Image default
Οικονομία

Το μήνυμα της FED και η ερμηνεία των αγορών

Μπορεί η FED να τόλμησε, για πρώτη φορά από την εποχή της πιστωτικής κρίσης του 2008, την πρώτη έκτακτη μείωση επιτοκίων με στόχο να καλμάρει τις αγορές και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας στις αγορές. Εκείνες όμως έδωσαν διαφορετική ερμηνεία, κρίνοντας τη μείωση περισσότερο ως κίνηση απόγνωσης παρά ως κίνηση θάρρους. Και αυτό διότι γνωρίζουν ότι είναι περιορισμένα τα «πυρομαχικά» των κεντρικών τραπεζών μπροστά σε μια απειλή δημόσιας υγείας, όπως ο κοροναϊός.

Και αυτό αποτυπώνεται και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να υποχωρεί για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το φράγμα του 1%.

Η έκτακτη απόφαση για μείωση του κόστους δανεισμού δεν έτυχε θερμής υποδοχής, με τα ταμπλό στη Wall Street να «κοκκινίζουν». Ίσως διότι οι επενδυτές γνωρίζουν ότι αυτή τη φορά, οι κεντρικές τράπεζες ρίχνονται στη μάχη για τη στήριξη της οικονομίας μπροστά στην απειλή του κοροναϊού έχοντας ελάχιστα πυρομαχικά στη διάθεσή τους. Και η αντίδραση αυτή τη φορά δεν έχει καμία σχέση με τη «συμπεριφορά» στις προηγούμενες φορές που η FED αποφάσισε εκτάκτως να μειώσει τα επιτόκια.

Για παράδειγμα, όταν ο Άλαν Γκρίνσπαν ανακοίνωσε αιφνίδια μείωση τον Οκτώβριο του 1998 ώστε να στηρίξει τις αγορές σταθερού εισοδήματος μετά την κατάρρευση του αντισταθμιστικού ταμείου Long-Term Capital Management, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 50% τους επόμενους 18 μήνες. Αργότερα δέχθηκε έντονη κριτική και κατηγορήθηκε ότι τα χαμηλά επιτόκια πυροδότησαν την τελευταία φάση της τεχνολογικής φούσκας. Εν των μεταξύ, η επόμενη έκτακτη μείωση, τον Ιανουάριο του 2008 λίγο πριν από την κορύφωση της πιστωτικής κρίσης, δεν φάνηκε να βοηθάει την κατάσταση, από την άποψη ότι η κρίση έγινε και οι αμερικανικές μετοχές καταποντίστηκαν 50%, προτού ανακάμψουν. 

Οι πρώτες ενδείξεις από το «πείραμα» της FED δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και αυτό διότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να βοηθήσει άμεσα στην αντιμετώπιση ενός ζητήματος δημόσιας υγείας, όπως είναι η επιδημία του Covid-19. Πρόθεση ήταν να μετριασθούν οι χρηματοπιστωτικές πιέσεις που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τον οικονομικό αντίκτυπο λόγω του κοροναϊού. Η πτώση των αμερικανικών μετοχών και το γενικότερο κλίμα νευρικότητας δείχνουν ότι αυτές οι πιέσεις δεν έχουν μετριασθεί.

Τα βλέμματα στρέφονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για την οποία οι προκλήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθώς η επιδημία του κοροναϊού ξεσπάει σε μια εποχή που ήδη οικονομία της Ευρωζώνης είναι αδύναμη.  Η ΕΚΤ συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και αναλυτές της Commerzbank αναμένουν μείωση των επιτοκίων κατά δέκα μονάδες βάσης και σε επίπεδα ακόμη πιο βαθιά κάτω του μηδενός. «Η γρήγορη και αποφασιστική μείωση από τη FED στηρίζει την άποψή μας ότι η ΕΚΤ θα συμμετάσχει στη συντονισμένη, παγκοσμια δράση νομισματικής χαλάρωσης», αναφέρει η Commerzbank, ενώ δεν αποκλείει και ενίσχυση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

H τελευταία φορά που η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια ήταν τον Σεπτέμβριο, οδηγώντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,50% και επανεκκινώντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με ρυθμούς 20 δισ.ευρώ το μήνα. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει δεσμευθεί ότι είναι σε ετοιμότητα να προχωρήσει στη λήψη αναγκαίων μέτρων. 

Σύμφωνα με το -, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πραγματοποίησαν χθες έκτακτη τηλεδιάσκεψη, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελιξεις γύρω από τον Covid-19, χωρίς όμως να λαμβάνουν κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 12 Μαρτίου.

Σχετικα αρθρα

Κίνα: Σημαντική αύξηση στα επιβατικά ταξίδια της φετινής εργατικής Πρωτομαγιάς

admin

Αισιοδοξία για βελτίωση της επισκεψιμότητας στο λιανεμπόριο

admin

Στην Πολωνία ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης

admin

Μητσοτάκης σε FT: Η οικονομία είναι έτοιμη για μια ουσιαστική επανεκκίνηση

admin

Εστίαση: Θετικά μηνύματα από τις δύο πρώτες μέρες επαναλειτουργίας

admin

Πώς τα εμβόλια εκτόξευσαν τα κέρδη τα φαρμακευτικών εταιριών

admin

Ακίνητα: Ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών

admin

Λιγότεροι περιορισμοί μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας

admin

Νήσος Τζέρσεϋ: Το Ναυτικό κατά των Γάλλων ψαράδων στέλνει ο Τζόνσον

admin

Η Ευρώπη στην εποχή του «Taxonomy»: Κλείνει τη ροή χρηματοδότησης σε 13 ρυπογόνες δραστηριότητες.

admin

Wall Street: Επιστροφή στα ρεκόρ με ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones

admin

Αναθεωρείται ο προϋπολογισμός του 2021

admin