Image default
Οικονομία

Κοροναϊός: Συνεδριάζει το Ecofin για τον οικονομικό αντίκτυπο

Η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον οικονομικό αντίκτυπο του κοροναϊού και η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί έως σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), το οποίο θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης στις 16.30 (ώρα Ελλάδας).

Όπως ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τα κυριότερα σημεία της ημερήσιας διάταξης του Ecofin είναι τα εξής:

– Οικονομικός αντίκτυπος της κρίσης της νόσου COVID-19 και πολιτική αντίδραση

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την τελευταία αξιολόγηση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19, βάσει παρουσίασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κροατική Προεδρία θα παρουσιάσει την τρέχουσα κατάσταση και τις περαιτέρω εργασίες που απαιτούνται σχετικά με τις νομοθετικές προτάσεις για συντονισμένα κοινωνικοοικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημικής έξαρσης της νόσου COVID-19.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα υποβάλουν έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και θα δώσουν μια σφαιρική εικόνα των προγραμματισμένων πρωτοβουλιών.

– Τραπεζικός δανεισμός για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η ροή τραπεζικών δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέσα της ΕΕ για την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της επιδημικής έξαρσης της νόσου COVID-19.

Οι υπουργοί αναμένεται να εγκρίνουν δήλωση για τη στήριξη της ευέλικτης εφαρμογής των κανόνων της ΕΕ στον τραπεζικό τομέα με την οποία θα καλούν τις τράπεζες να απόσχουν από τη διανομή μερισμάτων.

– Ευρωπαϊκό Εξάμηνο

Οι υπουργοί θα προβούν σε απολογισμό της προόδου που έχει σημειωθεί προς μια ρεαλιστική προσέγγιση του φετινού κύκλου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Λόγω των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας της νόσου COVID-19, στόχος είναι να βρεθεί ένας τρόπος για τη συνέχιση των βασικών φάσεων του κύκλου, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη. Ειδικότερα, θα υπάρξει μια εξορθολογισμένη προσέγγιση για την υποβολή των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων (ΕΠΜ) και σταθερότητας ή σύγκλισης (ΠΣΣ) από τα κράτη μέλη.

– Εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν σχετικά με την ετήσια σύνοδο της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής (ΔΝΧΕ), η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω βιντεοδιάσκεψης στις 16 Απριλίου 2020.

-

Σχετικα αρθρα

Εμπορικοί δορυφόροι: Η συνήθεια που έγινε…«λατρεία»

admin

Μπορεί η εργασία να είναι καλύτερη μετά τον Covid-19;

admin

Κέρδισε το στοίχημα του τουρισμού η Κρήτη – Θα υποδέχεται τουρίστες μέχρι τον Νοέμβριο

admin

Κικίλιας – Συμφωνίες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και προβολή νέων ελληνικών προορισμών

admin

Αναδρομικά για 130.000 συνταξιούχους την Τετάρτη

admin

Φορολογικές δηλώσεις – Διορθώσεις λαθών στο έντυπο Ε9

admin

Οι ρυθμίσεις που κλείνουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία

admin

Ν. Υόρκη: Συνάντηση Ν. Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της ExxonMobil

admin

ΟΠΕΚΑ: Επισκέψεις στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού ξεκινά η διοικητής

admin

Πέτσας για ΔΕΗ: Από 1,40 ευρώ η μετοχή το 2019 έφτασε σήμερα κοντά στα 8- Κανείς δεν ξεπουλάει τίποτα

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Δεν ξεπουλιέται η ΔΕΗ- Η άντληση κεφαλαίων θα μειώσει τις τιμές ρεύματος

admin

De facto παρέμβαση της Κίνας στην αγορά κρυπτονομισμάτων

admin