Image default
Οικονομία

Eντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά εν όψει Καθαράς Δευτέρας

Την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά εν όψει Καθαράς Δευτέρας αποφάσισε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. Από τους ελέγχους εντοπίσθηκαν σημαντικές παραβάσεις σε περιοχές του κεντρικού τομέα της Αττικής. 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι κλιμακίων των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής ενόψει Καθαράς Δευτέρας. Με έγγραφο του  Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη προς τη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής, τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας, τη  Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και τους  Αντιπεριφερειάρχες όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων Αττικής, έχει ζητηθεί από τις 21 Φεβρουαρίου η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά.  

Οι έλεγχοι εστιάζουν στις κατηγορίες εκείνες που παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση τροφίμων λόγω των ημερών και αφορούν στην ποιότητα, την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτουν σημαντικές παραβάσεις. Σύμφωνα με  στατιστικά στοιχεία του Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, μέχρι και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, επιβλήθηκαν πρόστιμα 24 χιλιάδων ευρώ σε παραβάτες του κέντρου της Αθήνας. Μάλιστα η εικόνα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα ήταν ιδιαίτερα απογοητευτική καθώς διαπιστώθηκαν παραβάσεις στο 80% των καταστημάτων.

Με αφορμή τις πρώτες διαπιστώσεις ο Γ. Πατούλης επισημαίνει ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι αποφασισμένη να πατάξει οριστικά και αμετάκλητα τα φαινόμενα παραβατικότητας στην αγορά, καθώς προτεραιότητα της είναι η προστασία της υγείας των πολιτών, η ορθή τήρηση των κανόνων υγιεινής και η εξάλειψη φαινομένων παραεμπορίου

«Οι παραβάτες θα  λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους στη δικαιοσύνη. Αξίζουν ιδιαίτερες ευχαριστήριες στα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας μας τα οποία, παρά τις ελλείψεις προσωπικού και κατάλληλων εργαλείων, εργάζονται καθημερινά προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές από περιπτώσεις ακατάλληλων ή  αλλοιωμένων τροφίμων».

Οι πρώτες ενδείξεις στον Κεντρικό Τομέα Αττικής

Να σημειωθεί ότι στον Κεντρικό Τομέα, υπό την επίβλεψη του Αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Γ. Δημόπουλου, μεικτό κλιμάκιο των διευθύνσεων Ανάπτυξης, Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και Υγειονομικού, διενεργεί συντονισμένη επιχείρηση. Το προηγούμενο διάστημα το κλιμάκιο επικέντρωσε τους ελέγχους σε  90 καταστήματα που έχει διαπιστωθεί μετά από καταγγελίες και παρελθόντες ελέγχους ότι παραβιάζουν το νόμο.

Οι διαπιστώσεις σε Άγιο Παντελεήμονα και Ομόνοια

Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και της Ομόνοιας έγιναν έλεγχοι σε 86 επιχειρήσεις. Στις περισσότερες από αυτές διαπιστώθηκαν παραβάσεις που αφορούν, στις ημερομηνίες λήξης τροφίμων, τις τιμές, τις συνθήκες διατήρησης και συντήρησης των τροφίμων, τη σήμανσή τους και τις πινακίδες αναγραφής των τιμών και της προέλευσης των προϊόντων. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα 24 χιλιάδων ευρώ, ενώ ασκήθηκε και ποινική δίωξη σε κρεοπωλείο της Ομόνοιας, στην οδό Ιουλιανού.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αττικής, Γιώργος Δημόπουλος «αυτή η κατάσταση τελειώνει εδώ. Θα γίνουν όλα όσα πρέπει διοικητικά αλλά και μέσω της δικαιοσύνης προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στον Άγιο Παντελεήμονα και να επιστρέψει η νομιμότητα, η τάξη και η ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής» 

Έλεγχοι και στην Βαρβάκειο

Το πρωί της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου, με το συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γιώργο Δημόπουλου, κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων και ελεγκτών της Περιφέρειας Αττικής από τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης, Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και Υγειονομικού ενόψει της Καθαρής Δευτέρας και της περιόδου της Σαρακοστής διενήργησαν ελέγχους στη Βαρβάκειο ιχθυαγορά.

Στην είσοδο της αγοράς, το κλιμάκιο της Περιφέρειας τοποθέτησε μία ζυγαριά, προκειμένου οι καταναλωτές να διαπιστώνουν την ακρίβεια του βάρους των προϊόντων που αγοράζουν, εντοπίζοντας τυχόν προσπάθειες εξαπάτησής τους.

Μέσα και έξω από την αγορά, τα κλιμάκια πραγματοποίησαν ελέγχους σε  90 επιχειρήσεις, (οπωρολαχανοπωλεία, παντοπωλεία, πρατήρια ελαίων, πρατήρια ξηρών καρπών και ζαχαρωδών προϊόντων, κ.α.), ζητώντας τα παραστατικά των εμπορευμάτων και τις καταστάσεις των εργαζομένων. Επιπλέον διερεύνησαν τις συνθήκες υγιεινής και πώλησης των αλιευμάτων, ενώ όπου χρειάστηκε – σε ελάχιστες περιπτώσεις – έγιναν συστάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα ιχθυοπωλείο ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση του κανονισμού υγειονομικών διατάξεων.

Με αφορμή την αυτοψία του μεικτού κλιμακίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Γιώργος Δημόπουλος, ενημέρωσε ότι «οι υπηρεσίες της Περιφέρειας πραγματοποιούν όλο αυτό το διάστημα τακτικούς και εντατικούς ελέγχους στη Βαρβάκειο, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά και την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας», ενώ εξέφρασε και την ικανοποίησή του για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Να σημειωθεί ότι ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης έχει ζητήσει,  με την ολοκλήρωση των ελέγχων,  να υπάρξει συγκεντρωτικός πίνακας απολογιστικών στοιχείων για όλη την επικράτεια της Αττικής προκειμένου τα κλιμάκια της Περιφέρειας να χαρτογραφήσουν τις περιοχές που εντοπίζονται σημαντικές παραβάσεις και να διενεργηθούν επαναληπτικοί έλεγχοι. 

Σχετικα αρθρα

Σαουδική Αραβία: Ο πετρελαϊκός κολοσσός Aramco δεσμεύεται για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050

admin

Πλαφόν στις τιμές καυσίμων από την Πορτογαλία

admin

Ο κίνδυνος του μπλακάουτ καραδοκεί στην Ευρώπη

admin

Η σπασμένη εφοδιαστική αλυσίδα καθιστά δυσεύρετα ακόμη και τα Χριστουγεννιάτικα δώρα

admin

Σεισμόπληκτοι Κρήτης: Επέκταση της περιμέτρου των δικαιούχων πρώτης αρωγής

admin

Στο μικροσκόπιο και οι δαπάνες μισθοδοσίας

admin

Κίκιλιας για τουρισμό – Να είμαστε έτοιμοι από αρχές Μαρτίου

admin

Β. Κικίλιας: Υπουργείο οικονομίας το Υπουργείο Τουρισμού

admin

Η Ιταλία «διεκδικεί» το εργοστάσιο παραγωγής της Intel

admin

Ο παγκόσμιος φόρος και το «50-50» των ΗΠΑ

admin

Ο παγκόσμιος φόρος και ο κίνδυνος για την Ουάσινγκτον

admin

S&P: Τον Απρίλιο η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας

admin