Image default
Ευρώπη

Επίσκεψη Κουρτς στο Λονδίνο – Στο επίκεντρο οι εμπορικές σχέσεις Αυστρίας και Βρετανίας

Το Brexit και οι μελλοντικές εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθούν στο κέντρο των συνομιλιών που θα έχει την ερχόμενη Τρίτη στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο ίδιος, ως προεδρεύων τότε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο πλαίσιο της αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018, είχε βρεθεί τελευταία τον Νοέμβριο 2018 επίσημα στην βρετανική πρωτεύουσα, όπου είχε συνομιλίες με την Βρετανή τότε πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

«Με το Brexit η ΕΕ χάνει σε μέγεθος και σε αποτελεσματικότητα, η Μεγάλη Βρετανία είναι μία σημαντική αγορά και τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά ένας ισχυρός παίκτης στον κόσμο», τονίζει σε δηλώσεις με την ευκαιρία της επικείμενης επίσκεψης του στο Λονδίνο ο Αυστριακός καγκελάριος.

Προσθέτει δε ότι «στόχος μας πρέπει να είναι η διατήρηση και μετά το Brexit μίας καλής πολιτικής και προ πάντων μίας οικονομικής επαφής» και πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την μορφή μίας εμπορικής συμφωνίας που θα πρέπει να υπογραφεί έως το τέλος της χρονιάς, καθώς, κατά την γνώμη του, «όσο στενότερα συνεργαζόμαστε στο μέλλον και όσο περισσότερα παρόμοια κεκτημένα έχουμε, τόσο το καλύτερο για όλους μας».

Υπέρ «καλών και στενών» σχέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην απερχόμενη από αυτή Βρετανία, είχαν ταχθεί σε τοποθετήσεις τους την ημέρα της αποχώρησης της στις 31 Ιανουαρίου 2020, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σομπότκα.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να υπάρχουν μόνιμα σταθερές, φιλικές και καλές σχέσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο σε οικονομικό όσο επίσης και σε ανθρώπινο επίπεδο», τόνιζε χαρακτηριστικά στο μήνυμα του ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς υπογραμμίζοντας ότι «όσο στενότερα συνεργαζόμαστε στο μέλλον, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας», είχε επισημάνει πως είναι σημαντικό να διατηρηθεί η διμερής επαφή και να διασφαλιστεί η συνεργασία ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ.

Υπέρ των καλών σχέσεων με την Βρετανία σε «πολιτικό, οικονομικό, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο», τασσόταν στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σομπότκα, ευχόμενος για το μέλλον μία «στενή σχέση».

Η Αυστρία είχε αντιμετωπίσει με αρκετή ανησυχία για τις γενικότερες επιπτώσεις, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν για την ίδια, σε ομοσπονδιακό και σε τοπικό επίπεδο, το θέμα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, μετά και την καθοριστικής σημασίας ενεργοποίηση, από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, στις αρχές του 2017.

Η επίσημη Βιέννη χαρακτήριζε τότε δεδομένο πως με την έξοδο της Βρετανίας αποδυναμώνεται αισθητά η Ευρώπη, χάνοντας σε σημασία και κύρος στον κόσμο, ενώ κατά την άποψή της, η έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος, τον Ιούνιο του 2016, συνιστούσε λογικό επακόλουθο «όταν τα δέκα προηγούμενα χρόνια τηρούνταν φονταμενταλιστικές θέσεις απέναντι σε ευρωπαϊκά ζητήματα».

Προτεραιότητα για την αυστριακή ηγεσία είχαν το καθεστώς και τα δικαιώματα των περίπου 25.000 Αυστριακών που ζούσαν και εργάζονταν στη Βρετανία, ενώ σύντομα θα έπρεπε να υπάρξει σαφήνεια και νομική διασφάλιση των αυστριακών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί.

Η αξία των αυστριακών προϊόντων που είχαν εξαχθεί στη Βρετανία το 2015 ανερχόταν σε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από την Βρετανία στην Αυστρία έφτασαν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με το εμπορικό ισοζύγιο να εμφανίζει πλεόνασμα 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ υπέρ της Αυστρίας και να είναι για τη χώρα το τρίτο μεγαλύτερο μετά από εκείνα με τις ΗΠΑ και με τη Γαλλία.

Μέσα στο 2015 ο αριθμός των Βρετανών που έκαναν διακοπές στην Αυστρία ανήλθε σε 876.000, με συνολικά 3,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, αφήνοντας στην αυστριακή οικονομία 639 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στις αρχές του 2017 υπήρχαν στη Βρετανία 111 θυγατρικές εταιρείες αυστριακών επιχειρήσεων με συνολικά 32.000 συνεργάτες.

Σχετικα αρθρα

Μεταναστευτικό: Η απάντηση της Ελλάδας στην επιστολή Μιγιάτοβιτς για ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων

admin

Κ. Σκρέκας: Τον Ιούνιο σε διαβούλευση ο «οδικός χάρτης» για την εθνική οικονομία υδρογόνου

admin

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η ευρωπαϊκή πορεία 40 χρόνων της Ελλάδας, οδηγός απέναντι στις μελλοντικές προκλήσεις

admin

Ταυτόχρονη έναρξη ενταξιακής διαδικασίας για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία προωθεί η ΕΕ

admin

Υπέρ «σκληρότερων εξωτερικών συνόρων στην ΕΕ» ο Μισέλ Μπαρνιέ

admin

Ξεκίνησε η σύζευξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τη Βουλγαρία

admin

Κομισιόν: Ξεκίνησε η πιλοτική φάση δοκιμών για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό

admin

Δ. Μιχαηλίδου: Παράδειγμα για συνεργασία και σε άλλα θέματα η αποτελεσματικότητα της ΕΕ στην πανδημία

admin

Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα στην Ευρώπη

admin

Κ. Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατηγορεί για εφαρμογή ευρωπαϊκής οδηγίας που εκείνος υπέγραψε

admin

«Κλείδωσε» για τις 24 και 25 Μαΐου η διήμερη Σύνοδος Κορυφής

admin

ΕΕ: To «πράσινο πιστοποιητικό» στην ατζέντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων

admin