Image default
Τράπεζες

Παράθυρο ευκαιρίας στα «κόκκινα» στεγαστικά από τις τιτλοποιήσεις

Αθόρυβα και αμέσως μετά το κλικ εισαγωγής του αιτήματος του δανειολήπτη στην πλατφόρμα πρώτης κατοικίας οι τράπεζες προχωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στην απευθείας επικοινωνία με τον κάτοχο του δανείου, προτείνοντας του ρύθμιση εκτός των διατάξεων του νόμου προστασίας.

Το κυνήγι των δανειοληπτών επεκτείνεται και στην δεξαμενή των εκκρεμών υποθέσεων του παλαιού νόμου Κατσέλη και σύμφωνα με τις πληροφορίες η ανταπόκριση από την πλευρά των εν λόγω δανειοληπτών προσεγγίζει ένα ποσοστό της τάξης του 5%-10%, ανάλογα το πιστωτικό ίδρυμα. Με βάση τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών περίπου 43.000 δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια 3 δισ. ευρώ ρύθμισαν εκτός νόμου προστασίας τα δάνειά τους απευθείας με τις τράπεζες.

Η στρατηγική της απευθείας ρύθμισης μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη μόνο τυχαία δεν είναι καθώς οι τράπεζες θέλουν να ρυθμίσουν εδώ και τώρα όσον το δυνατόν περισσότερο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιωτών προκειμένου να επιτύχουν την… αναβάθμισή τους – άρα και της τιμής που θα τιτλοποιηθούν – καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των δανείων αυτών συμπεριλαμβάνεται στα προς τιτλοποίηση πακέτα.

Υπό την πίεση των funds

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι τα ξένα funds με τα οποία συνομιλούν οι ελληνικές τράπεζες για τις τιτλοποιήσεις-μαμούθ έχουν θέσει μια σειρά από ερωτήματα για τους κανόνες που θα διέπουν κυρίως τα μη εξυπηρετούμενα ή προβληματικά δάνεια των φυσικών προσώπων αμέσως μετά την λήξη της ισχύος του νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

«Οι ξένες εταιρείες ζητούν ξεκάθαρους κανόνες ως προς το καθεστώς και τους τρόπους διαχείρισης των εν λόγω δανείων μετά τον Μάιο του 2020», αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Όλα αυτά επηρεάζουν τις τιμές με τις οποίες θα τιτλοποιηθούν τα δάνεια άρα αποτελεί ζήτημα κρίσιμης σημασίας ενόψει του μπαράζ των τιτλοποιήσεων». Με δεδομένη και αυτή την πίεση δεν είναι τυχαίο που οι τράπεζες σπιντάρουν τους τελευταίους δύο μήνες τις ρυθμίσεις, προκειμένου να βάλουν «on track» χιλιάδες δάνεια και να λάβουν γι αυτά υψηλότερη τιμή.

Οι πλειστηριασμοί

Πηγές τόσο από τις τράπεζες όσο και από τις εταιρείες διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στις οποίες περνούν σιγά-σιγά, δισεκατομμύρια μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποστηρίζουν στο Euro2day.gr ότι «πλειστηριασμοί θα υπάρξουν όχι όμως όταν ο δανειολήπτης είναι συνεργάσιμος και δεν αδιαφορεί ενώ διαθέτει περιουσία αλλά και εισόδημα να υποστηρίξει την ρύθμιση του δανείου του».

Στην κατηγορία αυτών που συνειδητά δεν ασχολούνται με την εξυπηρέτηση του χρέους τους, γνωστοί και ως στρατηγικοί κακοπληρωτές, ανήκει σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι τράπεζες στα χέρια τους ένα ικανοποιητικό ποσοστό που ξεπερνά στα δάνεια των φυσικών προσώπων τους 50.000 ενώ η βεντάλια ανοίγει αν σε αυτούς προστεθούν και τα επιχειρηματικά δάνεια. Γι αυτή την κατηγορία το όπλο του πλειστηριασμού θα είναι διαθέσιμο πάνω στο τραπέζι και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές θα χρησιμοποιηθεί, πόσω μάλλον όταν ο μπαταχτσής διαθέτει τόσο κινητή όσο και ακίνητη περιουσία, πλην της κατοικίας που έχει ως εγγύηση για το δάνειο.

Σχετικα αρθρα

Γιώργος Ζαββός: Οι βιώσιμες μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις θα στηριχθούν με κάθε μέσο

admin

Ξεκινούν από σήμερα οι πλειστηριασμοί – 500 μεγάλα ακίνητα στο σφυρί ως το τέλος Μαιου

admin

Alpha Private Bank: Προκλήσεις και ευκαιρίες για επενδύσεις στην μετά Covid-19 εποχή

admin

Fitch: Ταχύτερα οι αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών

admin

Attica Bank: Συνεχίζουμε απρόσκοπτα το επιχειρηματικό μας πλάνο – Τι αναφέρει για τον έλεγχο της KPMG

admin

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Νέα επενδυτικά δάνεια έως €1,5 εκατ. για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

admin

Ιταλία: Έρχεται κύμα συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο

admin

Ισχυρό “σήμα” της Fitch για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Χρήστος Μεγάλου: Είμαστε αισιόδοξοι τόσο για το μέλλον της Τράπεζας Πειραιώς όσο και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

admin

Tράπεζες: Tέλος εποχής για το χαρτί στις επαφές με τους πελάτες

admin

Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank ξεκίνησαν τις παρουσιάσεις των νέων τιτλοποιήσεων στους ξένους επενδυτές

admin

Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Η ΑΜΚ κομβική εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία

admin