Image default
Ευρώπη

Ανάσχεση στα σύνορα σε όσους πρόσφυγες – μετανάστες προέρχονται από Ιράν, Αφγανιστάν προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, λόγω κορωνοϊού

«Το Μεταναστευτικό τώρα αποκτά μία νέα διάσταση, καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα Κορωνοϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν», δήλωσε νωρίτερα σήμερα, 27 Φεβρουαρίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό του συμβούλιο.

Σε μια κίνηση που κανείς δεν προέβλεψε, φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει τις προβλέψεις της νομοθεσίας για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών!

«Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού -ειδικά εκεί», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς του.

Και πρόσθεσε με νόημα:

«Από σήμερα, λοιπόν, η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη:

Ότι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση.

Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον Αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Και, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχει ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «που οφείλει να την αντιμετωπίσει ως ένα μέτρο προστασίας της Υγείας ολόκληρης της Ευρώπης. Το ίδιο θα γίνει και προς την Τουρκία. Ενώ ξεκινά και μια διεθνής καμπάνια, στις γλώσσες των εθνικών ομάδων που κατευθύνονται προς Ελλάδα, με την προειδοποίηση ότι η χώρα δεν μπορεί, πλέον, να δέχεται άλλες παράνομες εισόδους. Οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνουν στο διαδίκτυο και στις χώρες αφετηρίας των ροών».

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης βασίζεται στον ευρωπαϊκό κανονισμό για τον έλεγχο των συνόρων που θέτει ως προϋπόθεση για την είσοδο κάποιου ατόμου, υπηκόου χώρας εκτός ΕΕ, σε οποιοδήποτε κράτος μέλος να μη θεωρούνται απειλή για τη δημόσια τάξη, την εσωτερική ασφάλεια, τη δημόσια υγεία ή τις διεθνείς σχέσεις ενός εκ των κρατών μελών, ιδίως, δε, δεν είναι καταχωρισμένοι ως ανεπιθύμητοι στις εθνικές βάσεις δεδομένων των κρατών μελών για τους ίδιους λόγους.

Ο κανονισμός, ως κείμενο γενικής εφαρμογής, δεν έχει ανάγκη ενσωμάτωσης στην εθνική νομοθεσία. Και εξουσιοδοτεί, συνήθως, την Κομισιόν για λεπτομέρειες – ή τις εθνικές αρχές.

Αξίζει να αναμένουμε την επίσημη τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λοιπόν στην ενημέρωση που της έκανε η ελληνική πλευρά.

Και κυρίως να δούμε το κατά πόσον θα αλλάξει επί του πεδίου τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Διότι αυτό που προκύπτει από όσα λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το εξής:

  • θα κάνουμε κάθε τί για να ενημερωθούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην πλευρά της Τουρκίας και στις χώρες από όπου προέρχονται ότι είναι ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα και θεωρούνται επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Προς το παρόν αυτό θα αφορά άτομα που θα προέρχονται από το Ιράν ή το Αφγανιστάν.

Σημειώνουμε ότι από το Αφγανιστάν προέρχεται ήδη μεγάλο μέρος των προσφύγων – μεταναστών.

  • θα αυξήσουμε περιπολίες, σκάφη, επιτήρη και φύλαξη των συνόρων για να μην μπει ο κορονοϊός από τα θαλάσσια σύνορα, διότι απειλείται η δημόσια υγεία.

Το πρόβλημα με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές βέβαια δεν είναι (πλέον…) η πλημμελής φύλαξη των συνόρων αλλά η διαχείριση όσων εισέρχονται παρανόμως. Και ίσως εδώ βλέπουμε μια πρώτη πράξη διαχωρισμού των μεταναστατών – προσφύγων που θα επιτρέψει και τον ουσιαστικό μετέπειτα εγκλεισμό κάποιων σε κλειστά κέντρα κράτησης…

Σχετικα αρθρα

ΝΑΤΟ: Οι δημοκρατικοί θεσμοί στο στόχαστρο της παραπληροφόρησης

admin

ΓΕΕΘΑ: Με απόφαση ΕΟΑ επικεφαλής της ομάδας εργασίας ανάπτυξης έργου εκπαίδευσης

admin

Λουξεμβούργο: Στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της EE συμμετείχε ο Β. Κικίλιας

admin

Με το ψηφιακό πιστοποιητικό στο χέρι ξεκινά περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η Πρόεδρος της Κομισιόν

admin

Λευκορωσία: Η ΕΕ επιβάλλει επιπλέον κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Μινσκ

admin

Σε Eurogroup, Ecofin, ESM, ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο ο Χρ. Σταϊκούρας

admin

G7: Άμεσες απαντήσεις στην κλιματική κρίση

admin

Μπάιντεν: Τεράστια ευκαιρία για τις ΗΠΑ η συνεργασία με ΕΕ και ΝΑΤΟ

admin

Σ. Μισέλ: H G7 θα επιταχύνει τη διανομή εμβολίων κατά της COVID-19 σε όλο τον κόσμο

admin

Yποχώρησε κάτω από το 1% το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων

admin

Γ. Κατρούγκαλος: Η Τουρκία αποκαθιστά τη διεθνή εικόνα της χωρίς δεσμεύσεις

admin

Μέρκελ: Η Συμμαχία πρέπει να βρει «τη σωστή ισορροπία» απέναντι στην Κίνα

admin