Image default
Επιχειρήσεις

Ξεκινούν οι δημοπρασίες για το «Σύζευξις ΙΙ»

Με την οριστικοποίηση των αναδόχων για το μεγάλο έργο «Σύζευξις ΙΙ» που έχει σαν στόχο την αναβάθμιση της δικτύωσης του δημοσίου τομέα και στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στους κρατικούς φορείς για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα αρχίσει η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ) τους νέους διαγωνισμούς για έργα τεχνολογίας στο δημόσιο.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν οι δημοπρασίες (bids) ώστε να οριστικοποιηθούν οι ανάδοχοι για τις 28 εκτελεστικές συμβάσεις του «Σύζευξις ΙΙ», συνολικού προϋπολογισμού περί τα 710 εκατ. ευρώ, τα 500 εκατ. ευρώ από τα οποία αφορούν τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες προς το δημόσιο.

Το «Σύζευξις ΙΙ» υλοποιείται μέσω «συμφωνιών πλαίσιο» και έχουν ήδη επιλεγεί οι υποψήφιοι για σειρά υποέργων. Μεταξύ των συγκεκριμένων υποψηφίων θα γίνουν δημοπρασίες ώστε να επιλεγούν οι τελικοί ανάδοχοι.

Για παράδειγμα σε επίπεδο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών η χώρα έχει χωριστεί σε οκτώ νησίδες, ενώ μέσα σε ορισμένες νησίδες (όπως η Αττική) έχουν δημιουργηθεί υποτομείς (έξι στην περίπτωση της Αττικής) τους οποίους θα διεκδικήσουν μέσω των δημοπρασιών οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών που έχουν επιλεγεί. Ειδικά στην Αττική θα δοθεί μάχη μεταξύ και των τεσσάρων τηλεπικοινωνιακών παρόχων (OTE, Vodafone, Wind, Forthnet). Σε κάποιες άλλες νησίδες υπάρχουν δύο διεκδικητές (π.χ. Στερεά Ελλάδα και Κυκλάδες, Δυτική Ελλάδα και Δωδεκάνησα).

Στόχος της διοίκησης της ΚτΠ ΑΕ, όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σταύρος Ασθενίδης, είναι να υπογραφούν μέσα στους επόμενους μήνες οι εκτελεστικές συμβάσεις και να αρχίσει η υλοποίηση του «Σύζευξις ΙΙ», έργου που είχε ξεκινήσει από το 2010!

Με την υπογραφή των εκτελεστικών συμβάσεων θα υπάρξει, πάντως, και μεγάλη κινητοποίηση των εταιρειών καθώς θα απαιτηθεί πλήθος συνεργείων και τεχνικών ώστε να εγκατασταθούν οι καλωδιώσεις, τα συστήματα ασφάλειας κ.λπ. Το σχετικό υποέργο (υποέργο Ι) είναι συνολικού προϋπολογισμού 165 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης για διεύρυνση του αντικειμένου του έργου κατά 25%.

Το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ II» έχει ως κύριο αντικείμενο την παροχή αναβαθμισμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για περίπου τέσσερα χρόνια. Σκοπός είναι να συνδεθούν 34.000 κτήρια φορέων του δημοσίου, με τις δημόσιες υπηρεσίες να μπορούν πλέον να επικοινωνούν μεταξύ τους με ταχύτητες σύνδεσης έως 1 Gbps και με χαμηλότερο κόστος, διευκολύνοντας ταυτόχρονα τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο. Το έργο θα παρέχει στους δημόσιους φορείς τη δυνατότητα ασφαλούς χρήσης βίντεο, τηλεσυνεργασίας και mobile τεχνολογιών. Ταυτόχρονα, η υλοποίησή του θα ανοίξει το δρόμο για παροχή νέων τηλεματικών υπηρεσιών. Στόχος είναι η εξοικονόμηση δαπανών για το ελληνικό δημόσιο της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.

Η ΚτΠ ΑΕ, έπειτα από αρκετά χρόνια ταλαιπωρίας, υποστελέχωσης και ασφυκτικών προϋπολογισμών, έχει αποφασιστεί, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης, πως θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην υλοποίηση των έργων τεχνολογίας στο δημόσιο. Ο κ. Ασθενίδης λέει πως η λειτουργία της ΚτΠ ΑΕ ως κρατικής εταιρείας δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην προσέλκυση του προσωπικού με τις δεξιότητες που απαιτούνται. Ηδη, πάντως, έχει ξεκινήσει διαδικασία πρόσληψης 34 στελεχών μέσω ΑΣΕΠ, αναδιαμορφώθηκε το οργανόγραμμα ώστε να καλύπτονται οι απαιτήσεις του νέου ρόλου που θα έχει η εταιρεία, ενώ αυξήθηκε ο προϋπολογισμός από τα 3 στα 5,5 εκατ. ευρώ.

Εντός του επόμενου διμήνου – τριμήνου, όπως εκτιμά ο κ. Ασθενίδης, αναμένεται να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση οι διακηρύξεις για δύο από τα πρώτα νέα έργα τεχνολογίας στο δημόσιο που θα προχωρήσει η ΚτΠ ΑΕ. Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται για νέα έργα καθώς οι σχετικοί διαγωνισμοί σχεδιάζονται επί χρόνια χωρίς να προχωρούν. Αποτελούν, όμως, προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πρόκειται για το σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (HRMS) στο δημόσιο, που σχεδιάζεται μαζί με την αρμόδια γενική γραμματεία του υπουργείου Εσωτερικών, με προϋπολογισμό περί τα 10 εκατ. ευρώ, και το σύστημα επιχειρησιακού λογισμικού (ERP) σε όλους τους φορείς της γενικής και κεντρικής κυβέρνησης. Την εγκατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος (τώρα λειτουργεί μόνο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) επιθυμεί διακαώς το υπουργείο Οικονομικών για την καλύτερη παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Το έργο εκτιμάται πως μπορεί να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Επανεκκίνηση εστίασης: Τι πρέπει να προσέχουν όσοι υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης

admin

Audi: Τέλος στα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης μέχρι το 2033

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Χωρίς μέρισμα η χρήση του 2020

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τη μη διανομή κερδών αποφάσισε η ΓΣ

admin

Σωληνουργεία Τζιρακιάν: Καλύφθηκε πλήρως η ΑΜΚ – Αντλήθηκαν €3,048 εκατ.

admin

Τζιρακιάν: Πλήρης κάλυψη της ΑΜΚ – Αντλήθηκαν €3,048 εκατ.

admin

MSCOMM: Νέο πενταετές στρατηγικό πλάνο – Συνεργασία με την ΕΥ

admin

MYTILINEOS: Από 1η Ιουλίου η πληρωμή του μερίσματος

admin

Mytilineos: Από 1η Ιουλίου η καταβολή μερίσματος €0,36

admin

Lamda Development – Fourlis: Δημιουργούν Retail Park εντός του Ελληνικού – Επένδυση 55 εκατ. ευρώ

admin

COSMOTE: Καλοκαίρι με απεριόριστα data στο κινητό για όλους

admin

Συνεργασία ΕΜΠ – ΕΥΔΑΠ για την υδροδότηση της Πολυτεχνειούπολης

admin