Image default
Οικονομία

Εισήγηση-«βόμβα» για τις περικοπές των δώρων των συνταξιούχων του Δημοσίου στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Στο μικροσκόπιο της μείζονος, 35μελούς, Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπήκε η συνταγματικότητα ή όχι της περικοπής της 13ης και 14ης σύνταξης των συνταξιούχων του Δημοσίου με τον Επίτροπο Επικρατείας να τάσσεται υπέρ του «ψαλιδιού» που επιβλήθηκε από το 2013 επικαλούμενος λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος.

Ο Επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Αντώνιος Νικητάκης, κατά την ακροαματική διαδικασία, χαρακτήρισε συνταγματική και νόμιμη την επίμαχη διάταξη και εξέφρασε τη θέση ότι δεν είναι δυσανάλογη, ούτε υπέρμετρη η περικοπή των δώρων στις συντάξεις που έγινε με τον νόμο 4093/2012.

Μάλιστα, ο συνήγορος του Ελληνικού Δημοσίου (ΝΣΚ) υποστήριξε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο πρέπει να συνταχθεί με την άποψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε συνταγματική και νόμιμη την κατάργηση των τριών δώρων (13ος και 14ος μισθός) στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.

Από την πλευρά τους, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, μέσω των δικηγόρων τους, επιχειρηματολόγησαν υπέρ της επαναφοράς των δώρων επισημαίνοντας πως από τις περικοπές επέρχεται κατάργηση περιουσιακού δικαιώματος των απόμαχων της εργασίας ενώ παράλληλα παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι συνταξιούχοι του Δημοσίου λόγω των μνημονικών περικοπών, οι οποίες αντίκειται σε σωρεία διατάξεων του Συντάγματος αλλά και της Ε.Σ.Δ.Α, είδαν δραματική μείωση των συντάξεων τους οι οποίες από 14 έχουν περιοριστεί στις 10 με αποτέλεσμα το 40% συνταξιούχων να είναι στο κατώφλι του κατώτερου ορίου της φτώχειας.

Το θέμα έφτασε στην Ολομέλεια Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου , λόγω σπουδαιότητας, μετά την απόφαση του Γ Τμήματος του ίδιου Δικαστηρίου που κατά πλειοψηφία, έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές και ζήτησε να επιλυθεί το ενδεχόμενο καταβολής αποζημίωσης για αποκατάσταση της ζημίας την οποία υπέστησαν οι συνταξιούχοι, την επίμαχη περίοδο, από την κατάργηση των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου καλείται να πάρει θέση για την συνταγματικότητα και τη νομιμότητα της κατάργησης της 13ης και 14ης σύνταξης στο Δημόσιο τομέα και για το αίτημα των συνταξιούχων που έχουν προσφύγει να επιδικαστεί στον καθένα το ποσό των 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, που υπέστησαν από τις νομοθετικές μνημονιακές ρυθμίσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα από την απόφαση της Ολομέλειας, η οποία αναμένεται μετά το Πάσχα, η υπόθεση θα αναπεμφθεί και πάλι στο Γ Τμήμα για να επιλυθούν και άλλα νομικά θέματα που έχουν τεθεί.

Σχετικα αρθρα

Αυξήθηκαν 3% οι τιμές οικοδομικών υλικών τον Μάιο

admin

Ξανά «εκτός» πράσινης λίστας της Βρετανίας η Ελλάδα – Οι σκέψεις για τις «πορτοκαλί» χώρες

admin

Βρετανία: Προς άρση της καραντίνας των εμβολιασμένων που επιστρέφουν από «πορτοκαλί» χώρες

admin

Alpha Bank: Στο 1,2 ευρώ η ανώτατη τιμή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

admin

«Πέρασε» η μόνιμη μείωση κατά 30% του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου

admin

ΥΠΕΝ: Γιατί αυξήθηκε η χονδρική τιμή του ρεύματος

admin

Η Volotea θα πετά φέτος από την Αθήνα σε 11 προορισμούς

admin

Ουκρανία: Παράταση των κυρώσεων κατά ρωσικών τραπεζών

admin

ΕΕ: Νέος γύρος επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου για νεοφυείς από το Ταμείο Καινοτομίας

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Ουσιαστικός ο ρόλος του Ομίλου ΕΤΕπ στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

admin

ΗΠΑ: Ανάπτυξη με ετήσιο ρυθμό 6,4% το πρώτο τρίμηνο 2021

admin

ΕΕ: Βαριές οικονομικές κυρώσεις στη Λευκορωσία

admin