Image default
Οικονομία

Κοροναϊός : Ύφεση έως 32% στο παγκόσμιο εμπόριο βλέπει ο ΠΟΕ – Φόβος για ενίσχυση προστατευτισμού

Δυσοίωνη είναι η οικονομική πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για το 2020, λόγω των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊού.

Το διεθνές εμπόριο έχει εξαντληθεί εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 και θα μπορούσε να βιώσει καταστάσεις κατάρρευσης όπως αυτή της Μεγάλης Ύφεσης του 1930, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, φέτος η ύφεση στο εμπόριο ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο θα κυμανθεί γύρω στο 13%, πτώση μεγαλύτερη από αυτή που κατέγραψε στην οικονομική κρίση του 2008-2009.

Τρομακτικό δε είναι το μέγεθος της ύφεσης που προβλέπεται στο απαισιόδοξο σενάριο, με την πτώση να φτάνει στο 32%, μέγεθος συγκρίσιμο με την κατρακύλα που παρατηρήθηκε μεταξύ 1929 και 1932.

Φόβος για αύξηση των προστατευτικών μέτρων

Η κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου κατά τη δεκαετία του 1930 οφειλόταν εν μέρει στα προστατευτικά μέτρα που επέβαλαν οι ανεπτυγμένες χώρες, εξού και ο επικεφαλής του ΠΟΕ Roberto Azevêdo προειδοποίησε ότι ο προστατευτισμός και η δημιουργία φραγμών ως απάντηση στο Covid-19 θα έκανε τα πράγματα χειρότερα.

«Αυτοί οι αριθμοί είναι άσχημοι – δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά μια γρήγορη, έντονη ανάκαμψη είναι δυνατή. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα θα καθορίσουν τις μελλοντικές προοπτικές ανάκαμψης και παγκόσμιας ανάπτυξης» επισημαίνει με νόημα ο Azevędo.

Χωρίς να κατονομάζει κάποια χώρα ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ καθιστά σαφές ότι ο τερματισμός της εμπορικής έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από την πανδημία.

«Πρέπει να θέσουμε τα θεμέλια για μια ισχυρή, διατηρήσιμη και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς ανάκαμψη. Το εμπόριο θα αποτελέσει συστατικό στοιχείο σε αυτό, μαζί με τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική» επισήμανε.

«Η διατήρηση ανοικτών και προβλέψιμων αγορών, καθώς και ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, θα είναι κρίσιμης σημασίας για την προώθηση των επενδύσεων που θα χρειαστούμε. Και αν οι χώρες συνεργαστούν, θα δούμε μια πολύ ταχύτερη ανάκαμψη από ότι εάν κάθε χώρα ενεργήσει μόνη της» πρόσθεσε.

Από τη διάρκεια της πανδημίας και τα όπλα των χωρών θα εξαρτηθεί η ανάκαμψη

Ο ΠΟΕ δήλωσε ότι το εμπόριο είχε ήδη επιβραδυνθεί μπροστά στο ξέσπασμα του Covid-19.

Σε ότι αφορά τις προοπτικές, ο ΠΟΕ δήλωσε ότι αναμένει ανάκαμψη των εμπορικών συναλλαγών το επόμενο έτος, αλλά είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο ισχυρή θα είναι.

Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια της πανδημίας και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών απαντήσεων.

«Αυτή η κρίση είναι πρωτίστως μια κρίση για την υγεία, η οποία έχει αναγκάσει τις κυβερνήσεις να λάβουν πρωτοφανή μέτρα για την προστασία της ζωής των ανθρώπων», δήλωσε ο Azevédo και πρόσθεσε:

«Οι αναπόφευκτες μειώσεις του εμπορίου και της παραγωγής θα έχουν οδυνηρές συνέπειες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πέραν του ανθρώπινου πόνου που προκαλείται από την ίδια την ασθένεια.»

» Ο άμεσος στόχος είναι να καταστεί η πανδημία υπό έλεγχο και να μετριαστούν οι οικονομικές ζημίες σε ανθρώπους, εταιρείες και χώρες. Αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να ξεκινήσουν τον προγραμματισμό για το μετά».

-

Σχετικα αρθρα

Τράπεζες: Σε έξαρση το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» στοιχείων

admin

Στην Χαλκιδική η πρώτη υποθαλάσσια κάβα – Γάλλοι ήδη κλείνουν παραγγελίες για το κρασί που ωριμάζει στη θάλασσα

admin

Ν. Παπαθανάσης: Πλέγμα μέτρων προς ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων- Ισχυρή ανάπτυξη

admin

Τι λένε οι οικονομολόγοι για την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας στην ευρωζώνη

admin

Η έγκαιρη ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και οι «ματιές» στις εκλογές

admin

Κικίλιας – Αυτοί είναι οι 4 πυλώνες για τον τουρισμό

admin

O νέος φορολογικός χάρτης των ακινήτων

admin

Η αλυσίδα Hilton ποντάρει στην ανάκαμψη των επαγγελματικών ταξιδιών

admin

Γαστρονομικός τουρισμός – Καταλύτης το Ταμείο Ανάπτυξης

admin

ΕΝΦΙΑ – Έρχονται τα νέα εκκαθαριστικά – Μειωμένος ο φόρος κατά 50% για 1.500.000 ιδιοκτήτες

admin

Το ενεργειακό ντόμινο απειλεί και τα τρόφιμα

admin

Θόδωρος Σκυλακάκης: Εξόχως συντηρητική η πρόβλεψη για ανάκαμψη 5,9% το 2021 – 4 Οκτωβρίου οι ανακοινώσεις

admin