Image default
Πρώτο Θέμα

WSJ: Πώς τα ελληνικά ομόλογα αγαπήθηκαν από τους επενδυτές

Έως και πριν από 15 μήνες η Ελλάδα ήταν για τους επενδυτές ένα υπερβολικά ριψοκίνδυνο στοίχημα. Σε μία δραστική μεταστροφή του κλίματος, σήμερα τη δανείζουν με επιτόκιο χαμηλότερο του 1%, παρατηρεί η WSJ και φιλοξενεί δηλώσεις αναλυτών που εξηγούν ποια είναι τα πλεονεκτήματα των ελληνικών ομολόγων. 

Οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στα ελληνικά στοιχεία ενεργητικού από τον Απρίλιο του 2019, όταν, όπως.  αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, έληξε η διαμάχη ενός μήνα με ΄τις άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης σχετικά το με το εάν η Αθήνα τηρεί τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις και αποδεσμεύθηκαν κεφάλαια. «Στη συνέχεια τον Ιούλιο μία φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεσμεύθηκε για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ανέβηκε στην εξουσία. Αυτό βοήθησε τον δείκτη του χρηματιστηρίου να ενισχυθεί σχεδόν 50% πέρυσι» τονίζει.

Δεν ήταν ο μόνος παράγοντας που οδήγησε την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου από το 4% στις αρχές του 2019 στο 0,98 χθες. Η απόφαση του Fitch τον περασμένο μήνα να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά μία κλίμακα είχε ως αποτέλεσμα να προσλεκύσει ακόμη περισσότερους επενδυτές στην ελληνική αγορά. «Πριν από ένα-δύο χρόνια υπήρχε αρκετή αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις. Τώρα οι ανησυχίες έχουν περιοριστεί αισθητά» σχολιάζει ο Luca Cazzulani της UniCredit. 

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, σημειώνει η WSJ, καθιστά τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για μία μεγαλύτερη δεξαμενή επενδυτικών χαρτοφυλακίων και θα μπορούσε να ενισχύσει την ρευστότητα της Ελλάδας. Νέες αναβαθμίσεις θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν μεγάλους δείκτες ομολόγων να εντάξουν το ελληνικό χρέος, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη ζήτηση για αυτό, προσθέτει.

«Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά προς τα εκεί οδεύουμε» αναφέρει ο Jorge Garayo της Société Générale. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε επίσης να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εάν κατακτήσουν την επενδυτική βαθμίδα, συμπληρώνει. Και υπάχει βεβαίως και κάτι ακόμη που τα καθιστά άκρως ελκυστική επιλογή. Σε έναν κόσμο αρνητικών επιτοκίων, εξακολουθούν να προσφέρουν καλή απόδοση. Οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων χωρών, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία κινούνται υπό το μηδέν, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές πρέπει να πληρώσουν τις συγκεκριμένες χώρες για να τις δανείσουν. 

Το κυνήγι των αποδόσεων είχε μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα στην πρόσφατη έκδοση του 15ετους ομολόγου, μόλις το 15% των αγοραστών να είναι από την Ελλάδα και οι υπόλοιποι από το εξωτερικό, σύμφωνα με τον Δημήτρη Δαλίπη της Alpha Trust. «Έχουμε πολύ χρήμα να κυνηγά πολύ λίγες ευκαιρίες προς το παρόν» εξηγεί και προσθέτει πως οι θετικές εξελίξεις στις αγορές οφείλονται εν μέρει στην πρόοδο που σημειώνεται στην Ελλάδα και εν μέρει σε ένα περιβάλλον, στο οποίο δεν βρίσκει κανείς εύκολα αποδόσεις. 

– 

Σχετικα αρθρα

Το φάντασμα του 1970 (ξανά) στοιχειώνει την Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο

admin

Τα κακά μαντάτα από το ΔΝΤ

admin

ΧA:Με δυνατό finish 9×9 κερδήθηκε ο μήνας

admin

Πως οι επενδυτές έχασαν 400 δισ. $ στην Κίνα τον Ιούλιο

admin

Θετικά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – Ολα τα αποτελέσματα των 4 συστημικών

admin

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin