Image default
Επιχειρήσεις

Ωρα της αλήθειας για τον διαγωνισμό παραχώρησης του στρατοπέδου «Πλέσσα»

Ενδιαφέρον από κατασκευαστές και εταιρείες ακινήτων έχει εκδηλωθεί για την 50ετή παραχώρηση πρώην στρατοπέδου «ΑΝΧΗ (ΠΖ) ΠΛΕΣΣΑ ΜΙΧΑΗΛ» στην Λεωφόρο Μεσογείων, απέναντι από το νοσοκομείο «Σωτηρία».

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) για το ακίνητο των 18,6 στρεμμάτων με τα 22 κτίρια εκπνέει αύριο. Η σειρά διευκρινίσεων που έχει δώσει μέχρι σήμερα η υπηρεσία δείχνει πως πράγματι το ακίνητο «έχει μπει στο μάτι» τεχνικών εταιρειών και επενδυτών, καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί είτε για την κατασκευή συγκροτήματος γραφείων, ξενοδοχείου, ακόμα και για κατοικίες.

Όμως οι φόβοι για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί ώστε να εκδοθεί οικοδομική άδεια, η ανάγκη μετεγκατάστασης υπηρεσιών που στεγάζονται σήμερα στο πρώην στρατόπεδο, αλλά και η υψηλή εγγυητική επιστολή (1,6 εκατ. ευρώ) ενδέχεται να λειτουργήσουν ανασταλτικά.

Το πρώην στρατόπεδο είναι ιδιοκτησία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), με συνολικό εμβαδό είναι 18.643 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.), ενώ η συνολική επιφάνεια των 22 κτιρίων φτάνει τα 7.582 τ.μ.

Σύμφωνα με την διακήρυξη, «παρέχεται στο μισθωτή η δυνατότητα κατεδάφισης των υπαρχόντων κτηρίων και ανέγερσης νέου συγκροτήματος με την έγκριση της Δ.Ε./Τ.ΕΘ.Α., η οποία και θα θέσει το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, τον επιβλέποντα μηχανικό αλλά και την επιβλέπουσα Επιτροπή παρακολούθησης των έργων (…).

Ως τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού έχει οριστεί το ποσό των 1,6 εκατ. ευρώ το χρόνο (δηλαδή 133.333,33 το μήνα) και «ποσοστό της πενταετούς αναπροσαρμογής του μισθώματος ίσο με το 100% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή επί του εκάστοτε διαμορφούμενου μηνιαίου μισθώματος.

Η παραπάνω αναπροσαρμογή δεν μπορεί να είναι κατώτερη του 5% επί του εκάστοτε διαμορφωμένου μισθώματος ανά πενταετία». Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης φτάνει τα 50 χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου, με δικαίωμα παράτασης για άλλα δέκα χρόνια.

Στη διακήρυξη αναφέρεται πως «λόγω των ουσιωδών αναγκαίων δαπανών που θα απαιτηθούν από το μισθωτή για την ανοικοδόμηση –ανακατασκευή – μετεγκατάσταση των μονάδων και υπηρεσιών αλλά και του κόστους της επένδυσης και αδειοδότησης, παρέχεται σ’ αυτόν το δικαίωμα μη καταβολής του μισθώματος για το πρώτο (1ο ) έτος της μίσθωσης, και για τα επόμενα τέσσερα έτη της μίσθωσης του ακινήτου με την καταβολή του 50% του μισθώματος του ακινήτου (από το 2ο μέχρι τον 5ο μισθωτικό χρόνο θα καταβάλει το 50% του μισθώματος), προκειμένου να συμψηφιστούν οι δαπάνες του μισθωτή για τη μετεγκατάσταση των μονάδων και υπηρεσιών καθώς και το όποιο κόστος επένδυσης. Το ανωτέρω χρονικό διάστημα δεν αναστέλλεται η αναπροσαρμογή του μισθώματος».

Η ΥΠΑΑΠΕΔ ετοιμάζεται να προκηρύξει και έναν ακόμα σημαντικό διαγωνισμό, για την πολυετή μίσθωση νεοκλασικού κτιρίου επί της Ακαδημίας 31 στο κέντρο της Αθήνας.

Σχετικα αρθρα

Χ.Α.: Συνεχίζεται η πλαγιοανοδική κίνηση προς τις 950 μονάδες

admin

ΕΒΕΠ: Οι SME7 ζήτησαν από τους G7 οι MμΕ να είναι στο επίκεντρο της ανάκαμψης

admin

Η πρωτιά της Mytilineos στην εταιρική διακυβέρνηση

admin

Η πρώτη εισαγωγή εταιρίας στην Εναλλακτική Αγορά μετά από μία δεκαετία

admin

Ιδιωτική ασφάλιση από Google και Amazon θα αγόραζαν σχεδόν τέσσερις στους 10 Έλληνες

admin

Σούπερ μάρκετ: Τι αλλάζει στο ωράριο λειτουργίας από 14/6 – Τι ισχύει για τα καταστήματα (vid)

admin

Έρχονται νέα deals στην ασφαλιστική αγορά

admin

Δημήτρης Κρομμύδας – Βιολογικό Χωριό: Θέλει να φέρει το χωριό στην… πόλη

admin

Ασύλληπτη γκάφα της Nike: Έγραψε λάθος στα ελληνικά το όνομά της

admin

Τσίπουρο και ούζο γίνονται πιο ισχυρά στις διεθνείς αγορές

admin

Sun: Γιατί ο Ρούπερτ Μέρντοχ «μηδένισε» την αξία του βρετανικού tabloid

admin

VW: Αποκάλυψε ότι διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα 3,3 εκατ. πελατών της σε ΗΠΑ και Καναδά

admin