Image default
Πρώτο Θέμα

Η γερμανική οικονομία και όσα θα συμβούν το 2020

Η Γερμανία υποδέχτηκε το 2020 με μια στατική οικονομία και τις κατασκευαστικές εταιρείες σε απελπισία, γεγονός που την αφήνει ανεπαρκώς προετοιμασμένη απέναντι στη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που κυριαρχεί στο εμπόριο και την καινούρια απειλή του κορωνοϊού.

Η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης έχει πληγεί από διάφορες αιτίες που την μετέτρεψαν από μια αναπτυξιακή δύναμη σε έναν από τους πιο αδύναμους κρίκους της περιοχής. Πέρυσι, η ανάπτυξη ήταν μόλις 0,6% και το 2020 ίσως είναι λίγο καλύτερη. Η οικονομία της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 1,2% το 2019, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο ήταν μόλις 0,1%.

Η Γερμανία απέφυγε την πτώση το τέταρτο τρίμηνο, όμως η οικονομία της εξακολουθεί να είναι αδύναμη.

Εκτός από τους παγκόσμιους παράγοντες, η Γερμανία έπρεπε να αντιμετωπίσει και εγχώρια ζητήματα που κυμαίνονταν από τους αγωνιζόμενους δανειστές μέχρι τις αναταραχές στην αυτοκινητοβιομηχανία. Πρόσφατα, οι πολιτικές ενέργειες ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο τη λίστα των αρνητικών πρωτοσέλιδων, με την παραίτηση της καγκελαρίου Angela Merkel.

Ένα βασικό σημείο είναι η αγορά εργασίας τόσο στη Γερμανία όσο και στην ευρύτερη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παρασκευής, η αύξηση της απασχόλησης στο σύνολο των 19 εθνών στα τέλη του 2019 επιταχύνθηκε κατά 0,3%.

Θέλετε ακόμα περισσότερα θετικά στοιχεία; Η Γερμανία αποφεύγοντας την περαιτέρω οικονομική πτώση – κάτι που μερικοί θεωρούν υπαρκτό κίνδυνο – θα πρέπει να σταματήσει τις εικασίες για τη στιγμή που θα πλησιάζει η ύφεση.

Τα άσχημα νέα εξακολουθούν να κυριαρχούν και το βάρος πέφτει στο ευρώ, το οποίο είναι χαμηλότερο έναντι του δολαρίου για σχεδόν 3 χρόνια. Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων παραμένει κολλημένη κάτω από το μηδέν.

Το τέταρτο τρίμηνο, η Γερμανία σημείωσε απότομη επιβράδυνση των καταναλωτικών και κρατικών δαπανών, σημαντική πτώση στις επενδύσεις εξοπλισμού και απόσυρση από το εμπόριο.

Η άποψη των οικονομολόγων της -

«Οι επιχειρηματικές έρευνες που εξάγουν το καλύτερο συμπέρασμα για το ΑΕΠ δείχνουν ότι η προοπτική για το 1ο τρίμηνο είναι λίγο πιο αισιόδοξη. Δεν περιμένουμε από τη βιομηχανία να συμβάλλει στην ανάπτυξη όπως συνέβη στο 4ο τρίμηνο και να υπάρξει μια μέτρια ανάκαμψη στο 1ο τρίμηνο». (Jamie Rush)

Υποτίθεται ότι το 2020 θα έπρεπε να υπάρξει ανάκαμψη, μια προοπτική που πλέον είναι υπό αμφισβήτηση λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας της βιομηχανίας καθώς και των επιπτώσεων από το ξέσπασμα του ιού στην Κίνα.

Στις επιχειρήσεις είναι ήδη αισθητός ο αντίκτυπος της επιδημίας. Η Volkswagen AG είναι μεταξύ των εταιρειών που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα κινεζικά τους εργοστάσια και η Daimler βλέπει φέτος τις πωλήσεις της Mercedes Benz να είναι πιο χαμηλές.

Στις οικονομικές της αναλύσεις αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεχώρισε τον κορωνοϊό, εξαιτίας του οποίου πέθαναν πάνω από 1000 άνθρωποι στην Κίνα, ως «βασικό κίνδυνο αρνητικών εξελίξεων».

Οι χώρες της Ασίας αποτελούν τεράστια αγορά για τις γερμανικές εταιρείες. Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η δεύτερη μόνο χώρα μετά τις ΗΠΑ σε σπουδαιότητα με περίπου 100 δισ. ευρώ (108 δισεκατομμύρια δολάρια) πωλήσεις τον χρόνο.

Η κατασκευαστική εταιρεία Osram Licht AG κερδίζει περίπου το 20% των εσόδων της από την Κίνα και αναμένει χτύπημα στα κέρδη της διότι – όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες εταιρείες – έπρεπε να κλείσει προσωρινά μερικές εργοστασιακές μονάδες.

Ο Carsten Brzeski, Γερμανός επικεφαλής οικονομολόγος της ING στη Φρανκφούρτη, δήλωσε τα εξής: «Εξετάζοντας το μέλλον, οι τελευταίοι ελάσσονες δείκτες και τα βιομηχανικά στοιχεία για τον Δεκέμβριο δεν προμηνύονται θετικά όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη προοπτική. Επίσης, ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην κινεζική οικονομία είναι πιθανό να καθυστερήσει οποιαδήποτε ανάκαμψη στον κατασκευαστικό τομέα».

Σχετικα αρθρα

“Έκρηξη” της επιχειρηματικότητας εν μέσω πανδημίας

admin

Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει – Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin