Image default
Οικονομία

Ο κορονοϊός χτύπησε τα διεθνή χρηματιστήρια: Απώλειες και ανησυχία

Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από δύο μήνες, καθώς η αίσθηση ανακούφισης ύστερα από τις χθεσινές μαζικές ρευστοποιήσεις, που προκάλεσαν οι φόβοι για την εξάπλωση του κορονoϊού, αποδείχθηκε προσωρινή.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν χθες τη χειρότερη ημερήσια πτώση τους από τον Ιούνιο του 2016 καθώς οι ανησυχίες για την εξάπλωση του νέου ιού πολύ πέρα από την Κίνα έπληξαν τις διεθνείς αγορές.

Σήμερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε αρχικά άνοδο 0,6% στο Λονδίνο, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε κατά 0,3%. Οι μετοχές στην Ιταλία έχασαν 0,3% παρατείνοντας τις προηγούμενες απώλειές τους. Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με το χειρότερο ξέσπασμα του κορονoϊού στην Ευρώπη.

Ο νέος ιός έχει μολύνει πάνω από 80.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Έως χθες, ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα ήταν 2.663, αυξημένος κατά 71 σε σχέση με μια ημέρα νωρίτερα. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει πει ότι η επιδημία στην Κίνα έφθασε στο αποκορύφωμά της μεταξύ 23 Ιανουαρίου και 2 Φεβρουαρίου και έκτοτε υποχωρεί.

«Παρά την αυξημένη αβεβαιότητα στην Ευρώπη, υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι η Κίνα καταφέρνει να περιορίσει την επιδημία εκεί», δήλωσε ο Μαρκ Χάφελε, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management. «Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Κίνα εκτός Χουμπέι είναι τώρα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ποράγμα που θα επιτρέψει στην οικονομική δραστηριότητα να εξομαλυνθεί και την αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα να αρχίσει να αποκαθίσταται, συμβαδίζοντας με το βασικό μας σενάριο».

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, σημείωσε πτώση 0,33% στις 14:37 ώρα Ελλάδας. Ο δείκτης υπέστη χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων δύο ετών.

Νωρίτερα στην Ασία, η αγορά της Νότιας Κορέας κατάφερε να σημειώσει άνοδο 0,6% βοηθώντας τον ευρύτερο δείκτη MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας να κλείσει στα ίδια επίπεδα. Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε πτώση 3,4% ενώ τα blue chips στη Σανγκάη σημείωσαν πτώση 1,6%.

Αυξήθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Νότιας Ευρώπης λόγω ιού

Οι πωλητές επικράτησαν στις αγορές ομολόγων της Νότιας Ευρώπης σήμερα, καθώς υπήρξε ανησυχία ότι η Ιταλία μπορεί να μην είναι η μόνη που θα αντιμετωπίσει την έξαρση του κορονoϊού. Η κατάσταση ήταν πιο ήρεμη στις αρχές της σημερινής διαπραγμάτευσης, αλλά σύντομα έδωσε τη θέση της σε νέες πωλήσεις, όχι μόνο των ιταλικών, αλλά και των ελληνικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε πάνω από 4 μονάδες βάσης στο 1,02%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν έναν μήνα. Είχε αυξηθεί κατά 6 μονάδες βάσης χθες, καθώς η Ιταλία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη έξαρση του ιού στην Ευρώπη.

Ένδειξη της αυξημένης αποστροφής από τον κίνδυνο είναι ότι οι επενδυτές κατέφυγαν στην ασφάλεια των γερμανικών κρατικών ομολόγων με το υψηλότερο αξιόχρεο, ωθώντας την απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου στο -0,51%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου. Αυτό είχε ως συνέπεια να αυξηθεί η διαφορά (το spread) μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων χωρών της περιφέρειας σε σχέση με τις αντίστοιχες αποδόσεις των γερμανικών τίτλων. Το spread των ιταλικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε στις 152 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και έναν μήνα. Το spread των ισπανικών 10ετών τίτλων αυξήθηκε στις 73 μονάδες βάσης και των πορτογαλικών στις 69 μονάδες βάσης, στα υψηλότερα επίπεδα δύο και πλέον μηνών.

Πιέσεις για πωλήσεις υπήρξαν και για τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων να αυξάνονται κατά περίπου 8 μονάδες βάσης στο 1,08%. Οι αποδόσεις τους είχαν υποχωρήσει για πρώτη φορά κάτω από το 1% πριν από δύο εβδομάδες.

Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι μία γυναίκα βρέθηκε θετική για τον κορονoϊό στη Σικελία, το πρώτο κρούσμα νότια της Ρώμης. «Αυτό που είναι διαφορετικό σήμερα είναι ότι βλέπουμε περισσότερο πωλήσεις ομολόγων της περιφέρειας. Ο κορονoϊός δεν είναι ένα ιταλικό πρόβλημα, αλλά μπορεί να γίνει ένα παγκόσμιο πρόβλημα και αυτό είναι που υπολογίζει ο κόσμος», δήλωσε αναλυτής της Rabobank.

Σχετικα αρθρα

Θ. Ντόκος: Το 30% της επένδυσης στο πρόγραμμα των φρεγατών πρέπει να μείνει στην Ελλάδα

admin

Από τους τυχοδιώκτες εξερευνητές στους κροίσους διαστημικούς τουρίστες

admin

Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας: «Ήδη χάσαμε περίπου 12 % του ΑΕΠ από την πανδημία »

admin

Tagesspiegel: Η Ελλάδα ανοίγει για τουρίστες με ελπίδα αλλά και φόβο

admin

Κ. Χατζηδάκης: Νέες δυνατότητες, ευκαιρίες και επιλογές στους εργαζόμενους

admin

Πιστώθηκαν χρήματα για δικαιούχους της Επιστρεπτέας 7 και ιδιοκτήτες ακινήτων

admin

e-ΕΦΚΑ: 11 ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τη διευκόλυνση των μισθωτών

admin

Τράπεζες: Ψήφος εμπιστοσύνης από οίκους αξιολόγησης λόγω «Ηρακλή»

admin

Γ.Τερζής: «Διαχρονική αξία για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία της Alpha Bank το “τιμίως επιχειρείν”»

admin

Wall Street: Ανοδος για δεύτερη μέρα στη χειρότερη εβδομάδα από τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Αθρόες απολύσεις και επαναπροσλήψεις εργαζομένων με επαχθέστερους όρους

admin

Delphi Forum: Πιο ευάλωτες σε χρεοκοπία οι μικρομεσαίες που υστερούν τεχνολογικά

admin