Image default
Editorials

Η Alpha Bank και οι ουτοπίες του παρελθόντος μας…

Η Alpha Bank ολοκλήρωσε με εξαιρετική επιτυχία σήμερα την πρώτη έκδοση ομολόγων Τier II ανοίγοντας έτσι το δρόμο και για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες να επιχειρήσουν κάτι αντίστοιχο εντός του τρέχοντος έτους. 

Η μεγάλη επιτυχία της έκδοσης έρχεται μετά την επιτυχημένη έκδοση του ελληνικού δημοσίου πριν από λίγες μέρες και ουσιαστικά  τα δύο αυτά γεγονότα δείχνουν ότι η χώρα έχει αλλάξει πορεία οριστικά.

Είναι θέμα χρόνου πλέον και η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα γεγονός που θα μπορέσει και εθιμοτυπικά αλλά και ουσιαστικά να θεωρηθεί το οριστικό τέλος της κρίσης που μας βασάνισε όλους τα τελευταία δέκα χρόνια.

Μεγάλο μέρος των παραπάνω επιτυχιών πιστώνεται άμεσα ή έμμεσα στην σοβαρή και χαμηλών τόνων ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών που χωρίς πολλά λόγια αλλά με πολλή δουλειά προχωρά με ουσιαστικά βήματα στη διόρθωση των λαθών του παρελθόντος.

Από τις ουρές για ανάληψη 40 ευρώ ημερησίως έχουμε φτάσει πλέον στο επίπεδο που οι διεθνείς αγορές ξανάδανείζουν τόσο τη χώρα όσο και τις τράπεζες μας  επιτρέποντας στη χώρα για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια να κοιτάξει με κάποια μικρή αισιοδοξία το μέλλον.

Ένα από τα τελευταία αγκάθια που απομένουν είναι αυτά των κόκκινων στεγαστικών δανείων όπου θα πρέπει η κυβέρνηση της χώρας από κοινού με τις μεγάλες τράπεζες να βρεί λύση για την προστασία όσων πραγματικά αξίζει να προστατευτούν με κύριο γνώμονα την  κοινωνική συνοχή που πρόσφατα,με αφορμή άλλα γεγονότα, είδαμε ότι είναι πρώτη προτεραιότητα για την παρούσα κυβέρνηση…

Αναμφίβολα λοιπόν και όσο θα προχωράει περισσότερο η πορεία εξομάλυνσης των πραγμάτων, με όποιες αναταράξεις αυτή μπορεί να έχει, θα ξεκινάει ταυτόχρονα σιγά-σιγά και η συζήτηση για τις ουτοπίες του παρελθόντος μας.

Για όλα όσα όμορφα πιστέψαμε στα καφενεία αλλά και στις πλατείες… και τελικά αποδείχθηκαν ανέφικτα οπως πολλοί από μας είχαν τότε γράψει με τεράστιο επαγγελματικό αλλά και προσωπικό κόστος…

Στην οικονομία, όπως και στη ζωή μας άλλωστε, υπάρχουν κάποιες στιγμές πολλές γλυκές ουτοπίες που μας υπόσχονται  ένα ψεύτικο εύκολο παράδεισο γεννώντας μέσα μας μία όμορφη ελπίδα για το αύριο…

Τι γίνεται όμως όταν αυτό το αύριο δεν έρχεται ποτέ γιατί οι βάσεις και οι επιλογές μας στο χθες ήταν λανθασμένες;

Ι.Α.Φ

Από το κουτί της Πανδώρας όπου βρίσκονταν πλήθος τα κακά της ανθρωπότητας, οι Έλληνες άφησαν την ελπίδα να βγει τελευταία από τα άλλα, σαν το πιο τρομερό από όλα. Δε γνωρίζω πιο συγκινητικό συμβολισμό. Γιατί η ελπίδα, αντίθετα απ’ ο,τι πιστεύουμε, ισοδυναμεί με παραίτηση. Και ζω σημαίνει δεν παραιτούμαι.

Α.Camus

Σχετικα αρθρα

Διαλύοντας τη Ρωσία του Πούτιν…

admin

Η δύση της… Δύσης

admin

Η χρυσή ευκαιρία της (προαιρετικής) τηλεκπαίδευσης

admin

Το επιθετικό Ισλάμ και οι ατομικές ελευθερίες-Α.Ανδριανόπουλος

admin

Πετάει ο γάιδαρος στη δημοκρατία;

admin

Γιατί ΔΕΝ πρέπει να ανοίξει τίποτα τα Χριστούγεννα!

admin

Οι μάσκες του διχασμού μας…

admin

Ο επικείμενος μαύρος Σεπτέμβρης…

admin

Ιησούν ή Βαραβάν;

admin

Ξέσπασε πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών;

admin

Μήπως να αφήσουμε τον Joker και να πιάσουμε τον J.Walker ;

admin

Φτάνουμε τελικά στην Ιθάκη;

admin