Image default
Ευρώπη

Η ΔΕΠΑ Υποδομών και οι προοπτικές της χώρας ως επενδυτικού προορισμού

Τις βελτιωμένες προοπτικές που έχει πλέον η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός αλλά και το ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών στον κλάδο της ενέργειας ο οποίος προσφέρει σχετικά υψηλές αποδόσεις, καταδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την απόκτηση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Όπως τονίζουν πηγές της αγοράς, το ενδιαφέρον εννέα μεγάλων ομίλων για τη ΔΕΠΑ Υποδομών αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι η χώρα έχει πλέον γυρίσει σελίδα και έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τον άγονο διαγωνισμό του 2013 για την πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ο οποίος είχε καταλήξει σε ναυάγιο παρά το γεγονός ότι η τότε κυβέρνηση εμφανιζόταν διατεθειμένη να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ικανοποιήσει το ρωσικό όμιλο Gazprom που εμφανιζόταν ως ο επικρατέστερος υποψήφιος.

Η εκδήλωση έντονου ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Υποδομών ουσιαστικά είχε προεξοφληθεί, λόγω της βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας σε συνδυασμό με την στροφή παραδοσιακών επενδυτών στον κλάδο της ενέργειας τα τελευταία δύο έτη.

Πολλοί επενδυτές ομολόγων λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων παγκοσμίως, έχουν στρέψει την προσοχή τους στην ενέργεια, όπως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα τα οποία προσφέρουν αποδόσεις που κυμαίνονται κοντά στο 10%.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών και οι συστημικές τράπεζες, δεδομένου πως θα προκύψουν ανάγκες χρηματοδότησης.

Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι μεταξύ των εννέα σχημάτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών βρίσκονται και θεσμικοί επενδυτές, γεγονός που αποτελεί απόδειξη για το ενδιαφέρον τους για ενεργειακές επενδύσεις με σταθερές αποδόσεις.

Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού και το όφελος για το Δημόσιο

Το επόμενο βήμα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού είναι η έναρξη λειτουργίας του virtual data room (VDR) στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι υποψήφιοι.

Η διοίκηση της ΔΕΠΑ έχει ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία του VDR, μέσω του οποίου τα ενδιαφερόμενα σχήματα θα αντλήσουν πληροφορίες για την κατάσταση της εταιρείας.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσουν την αξιολόγηση των σχημάτων και την εξέταση των φακέλων προκειμένου να διαπιστώσουν πόσα από αυτά πληρούν τις προδιαγραφές για να συμμετάσχουν στην επόμενη φάση, με την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρειαστούν μερικοί μήνες έως ότου οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώσουν την εργασία τους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η επικρατέστερη ημερομηνία για την υποβολή οικονομικών προσφορών είναι το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Σε ό,τι αφορά το τίμημα, οι προσδοκίες είναι υψηλές καθώς η αποτίμηση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) για το 35% των μετοχών της εταιρείας που κατέχει, ανέρχεται σε ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 250 και 300 εκατομμυρίων ευρώ. Ως εκ τούτου, το τίμημα για το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών ενδέχεται να υπερβεί τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Εγκρίθηκε το νέο ΕΣΠΑ από την Κομισιόν – Πρώτη χώρα η Ελλάδα με εγκεκριμένο πρόγραμμα της Πολιτικής Συνοχής για την περίοδο 2021-2027

admin

Φον ντερ Λάιεν: To 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει λάβει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου

admin

ΠΟΕ: Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την άρση της πατέντας των εμβολίων

admin

Κοινή δήλωση Ελλάδας – Ιορδανίας – Κύπρου: Στήριξη σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού

admin

Η Επιτροπή εγκρίνει ελληνικό πρόγραμμα ύψους 20 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ΜΜΕ

admin

Κορονοϊός: η Επιτροπή υπογράφει σύμβαση για την προμήθεια θεραπευτικού μέσου με μονοκλωνικά αντισώματα

admin

Κυβερνοασφάλεια: Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύονται να δημιουργήσουν υποδομή κβαντικής επικοινωνίας

admin

InvestEU: Η Επιτροπή διορίζει Επιτροπή Επενδύσεων

admin

Σημαντικό μέρος της ιστορίας του ελληνικού σινεμά διασώθηκε από το ΥΠΠΟΑ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

admin

Την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ στη διαδικασία υλοποίησης του 5G έχει η Ελλάδα

admin

Επιστολή Ελλάδας σε ΟΗΕ: Παντελώς αβάσιμες οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις περί καθεστώτος στρατικοποίησης νησιών

admin

Η Unicef κάνει έκκληση να ξανανοίξουν τα σχολεία χωρίς να περιμένουμε τα εμβόλια

admin