Image default
Οικονομία

Κοροναϊος : Πυρετός συσκέψεων πριν το κρισιμότερο Eurogroup για την ενότητα της Ευρώπης

Λίγες ώρες πριν τη τηλεδιάσκεψη του κρισιμότερου ίσως Eurogroup για την ενότητα και κατ’ επέκταση το μέλλον της Ευρώπης τα «κόκκινα τηλέφωνα» έχουν πάρει φωτιά.

Τρανή απόδειξη της κρισιμότητας των στιγμών, αλλά και του τεταμένου κλίματος στην Ευρώπη, η τηλεδιάσκεψη που είχαν απόψε οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Προσπαθώντας να προετοιμάσουν το έδαφος και να «δεσμεύσουν» τις χώρες για συμβιβασμούς και γενναίες αποφάσεις στη συνεδρίαση, οι αξιωματούχοι δείχνοντας ενότητα και τονίζοντας την ετοιμότητα των μηχανισμών, ζητούν ουσιαστικά συστράτευση για την επίτευξη του μεγάλου κοινού στόχου: την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και των επιχειρήσεων από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, ώστε την επομένη ημέρα της κρίσης του κοροναϊού, η οικονομική ανάκαμψη σε όλα τα κράτη-μέλη να είναι όσο το δυνατόν ταχύτερη και ισχυρότερη.

Και αν κάποιος -καλόπιστος- δεχθεί ότι όντως αυτό αποτελεί κοινό στόχο όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, σίγουρα σε ότι αφορά την επιλογή των μέσων για την επίτευξή του «βγαίνουν μαχαίρια» μεταξύ των ισχυρών του Βορρά και του Νότου της ΕΕ, με τον καυγά να επικεντρώνεται στην έκδοση κορονο-ομολόγων.

Μέχρι την τελευταία στιγμή ηγέτες και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ εξακολουθούν να εμμένουν στις απόψεις τους με ομηρικές και ασυνήθιστες κόντρες να λαμβάνουν χώρα. Η Ιταλία εμφανίζεται να έχει εξαντλήσει τα όρια υπομονής της με τη Γερμανία, η Γαλλία πιέζει πολύ με τον γαλλογερμανικό άξονα να τρίζει, Ευρωπαίοι Επίτροποι που εκφράζονται υπέρ του ευρωομολόγου σε λίγες ώρες αδειάζονται από τον εκπρόσωπο της προέδρου της Κομισιόν, γερμανικά ισχυρά έντυπα μιλούν για «μικρόψυχη και δειλή» άρνηση του Βερολίνου για ευρωομόλογα.

Στο συγκρουσιακό αυτό κλίμα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή και να αποφασίσουν μέτρα που θα αποτελέσουν αποτελεσματική αντιϊκή θεραπεία για την οικονομία και την κοινωνία, και ταυτόχρονα δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνοχή της Ένωσης.

-

Σχετικα αρθρα

ΟΑΕΔ-Amazon Web Services: Οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης για το πρόγραμμα ψηφιακής κατάρτισης

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Το 2022 η τρίτη πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ

admin

Παγκόσμια ενεργειακή κρίση: Αντιμέτωπες με τον λιμό οι ευάλωτες χώρες

admin

Οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για τη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ 2022

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μειωμένες οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές το 2020

admin

Στο 206% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος- Έλλειμμα 10% (ΕΛΣΤΑΤ)

admin

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνάπτει εμπορική συμφωνία με τη Νέα Ζηλανδία – αλλά με ελάχιστα οφέλη ΑΕΠ

admin

Εισφορά Αλληλεγγύης: Αντισυνταγματική εν μέρει από το Ελεγκτικό Συνέδριο

admin

Ο Μπρουνό Λε Μερ προκρίνει το «κουπόνι καυσίμου» για τον έλεγχο των τιμών

admin

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών: Ανατιμήσεις έως 30% στα προϊόντα λόγω «ρεύματος»

admin

Στο λιμάνι του Βόλου ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ

admin

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Στο επίκεντρο η ενεργειακή κρίση- Διχασμός μεταξύ βορείων και νοτίων

admin