Image default
Πρώτο Θέμα

Μετοχές: Πέντε λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί

Του Naeem Aslam

Ο κοροναϊός COVID-19 αναμφίβολα θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία, και όσοι πιστεύουν το αντίθετο θα βρεθούν προ εκπλήξεως. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας πρόσφατα έλαβε μέτρα νομισματικής πολιτικής για να στηρίξει την οικονομία της χώρας, ενώ παράλληλα μείωσε κατά το ήμισυ τους δασμούς που επιβάλλονται στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Τα μέτρα αυτά μπορεί να μετριάσουν τις αναπόφευκτες επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία, αλλά και πάλι το πλήγμα του κοροναϊού θα είναι ισχυρό.

Μέχρι σήμερα, ο κοροναϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, αριθμός που πιθανότατα θα αυξηθεί περαιτέρω μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση. Η Κίνα και οι υπόλοιπες χώρες όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού λαμβάνουν δραστικά μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωσή του.

Οι ειδικοί της αγοράς είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας και πιστεύουν επί του παρόντος ότι θα παραμείνει αλώβητη. Δεν αντιλέγω ότι ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε σημαντικά, απλώς επισημαίνω ότι οι επιπτώσεις του κοροναϊού δεν αντανακλώνται ακόμη στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά.

Παρακάτω επισημαίνονται μερικοί από τους λόγους που οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί.

Στροφή προς τον χρυσό

Μετά τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, η Fed δεν έχει λόγο να επανεξετάσει την επιτοκιακή πολιτική της άμεσα, ανεξάρτητα από το πόση πίεση ασκεί προς την κατεύθυνση αυτή ο Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, εάν ρίξουμε μια ματιά στις ροές κεφαλαίων στο μεγαλύτερο ETF του χρυσού (σ.σ. χρηματιστηριακά διαπραγματεύσιμο κεφάλαιο που συνδέεται με τον χρυσό), θα δούμε μια τεράστια εισροή κεφαλαίων. Σαφώς, ο χρυσός δεν προσφέρει μέρισμα, αλλά είναι το βασικότερο εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου. Οι ροές αυτές καταδεικνύουν ότι οι επενδυτές προετοιμάζουν τα χαρτοφυλάκιά τους εν όψει ενός χειρότερου σεναρίου.

Η ζήτηση πετρελαίου αντανακλάται στην τιμή

Οι Σαουδάραβες έχουν πιέσει το κλαμπ των χωρών του OPEC (σ.σ. περιλαμβάνει τις χώρες μέλη του OPEC και τους εταίρους τους) να μειώσει την προσφορά πετρελαίου. Αντιλαμβάνονται ότι η εύρεση ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης είναι ανέφικτη, και ότι θα γίνεται ακόμη δυσχερέστερη όσο θα λαμβάνουμε περισσότερα στοιχεία από την Κίνα. Το γεγονός δε ότι το πετρέλαιο κατέγραψε ήπιο ράλι εν μέσω των προσδοκιών για νέες περικοπές στην παραγωγή, ενισχύει το επιχείρημα ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τους στόχους που έχουν θέσει οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Ο δείκτης μεταβλητότητας παραμένει σε υψηλά επίπεδα

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX του S&P 500, και ο αντίστοιχος δείκτης V2X του European Stoxx παραμένουν αντίστοιχα κατά 27% και 25% υψηλότερα από τα χαμηλά τους (στις 17 και στις 16 Ιανουαρίου αντίστοιχα). Εάν λοιπόν το ράλι στα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία (σ.σ. όπως οι μετοχές) πρόκειται να συνεχιστεί, θα πρέπει να δούμε περαιτέρω πτώση των εν λόγω δεικτών.

Η αγορά ομολόγων δεν υποδηλώνει διάθεση ρίσκου

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων δεν στηρίζουν την άποψη ότι η διάθεση ανάληψης ρίσκου αποτελεί την κυρίαρχη τάση στις τάξεις των επενδυτών. Οι υφιστάμενες αποδόσεις των 10ετών και των 5ετών αμερικανικών ομολόγων δεν πείθουν αρκετά τους επενδυτές να συνεχίσουν τις ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις τους, τουλάχιστον μέχρι οι αποδόσεις να αγγίξουν τα πρότερα επίπεδά τους.

Οι εταιρείες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Έχουμε δει εταιρείες κολοσσούς να προχωρούν σε σοβαρές προειδοποιήσεις όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη τους το επόμενο τρίμηνο. Η Burberry την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι δεν αναμένει ισχυρά μεγέθη στο τρίμηνο καθώς το κλείσιμο των καταστημάτων της στις πληγείσες από τον κοροναϊό περιοχές θα επηρεάσει αρνητικά την κερδοφορία της. Προσωρινό “λουκέτο” έχει βάλει επίσης στις παραγωγικές της εγκαταστάσεις και η Foxconn, ο κορυφαίος προμηθευτής iPhone της Apple, εξέλιξη που πρακτικά σημαίνει ότι ο αμερικανικός κολοσσός θα παραλάβει λιγότερα iPhones και άλλες συσκευές που προμηθεύεται από την κινεζική εταιρεία.

Είναι κρίσιμο να επισημάνουμε ότι πρόκειται για εταιρείες κολοσσούς και εφόσον αυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τότε σίγουρα θα υπάρξει αντίκτυπος στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές. Μέχρι στιγμής, μόνο μερικές εταιρείες έχουν προβεί σε ανάλογες προειδοποιήσεις, αλλά ρεαλιστικά μιλώντας, εκτιμώ ότι αντίστοιχα “καμπανάκια” θα κρούσουν και άλλες επιχειρήσεις, και πρόκειται να δούμε και άλλες παρόμοιες προειδοποιήσεις τις προσεχείς εβδομάδες.

Σχετικα αρθρα

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin