Image default
Πρώτο Θέμα

“Μάχη των μαχών” για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2021-2027

Εν μέσω διαφωνιών μεταξύ κρατών-μελών αλλά και Ευρωπαίων αξιωματούχων ξεκινά σήμερα το απόγευμα η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ με θέμα τον καθορισμό του κοινοτικού προϋπολογισμού για την επταετία 2021-2027.

Τα χρήματα είναι πολλά και επειδή, όταν ένα κράτος μέλος ευνοείται από τη μοιρασιά, τα παίρνει από κάποιο άλλο, η επίτευξη συμφωνίας γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, άλλωστε η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι θα απαιτηθούν μαραθώνιες σκληρές διαπραγματεύσεις για να βγει λευκός καπνός από την αίθουσα της συνεδρίασης. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και το μέγεθος των διαφωνιών, ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα υπάρξει συμφωνία σε αυτήν την συνεδρίαση, αλλά από την άλλη η εμπειρία του παρελθόντος έχει καταδείξει πως, όταν οι διαφωνίες φτάσουν στο κατακόρυφο, τότε πλησιάζουμε και στην απόφαση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θέλει οπωσδήποτε συμφωνία, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο περαιτέρω καθυστέρησης, γιατί η πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027 βρίσκεται στο τραπέζι του Συμβουλίου από τις 11 Ιουλίου 2018. Κάθε καθυστέρηση από εδώ και πέρα θα θέτει σε κίνδυνο την ομαλή χρηματοδότηση της ΕΕ από τις αρχές του επόμενου έτους, λένε οι συνεργάτες του Ευρωπαίου αξιωματούχου, προσθέτοντας ότι ο κ. Μισέλ έχει προειδοποιήσει τους ηγέτες ότι θα μείνουν στις Βρυξέλλες μέχρι να ληφθεί απόφαση.

Η συζήτηση θα γίνει με βάση συμβιβαστική πρόταση του κ. Μισέλ που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η οποία αμφισβητείται σχεδόν από όλους: Οι πλούσιες χώρες την θεωρούν γενναιόδωρη και οι φτωχότερες ανεπαρκέστατη. Απέναντι στην πρόταση είναι και η Ευρωβουλή, η οποία θεωρεί ότι δεν ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες και προκλήσεις που έχει μπροστά της σήμερα η ΕΕ. Μάλιστα οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν πως αν δεν ικανοποιηθούν οι θέσεις τους θα την καταψηφίσουν.

Μεγάλο το διακύβευμα και για την Ελλάδα, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται να διεκδικήσει περίπου 35 δισ. ευρώ για τη γεωργία και την πολιτική συνοχής, αλλά και κάποιες πρόσθετες χρηματοδοτήσεις, μεταξύ άλλων για το προσφυγικό.

Σχετικα αρθρα

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin