Image default
Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Ποια θέματα θα θέσει ο Μητσοτάκης – Λίγες οι πιθανότητες για ομοφωνία

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να καταγγείλει την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, να υποστηρίξει την ανάγκη για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στη μάχη κατά των συνεπειών του κορωνοϊού και να ζητήσει ευρωπαϊκό συνεκτικό πλαίσιο για την εξομάλυνση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας

Με χαμηλωμένο τον πήχη των προσδοκιών για επίτευξη τελικής συμφωνίας μεταξύ των «27» χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να χρηματοδοτηθούν επαρκώς οι ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού προσέρχεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που ξεκινά το απόγευμα και θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επίγνωση των διαφορών που εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. και οι οποίες είχαν διαφανεί πριν από την πρόσφατη υγειονομική κρίση όταν στις αρχές του χρόνου διαπιστώθηκαν οι διαφωνίες για το ύψος του προϋπολογισμού της Ένωσης.
Στις γνωστές αυτές διαφωνίες προστέθηκαν πρόσφατα και οι αντιθέσεις σχετικά με την έκδοση του λεγόμενου κορωνο-ομόλογου, που πρότειναν εννέα ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά προσέκρουσε στην άρνηση της Γερμανίας και άλλων βορειοευρωπαϊκών χωρών που δεν θέλουν την αμοιβαιοποίηση των χρεών για το σύνολο της χωρών της ευρωζώνης.
Υπό αυτές τις συνθήκες, θα αποτελέσει έκπληξη τυχόν συμφωνία στην σημερινή Σύνοδο και η πιθανότερη εξέλιξη που διαφαίνεται ότι θα έχει είναι ότι η μετάθεση των αποφάσεων για τον Ιούνιο, όταν, όπως πολλοί εικάζουν, θα υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες που θα έχει καθεμιά από τις χώρες εξαιτίας της ζημιάς που έχει υποστεί και της ύφεσης που θα αντιμετωπίσει η οικονομία τους.
Είναι, μάλιστα, πιθανό να ολοκληρωθεί η Σύνοδος χωρίς κείμενο συμπερασμάτων και αντ΄ αυτού να γίνει μια δήλωση από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ που θα λέει ότι η συζήτηση συνεχίζεται και θα εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί σύντομα η απαιτούμενη ομοφωνία.
Παρά ταύτα, πληροφορίες από το πρωθυπουργικό επιτελείο αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έκανε και στην τηλεδιάσκεψη που είχε την Τρίτη με τον κ. Μισέλ, θα επιμείνει στις θέσεις της Αθήνας, ενώ θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνάει ολόκληρος ο πλανήτης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την ανάγκη για αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.
Επίσης θα επισημάνει ιδιαίτερα την ανάγκη αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας της Ενιαίας Αγοράς ζητώντας οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες να επεξεργαστούν ένα συνεκτικό πλαίσιο για την εξομάλυνση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας.Ειδήσεις σήμερα:Πάτρα: Βγήκε χειροκροτούμενος από την εντατική μετά από 20 ημέρες μάχης με τον κορωνοϊόΚορωνοϊός: Το πείραμα της ΜυκόνουΊδια μέτρα με το Πάσχα και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς

Σχετικα αρθρα

Μπούρας για πόθεν έσχες Πολάκη: «Από το 2015 έως το 2018 έκρυβε την ατομική επιχείρηση της συζύγου του»

admin

Δεκτό κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου για τους πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης

admin

Μητσοτάκης: Η χώρα δεν θα ξανακλείσει – Η Ελλάδα από τις χώρες με τα περισσότερα τεστ στην Ευρώπη

admin

Μηταράκης: Ευθύνες στην Τουρκία για το ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου

admin

Γεννηματά: Δίκαιη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Παρών δηλώνει το ΚΙΝΑΛ για Ταμείο Ανάκαμψης: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση

admin

ΝΔ: Νέο κρεσέντο χυδαιότητας από τον στενό συνεργάτη του κ. Τσίπρα, Θανάση Καρτερό

admin

Ρέθυμνο-Μητσοτάκης: Το εμβόλιο είναι ασφαλές, δεν έχει παρενέργειες -Εμβολιαστείτε

admin

Στην κινητή μονάδα εμβολιασμών στο Σπήλι Ρεθύμνου ο Κυριάκος Μητσοτάκης

admin

Μητσοτάκης: Ο Στέφανος Ντούσκος μάς γέμισε υπερηφάνεια

admin

Μελάς: Απλοποιούμε και επιταχύνουμε τις μεταβιβάσεις των ακινήτων

admin

Επίσκεψη του πρωθυπουργού σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο

admin