επανατοποθέτησή τους στην ολοένα πιο ανταγωνιστική ξενοδοχειακή αγορά. Μόνο για τα τρία πρώην ξενοδοχεία του Cyan Group of Hotels το επενδυτικό σχήμα φέρεται να έχει υπολογίσει επενδύσεις αναβάθμισης ύψους 30 εκατ. ευρώ. Εξίσου σημαντικά ποσά θα απαιτήσουν τα αναγκαία έργα και στα δύο ξενοδοχεία της «Μαμιδάκης Συμμετοχών». 

Στους κερδισμένους του δεύτερου κρητικού ντιλ της Hines συγκαταλέγεται και η Zeus International (στρατηγικός «συμπαίκτης» του ομίλου Wyndham στην Ελλάδα). Κι αυτό καθώς μέρος του ντιλ μεταξύ Hines-Μαμιδάκης Συμμετοχών και πιστωτριών τραπεζών του δεύτερου (Alpha, Eurobank, Πειραιώς) αφορά την καταβολή 3,5 εκατ. ευρώ στην ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου στο Μιραμπέλο (Wyndham Grand)  έναντι δανείου που είχε χορηγήσει η εν λόγω εταιρεία στα ξενοδοχεία Coral και Hermes όταν οι τρεις μονάδες ήταν ακόμα «ομόσταυλες» στον όμιλο Μαμιδάκη.

Τα δύο ντιλ της Hines επί κρητικού εδάφους αποτυπώνουν, σύμφωνα με παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς της Κρήτης, την επενδυτική κινητικότητα που καταγράφεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και ιδιαίτερα το νομό Λασιθίου.

Την ίδια στιγμή, η  κάθοδος της Hines στην Κρήτη σηματοδοτεί την άφιξη του Γιάννη Δασκαλαντωνάκη στο νησί, αλλά  σε απόσταση από το ζωτικό χώρο δραστηριοτήτων του πατρικού ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη (Grecotel). Υπενθυμίζεται πως ο Γ. Δασκαλαντωνάκης αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της Hines. Μια συνεργασία η οποία ξεκίνησε με τη διαχείριση του Grand Hyatt Athens.

Σχετικα αρθρα

Λιγότερες οι θέσεις εργασίας το 2020-Πανδημία και εθελούσιες έξοδοι «πλήγωσαν» τις εισηγμένες

admin

Mytilineos: Θετικό αποτύπωμα των χρηματιστηριακών για τα αποτελέσματα α’ τριμήνου του 2021-Αναβαθμίζεται η τιμή-στόχος στα €20,12

admin

Masdar – Taaleri: Οι ενεργειακοί κολοσσοί που επενδύουν στην Ελλάδα

admin

Νίκος Χρηστάκης (HP): «Αυτό είναι το μέλλον των εκτυπώσεων»

admin

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών: Δωρεάν rapid test για τα μέλη του

admin

Μπουρλά: Κατά της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Pfizer

admin

OCM: Κατέθεσε δημόσια πρόταση για το Ιασώ

admin

BioNTech: Η άρση των πατεντών για τα εμβόλια δεν θα είχε αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα

admin

Vodafone: Δωρεάν υπηρεσίες σε γυναίκες επιχειρηματίες για να αναπτύξουν την επιχείρησή τους

admin

ΔΕΗ: 160 σημεία φόρτισης σε 14 πόλεις για ηλεκτρικά οχήματα

admin

ΣΕΒ: Σε πρώτο πλάνο η νεοφυής επιχειρηματικότητα

admin

Mytilineos: Υπέγραψε σύμβαση για ανακατασκευή του ΚΥΤ Κουμουνδούρου με τον ΑΔΜΗΕ

admin