Image default
Οικονομία

Αποπληθωριστικό σοκ απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες η παγκόσμια οικονομία απειλείται να παγιδευθεί σε αποπληθωρισμό. Έως τώρα ο πληθωρισμός ήταν υποτονικός στην Ευρωζώνη και ορισμένες άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και κρίσης χρέους. Ωστόσο παρέμενε μακριά από το μηδέν τα τελευταία χρόνια, ενώ σε άλλες γωνιές του πλανήτη ήταν αρκετά υψηλότερος. 

Η εικόνα αλλάζει πλέον άρδην. Μικρές και μεγάλες εθνικές οικονομίες βάζουν λουκέτο σε μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας, κλείνουν καταστήματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια και χώρους αναψυχής και υποχρεώνουν τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ζήτηση κατά συνέπεια οι τιμές σε βασικές πρώτες ύλες και υπηρεσίες κάνουν βουτιά. 

«Ένα ισχυρό αποπληθωριστικό κύμα έρχεται» προειδοποιεί η JPMorgan Chase & Co. Aυτό είναι ανησυχητικό γιατί θα μπορούσε να παρατείνει την βαθύτερη ύφεση από την εποχή της δεκαετίας του ’30. Η πτώση των τιμών καθιστά πιο δύσκολο στις επιχειρήσεις που συγκέντρωσαν τους καλούς καιρούς χρέος να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν πρόσθετες περικοπές κόστους, μειώνοντας επενδύσεις και θέσεις εργασίας, ή ακόμη και θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών.

Όπως εξηγεί το -, ενώ οι μειωμένες τιμές μπορεί να φαντάζουν προς στιγμήν καλό νέο για τους καταναλωτές, ένα γενικευμένο αποπληθωριστικό σπιράλ πληγώνει βαθιά το σύνολο της οικονομίας και τελικά και τους ίδιους. Πολλά νοικοκυριά θα αποεύγουν τις αγορές, περιμένοντας ακόμη χαμηλότερες τιμές, οι επιχειρήσεις σταματούν επενδύσεις και προσλήψεις καθώς δεν έχουν περιθώριο κέρδους. 

Ακόμη και όταν η κρίση του κορωνοϊού υποχωρήσει, οι πληγές από τα lockdown, την αυξημένη ανεργία και την πληγωμένη καταναλωτική εμπιστοσύνη θα έχουν μείνει ανοιχτές. Οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν έτσι να διατηρήσουν τα επιτόκια σε μηδενικά ή και αρνητικά επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο, κάτι που με τη σειρά του πιέζει τράπεζες και αποταμιευτές. Η BankofAmerica εκτιμά ότι δεν πρέπει να περιμένουμε αυξήσεις επιτοκίων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. 

Η μεγαλύτερη πηγή αποπληθωρισμού στον πλανήτη αυτή τη στιγμή είναι η Κίνα, όπου οι τιμές παραγωγούς κατέγραψαν πτώση 0,4% τον Φεβρουάριο ύστερα από άνοδο 0,1% τον Ιανουάριο. Αυτό σημαινει πως είναι μειωμένες οι τιμές των κινεζικών προϊόντων που φτάνουν σε άλλες αγορές. Πτώση των τιμών προβλέπεται και στις τιμές παραγωγού και λιανικής Ευρώπης και ΗΠΑ τον Απρίλιο.

- - 

Σχετικα αρθρα

DBRS: Αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας – Η τέταρτη εν μέσω πανδημίας

admin

Ιταλός επιχειρηματίας χαρίζει 1,5 εκατομμύριο ευρώ στους υπαλλήλους του

admin

«Να μην ισχύσει ακόμη η ηλεκτρονική ταυτότητα» ζητούν ιδιοκτήτες-συμβολαιογράφοι-κατασκευαστές

admin

Το TAXISnet φεύγει, το MyAADE ήρθε

admin

Dieselgate: «Ξέρει την κάθε βίδα ο πρώην CEO της VW που αρνείται τις κατηγορίες»

admin

Deutsche Welle – Απλοποιούνται οι ταξιδιωτικές οδηγίες στην Αγγλία

admin

ΞΕΕ – Τα νέα μέλη του ΔΣ που προέκυψαν μετά από ηλεκτρονικές εκλογές

admin

«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Σήμερα οι πληρωμές 8,08 εκατ. ευρώ σε 37.240 δικαιούχους

admin

Ryanair: Επιθετική επέκταση στην Ουκρανία θέλει ο Ο’ Λίρι

admin

Πάνω από 77 δισ. ευρώ η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών

admin

Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

admin

Αεροδρόμια – Ανοδος 53% σε επιβάτες και αφίξεις εξωτερικού στο οκτάμηνο

admin