Image default
Τράπεζες

Καραβίας: Προτεραιότητα σε διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση

Εστίαση στη χρηματοδότηση έργων πράσινης ανάπτυξης και ιδιαίτερα έργων στους τομείς διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

Μιλώντας στην εκδήλωση των Growth Awards, την οποία συνδιοργάνωσαν για 4η χρονιά η Eurobank με την Grant Thornton, ο κ. Καραβίας επισήμανε τη μεγάλη υστέρηση της χώρας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους τομείς της ανακύκλωσης και της διαχείρισης απορριμμάτων.

«Είμαστε πολύ πίσω, ακόμη και στα στοιχειώδη» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας σημειώνοντας ότι μπορεί η υστέρηση να δίνει μεγάλα περιθώρια για βελτίωση, αλλά η αλήθεια είναι πως πρέπει να γίνουν πολλά και γρήγορα για να αποκτήσει η χώρα μια στοιχειώδη επαφή με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

Σύμφωνα με την Eurostat, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του τομέα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης αυξήθηκε κατά 25%, μεταξύ 2009 και 2017 στην Ευρωζώνη, αλλά μειώθηκε κατά 35% για την Ελλάδα. Ειδικά, στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς το 2017, από το σύνολο των 5,4 εκατομμυρίων τόνων αστικών αποβλήτων που παράχθηκαν, το 80% κατέληξε σε ΧΥΤΑ, ενώ μόλις το 20% ανακτήθηκε έναντι μέσου όρου 46 % στην ΕΕ.

Η Ελλάδα έχει ακόμη παράνομες χωματερές και πληρώνει υψηλά πρόστιμα ανέφερε ο Φ. Καραβίας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί η ύπαρξη τέτοιας απόστασης από την Ευρώπη, που στοχεύει στην πλήρη ανακύκλωση, μηδενίζει τα πλαστικά και παράγει ενέργεια από τα απορρίμματα.

Με δεδομένο ότι η διαχείριση απορριμμάτων και η ανακύκλωση μπορούν να απορροφήσουν δημόσιες επενδύσεις και ιδιωτικά κεφάλαια μέσω ΣΔΙΤ και η Ελλάδα μπορεί να υποδεχθεί άμεσες ξένες επενδύσεις σε έργα που θα ωριμάσουν σχετικά γρήγορα, η Eurobank ορίζει τους δύο παραπάνω τομείς ως υψηλού ενδιαφέροντος για νέες χορηγήσεις.

Στο παραπάνω πλαίσιο η τράπεζα προχωρά άμεσα σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή:

Πρώτον, το Τμήμα Οικονομικών Μελετών της Eurobank εκπονεί και θα παρουσιάσει, το αμέσως επόμενο διάστημα, μια αναλυτική μελέτη για τη διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα, τις προκλήσεις, τις προοπτικές και το οικονομικό και αναπτυξιακό δυναμικό του τομέα. «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια ουσιαστική συμβολή στην ιεράρχηση των πολιτικών που μπορούν να έχουν τη μέγιστη θετική επίδραση στην ανάπτυξη – στην προκειμένη περίπτωση με διακριτή συμβολή στο περιβάλλον και τη βιώσιμη κυκλική οικονομία» ανέφερε ο Φ. Καραβίας.

Συγχρόνως, η Eurobank δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει πλήρως, την υλοποίηση έργων στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. «Διαθέτουμε και την αναγκαία ρευστότητα και την απαραίτητη τεχνογνωσία για να στηρίξουμε τόσο συμβουλευτικά όσο και χρηματοδοτικά τους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές που εκτιμούν τις θετικές προοπτικές του κλάδου» ανέφερε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Την τελευταία τριετία η Eurobank αύξησε κατά 170% τις δανειοδοτήσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στοχεύει να τις διπλασιάσει έως το 2023.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως μακρά ανηφορική πορεία την ανάκαμψη της οικονομίας, παραπέμποντας στο στόχο που έθεσε ο πρωθυπουργός για προσέλκυση επενδύσεων της τάξης των 100 δισ. ευρώ σε βάθος 7 έως 8 ετών. «Όταν η χώρα είναι σε αναζήτηση τέτοιου μεγάλου ύψους επενδύσεων, η πρώτη απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα ήταν ότι καθώς έχουμε πολύ έδαφος να ανακτήσουμε, χρειαζόμαστε κάθε πηγή και μοχλό ανάπτυξης» επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Σχετικα αρθρα

Νέα απάτη με τραπεζικές κάρτες – Τι να προσέξετε

admin

Επιτόπιοι έλεγχοι στις τράπεζες για την εφαρμογή των πιστωτικών κριτηρίων

admin

Διαβούλευση για τα Stress tests – Αλλάζει ο υπολογισμός κινδύνου σε μεγάλες και μικρές τράπεζες

admin

Alpha Bank: Υπερκαλύφθηκε 1,9 φορές η προσφορά – Tα ποσοστά ΤΧΣ, Paulson και Schroders

admin

Οι λόγοι που οι τράπεζες θα χρειαστούν και άλλες αυξήσεις κεφαλαίου

admin

EBA: Προβληματισμός για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ικανοποιητικότερα στοιχεία για την Ελλάδα

admin

«Κόκκινα» δάνεια – Ευρ. Συμβούλιο: Προσωρινή συμφωνία για την πώληση πιστώσεων σε τρίτους

admin

Alpha Bank: Πως θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου – Ξεκίνησαν οι εγγραφές(UPD)

admin

Mε αναπτυξιακή ατζέντα η συνάντηση θεσμών-τραπεζών

admin

Άρθρο του Γιάννη Στουρνάρα στην Handelsblatt: «Η κλιματική αλλαγή ως ευκαιρία»

admin

Deutsche Bank: Το ναυτιλιακό στοίχημα του ενός δισ. δολαρίων

admin

Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank

admin