Image default
Οικονομία

Συνάντηση Τζεντιλόνι – Σταϊκούρα: Στο τραπέζι οι εκκρεμότητες της 5ης αξιολόγησης

Την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης θα περάσει για πρώτη φορά σήμερα στις  9:30 το πρωί ο νέος Επίτροπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι προκειμένου να  συναντηθεί με το υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να τεθούν όλα τα θέματα από τις εκκρεμότητες της 5ης αξιολόγησης, ο έξτρα δημοσιονομικός χώρος που αναζητά η κυβέρνηση για φοροελαφρύνσεις μέχρι το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που αποτελεί το μεγάλο αγκάθι της κυβέρνησης και το σχέδιο Ηρακλής για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Ο αξιωματούχος της Ε.Ε. βρίσκεται  στην Αθήνα έχοντας συγκεκριμένη αποστολή: να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών ο νέος ευρωπαίος επίτροπος θα  επισκεφθεί στο μέγαρο Μαξίμου τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που εκεί η ατζέντα θα διανθιστεί με τις πολιτικές επιδιώξεις της Αθήνας και συγκεκριμένα με την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου προκειμένου να υλοποιηθεί η εξαγγελία για τη σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά θα αδράξει την ευκαιρία βάζοντας σφήνα στον διάλογο με τον Π. Τζεντιλόνι το αίτημα για λιγότερη λιτότητα στα δύο τελευταία χρόνια της ενισχυμένης εποπτείας για τη χώρα μας. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επανέλθει στο θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το ίδιο βράδυ στη διάρκεια του δείπνου που θα παραθέσει για τον Ευρωπαίο επίτροπο. Η συζήτηση όμως θα γίνει σε πιο χαλαρό κλίμα.

Είναι η πρώτη φορά που o Π. Τζεντιλόνι έρχεται στη χώρα μας και θεωρείται κομβικής σημασίας αυτή η επίσκεψη λόγω της κρίσιμης χρονικής συγκυρίας για την Ελλάδα, καθώς από αυτές τις επαφές θα κριθεί εάν στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου θα υπάρξουν αναφορές, έστω και με τη μορφή προθέσεων για τα αιτήματα που έχει καταθέσει η Αθήνα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Τζεντιλόνι έρχεται στην Αθήνα την ημέρα που συνεδριάζει το EuroWorking Group το οποίο καλείται να πιστοποιήσει ότι η Αθήνα έχει ολοκληρώσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου, εν συνεχεία, στο Eurogroup του Μαρτίου να επικυρωθεί η 5η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών. Στις 5 Μαρτίου μεσολαβεί ακόμη μία συνεδρίαση EWG η οποία είναι πολύ πιο σημαντική επειδή ακριβώς τα μέλη της ευρωομάδας θα αναλάβουν να προετοιμάσουν τα θέματα της υπουργικής συνόδου της ευρωζώνης.

Έτσι, τουλάχιστον ένας από τους τρεις ελληνικούς φακέλους που έχει παραλάβει το EWG θα μπει στη συνεδρίαση. Ο φάκελος που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι αυτός για την υιοθέτηση μηχανισμού μεταφοράς πρωτογενών υπερπλεονασμάτων από το ένα έτος στο άλλο (smoothing mechanism).

Σχετικα αρθρα

Εθνική Τράπεζα: Κέρδη 622 εκατ. ευρώ το Α’ εξάμηνο 2021

admin

Υπ. Οικονομικών: Μέτρα ανακούφισης και στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές

admin

ΥΠΟΙΚ: Μείωση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα τον Ιούνιο

admin

Μέτρα στήριξης των πληγέντων από την πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική

admin

ΑΑΔΕ: Δεύτερη ευκαιρία ένταξης στο myBusiness Support για 800 επιχειρήσεις

admin

ΥΠΑΝ: Τέσσερις στρατηγικές επενδύσεις πάνω από 750 εκατ. ευρώ ενέκρινε η ΔΕΣΕ

admin

Adidas: Αναβάθμιση του outlook παρά την πτώση των πωλήσεων στην Κίνα

admin

Μελέτη ΕΤΕ: Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του Τουρισμού

admin

«ΑΤΛΑΣ»: Μείωση των εκκρεμών συντάξεων για όγδοο συνεχή μήνα

admin

Αδειοδωρόσημο Αυγούστου: Στις 10/9 πάνω από 18 εκατ. ευρώ σε εργατοτεχνίτες οικοδόμους

admin

Οδικός χάρτης για την πάγια ρύθμιση

admin

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Καταβάλλονται αύριο πάνω από 15 εκατ. ευρώ σε 30.586 δικαιούχους

admin