Image default
Οικονομία

Πρώτη κατοικία : Πώς να προστατευτείτε από τους πλειστηριασμούς

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για μαζικούς πλειστηριασμούς σπιτιών καθώς έως τις 30 Απριλίου διαρκεί η προστασία για την πρώτη κατοικία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, για την προστασία της πρώτης κατοικίας  επεσήμανε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε ότι αρκετά περισσότεροι δανειολήπτες σπεύδουν να αντλήσουν στοιχεία από την πλατφόρμα για να προστατευθούν».

Περισσότεροι από 65.000 ενδιαφερόμενοι έχουν κάνει εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας από 1η Ιουλίου 2019 μέχρι 7 Φεβρουαρίου 2020.

Έτσι, μόλις ένας στους δύο πολίτες που δυνητικά ανήκουν στους δικαιούχους προστασίας της πρώτης κατοικίας τους έχουν μέχρι στιγμής εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Από τους περίπου 130.000 δυνητικά επιλέξιμους χρήστες, μόνο οι 65.393 είχαν μπει στην πλατφόρμα μέχρι την περασμένη Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου και από αυτούς μόλις οι 43.398 (δηλαδή, ένας στους τρεις) είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης, συναινώντας στην άρση του φορολογικού και του τραπεζικού απορρήτου τους. Αντιθέτως, 21.995 χρήστες δεν συναίνεσαν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, στην άρση του απορρήτου. Επιπλέον, ακόμα και μεταξύ εκείνων που έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την άρση του απορρήτου, η συντριπτική πλειοψηφία (41.325 από τους 43.398) δεν έχει υποβάλει ακόμη την αίτησή της.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, κάλεσε για άλλη μια φορά χθες τους πολίτες που έχουν οφειλές και θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους να μπουν στη σχετική πλατφόρμα και να ακολουθήσουν τη διαδικασία, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε τετράμηνη παράταση έως τις 30 Απριλίου. Από την 1η Μαΐου, όπως είπε, θα υπάρχει νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το οποίο θα δίνει δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει όσους δεν έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες τους, να το κάνουν. Άλλωστε το Μάιο θα πρέπει να ισχύσει το νέο πλαίσιο για τις πτωχεύσεις, που όπως φαίνεται θα είναι πιο ανοικτό σε διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.

Ακόμη και με ηλεκτρονικά μηνύματα επιχειρεί η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) να «αφυπνίσει» τους  δανειολήπτες, που αν και έχουν «κόκκινο» δάνειο με ενέχυρο την κύρια κατοικία τους κι αρχικά μπήκαν στην ειδική πλατφόρμα, στη συνέχεια εγκατέλειψαν την προσπάθεια.

 

-

Σχετικα αρθρα

Αύξηση 34,6% των ελληνικών εξαγωγών

admin

Ποια εισοδήματα απαλλάσσονται φέτος από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης

admin

Χανιά: Την πτήση με 110 Δανούς τουρίστες, υποδέχτηκε οι ΓΓ του ΕΟΤ

admin

Γ. Οικονόμου: Μονόδρομος για τη γεωργία το τρένο του ψηφιακού μετασχηματισμού

admin

Χ. Θεοχάρης: Το “Brand” της Ελλάδας ισχυροποιείται

admin

Σταϊκούρας: Έρχεται ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο με 240 δόσεις

admin

Θ. Ντόκος: Το 30% της επένδυσης στο πρόγραμμα των φρεγατών πρέπει να μείνει στην Ελλάδα

admin

Από τους τυχοδιώκτες εξερευνητές στους κροίσους διαστημικούς τουρίστες

admin

Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας: «Ήδη χάσαμε περίπου 12 % του ΑΕΠ από την πανδημία »

admin

Tagesspiegel: Η Ελλάδα ανοίγει για τουρίστες με ελπίδα αλλά και φόβο

admin

Κ. Χατζηδάκης: Νέες δυνατότητες, ευκαιρίες και επιλογές στους εργαζόμενους

admin

Πιστώθηκαν χρήματα για δικαιούχους της Επιστρεπτέας 7 και ιδιοκτήτες ακινήτων

admin