Image default
Τράπεζες

Τα ανοιχτά μέτωπα στο ραντεβού SSM-τραπεζιτών

Η πορεία των προς τιτλοποίηση πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εφαρμογή του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων -γνωστό ως σχέδιο Ηρακλής-, τα stress tests αλλά και κρίσιμα θέματα όπως οι πλειστηριασμοί και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο των ιδιωτών, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν, την Τετάρτη 4 Μαρτίου στην Αθήνα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών με τον επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Αντρέα Ένρια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο επόπτης της ΕΚΤ θα συναντηθεί και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Στο πρόγραμμα του κ. Ένρια εντάσσεται και η συμμετοχή του, το διήμερο 5-6 Μαρτίου, στο ετήσιο φόρουμ που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στους Δελφούς.

Business as usual

Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι το ραντεβού με τον ισχυρό επικεφαλής του SSM δεν αναμένεται δύσκολο, καθώς στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει σε πολλαπλά μέτωπα «μπει το νερό στο αυλάκι» μέσω των προωθούμενων τιτλοποιήσεων.

Επίσης, έχει δρομολογηθεί σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του δικαστικού πλαισίου που σχετίζεται με τις εκκρεμείς υποθέσεις του παλαιού νόμου Κατσέλη, όπως η κατάργηση της ακροαματικής διαδικασίας και η εξέταση των υποθέσεων από τον δικαστή, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις των αγωγών, ενώ το μεγάλο ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού πτωχευτικού πλαισίου.

Για το θέμα αυτό έχει ξεκινήσει η ανταλλαγή προτάσεων μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων (Οικονομικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης), της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών, με στόχο το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου οι εμπλεκόμενες πλευρές αλλά και οι θεσμοί να συμφωνήσουν στην ολότητά του το νέο πλαίσιο.

Θετικό κλίμα για τις εμπροσθοβαρείς κινήσεις που κάνουν οι ελληνικές τράπεζες εισπράττεται και από πηγές που γνωρίζουν πώς λειτουργούν οι εποπτικές αρχές της Φρανκφούρτης, ωστόσο παραμένει ακόμη μια σημαντική εκκρεμότητα: η παροχή του zero risk (δηλαδή να θεωρηθούν μηδενικού κινδύνου για τις τράπεζες τα senior ομόλογα που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της τιτλοποίησης και άρα να μην απαιτείται η λήψη προβλέψεων), προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικός ο Ηρακλής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και για το θέμα αυτό βρισκόμαστε κοντά σε λύση.

Το αγκάθι

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι εποπτικές αρχές ζητούν από τις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν τον όγκο των πλειστηριασμών αλλά και να τους επιταχύνουν. Για το ίδιο θέμα ζητούν από την κυβέρνηση να βάλει φρένο στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ συζητούν την κάλυψη μιας μικρής περιμέτρου δανειοληπτών, οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των πλέον ευάλωτων οικονομικά και κοινωνικά.

Η ελληνική πλευρά, τράπεζες και κυβέρνηση απαντούν ότι λύση και στα δύο αιτήματα θα δώσει το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το οποίο θα εφαρμοσθεί από τον Μάιο καθώς η ισχύς του νόμου που προστατεύει την πρώτη κατοικία λήγει την 30ή Απριλίου.

Σχετικα αρθρα

Θετικά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – Ολα τα αποτελέσματα των 4 συστημικών

admin

Νέα απάτη με τραπεζικές κάρτες – Τι να προσέξετε

admin

Επιτόπιοι έλεγχοι στις τράπεζες για την εφαρμογή των πιστωτικών κριτηρίων

admin

Διαβούλευση για τα Stress tests – Αλλάζει ο υπολογισμός κινδύνου σε μεγάλες και μικρές τράπεζες

admin

Alpha Bank: Υπερκαλύφθηκε 1,9 φορές η προσφορά – Tα ποσοστά ΤΧΣ, Paulson και Schroders

admin

Οι λόγοι που οι τράπεζες θα χρειαστούν και άλλες αυξήσεις κεφαλαίου

admin

EBA: Προβληματισμός για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ικανοποιητικότερα στοιχεία για την Ελλάδα

admin

«Κόκκινα» δάνεια – Ευρ. Συμβούλιο: Προσωρινή συμφωνία για την πώληση πιστώσεων σε τρίτους

admin

Alpha Bank: Πως θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου – Ξεκίνησαν οι εγγραφές(UPD)

admin

Mε αναπτυξιακή ατζέντα η συνάντηση θεσμών-τραπεζών

admin

Άρθρο του Γιάννη Στουρνάρα στην Handelsblatt: «Η κλιματική αλλαγή ως ευκαιρία»

admin

Deutsche Bank: Το ναυτιλιακό στοίχημα του ενός δισ. δολαρίων

admin