Image default
Οικονομία

Σε «άγνωστα νερά» το ελληνικό εμπόριο – Να στηριχθούν όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις

Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκεται το ελληνικό εμπόριο καθώς η λαίλαπα του κοροναϊού έχει χτυπήσει τα πάντα. Η κατανάλωση είναι ανύπαρκτη, οι τζίροι έχουν καταρρεύσει και τώρα μπαίνει και λουκέτο.

Σε αποκλειστική δήλωσή του στο sofokleous10.gr ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γ. Καρανίκας, περιγράφει την κατάσταση και καταθέσει τις προτάσεις του.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί μέχρι και πριν από λίγο καιρό πως ο εμπορικός κόσμος θα έφθανε να δεχθεί σχεδόν αδιαμαρτύρητα το κλείσιμο των καταστημάτων σε όλη τη χώρα, ως το μοναδικό μέσο για να προστατευθούν οι ίδιοι οι έμποροι και εργαζόμενοι από μια πανδημία που παίρνει τη μορφή λαίλαπας, υγειονομικής και οικονομικής.

Έτσι, το από 18ης Μαρτίου 2020 εθνικό λουκέτο στο λιανικό εμπόριο – με εξαίρεση τα τρόφιμα – με κυβερνητική απόφαση και κλαδική συναίνεση και σε καιρό ειρήνης, συνιστά ένα πρωτοφανές στα ελληνικά χρονικά εμπορικό και οικονομικό γεγονός. Είναι μία αποφράδα ημέρα, που δυστυχώς σηματοδοτεί παράλληλα την απαρχή μιας πορείας σε αχαρτογράφητα νερά για το πολύπαθο ελληνικό εμπόριο.

Μεγάλο πλήγμα

Η ΕΣΕΕ, από την πρώτη ημέρα της πανδημικής κρίσης είχε επισημάνει πως η μείωση της κατανάλωσης θα πλήξει σφόδρα όχι μόνο ορισμένες περιοχές αλλά το σύνολο της εμπορικής δραστηριότητας στη χώρα. Και είχε ζητήσει από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των επιχειρήσεων να έχουν εθνική εμβέλεια, χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλλουν τα ανεπαρκή και παρωχημένα για την παρούσα συγκυρία «Σύμφωνα Σταθερότητας» και «Προγράμματα Εποπτείας».

Οι ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και όλων των άλλων θεσμικών οργάνων πρέπει έστω και τώρα άμεσα να αντιληφθούν πως ημίμετρα ή τοπικής εμβέλειας μέτρα δεν μπορούν να καλύψουν το εύρος και το βάθος των ζημιών που προκαλεί η πανδημία στις εμπορικές επιχειρήσεις και στον κοινωνικό ιστό των κρατών – μελών. Και συνακόλουθα, οφείλουν να ενεργοποιήσουν ολόκληρο το χρηματοδοτικό «οπλοστάσιο» που διαθέτουν, χωρίς εξαιρέσεις για καμία χώρα.

Εντός των ελληνικών συνόρων, χρειάζεται κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι να ενδυναμώσουν τη συνεργασία και αλληλοενημέρωσή τους με ειλικρίνεια για όλες τις πτυχές της πρωτοφανούς κρίσης, να θέσουν τις δυνάμεις τους και τις προτάσεις τους πρώτα και κύρια στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην ανάσχεση της πανδημίας και να σχεδιάσουν με υπευθυνότητα και κοινωνική αλληλεγγύη τα μέτρα της «επόμενης μέρας», που όλοι ευχόμαστε να ξημερώσει το συντομότερο δυνατόν.

-

Σχετικα αρθρα

Ιταλία: Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία – Πυρκαγιές σε Παλέρμο και Σικελία

admin

ΕΚΤ: Τα stress tests έδειξαν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν ανθεκτικές

admin

Μειωμένα μισθώματα: Πιστώνονται 103,4 εκατ. ευρώ σε ιδιοκτήτες

admin

Στην Υπάτη των μαγισσών

admin

ΥΠΟΙΚ: Σήμερα οι πιστώσεις για μειωμένα μισθώματα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021

admin

Σύμπραξη HDB- ΤΜΕΔΕ για τη χρηματοδοτική στήριξη μηχανικών, μελετητών και κατασκευαστών

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει ισχυρά- Ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 6% το 2022

admin

Σε ρυθμούς ανάπτυξης η ευρωζώνη

admin

Χαμόγελα στον ελληνικό τουρισμό από τις κρατήσεις του Αυγούστου

admin

Γεωργιάδης για νέο ΕΣΠΑ: Χιλιάδες επιχειρήσεις θα πάρουν τα χρήματά τους στην ώρα τους

admin

Με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο «τρέχουν» Γαλλία και Ισπανία  

admin

Κέρκυρα: Με 1623 εμπορικές πτήσεις εξωτερικού «κλείνει» ο Ιούλιος στο «Ιωάννης Καποδίστριας»

admin