Image default
Οικονομία

Πως μετρούν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία κορυφαίοι CEO’s

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και στους επιμέρους κλάδους της βρέθηκε στο επίκεντρο διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Grant Thornton.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ & πρόεδρος της Quest Holdings, Θεόδωρος Φέσσας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ύφεση για την ελληνική οικονομία το 2020 θα είναι μικρότερη από τις εκτιμήσεις της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις – μέλη του ΣΕΒ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι δεν θα αλλάξουν τα προγράμματα τους αναφορικά με τις επενδύσεις τους αλλά και τον τομέα της απασχόλησης, δηλαδή θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Καλύτερα λιγότερα κέρδη σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα με διατήρηση των θέσεων απασχόλησης που θα έχει ως αποτέλεσμα μετά την κρίση να υπάρξει αισιοδοξία παρά πρόσκαιρα οφέλη από μείωση της απασχόλησης, είπε.

Ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΤΕ & διευθύνων σύμβουλος της Electra Hotels & Resorts, τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν ακόμη ασφαλείς εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς δεν έχει επιλυθεί ακόμη το ζήτημα των αερομεταφορών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκτίμησε μάλιστα ότι δεν θα προκύψει λύση σε ευρωπαϊκο επίπεδο αναφορικά με ταξιδιωτικά πρωτόκολλα κλπ και το πιθανότερο είναι να προχωρήσουμε σε διακρατικές συμφωνίες για τουριστικές αφίξεις από το εξωτερικό. Εδωσε μεγάλη έμφαση στη σύνθεση του ελληνικού τουρισμού καθώς το 92% συνδέεται με εξωτερικό τουρισμό και μόλις το 8% με εγχώριο τουρισμό γεγονός που κάνει δύσκολη την ανάκαμψη. Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι το 2023, ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να προσεγγίσει τα έσοδα ρεκόρ του 2019. Γενικότερα εκτίμησε ότι τα μέτρα στήριξης του τουρισμού της πρώτης περιοδου της πανδημίας ήταν θετικά αλλά μεγάλη σημασία έχει η δεύτερη φάση που θα έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, τονίζοντας την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων στήριξης των εργαζομένων του κλάδου και από ευρωπαϊκά κεφάλαια και ταμεία.

Εκτίμησε ότι η προσπάθεια ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού θα ξεκινήσει το 2021 καθώς η μεγάλη συνεισφορά του εξωτερικού τουρισμού στο εγχώριο τουριστικό προϊόν, δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό από φέτος.

Ο πρόεδρος & διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ επισήμανε ότι η κρίση απέδειξε ότι οι υποδομές στην Ελλάδα στον τομέα των επικοινωνιών ήταν υψηλού επιπεδου. Τόνισε ότι ο ΟΤΕ σε καμιά περίπτωση δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις, αλλά αντίθετα θα διατηρήσει όλες τις θέσεις εργασίας και θα τις αυξήσει, ενώ συνεχίζει χωρίς καμία μεταβολή το μεγάλο του επενδυτικό πλάνο που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ο Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος της Grant Thornton αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΚΤ στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής και κατ’ επέκταση και της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της ρευστότητας. Τάχθηκε γενικότερα υπέρ μεταβιβάσεων και απευθείας ενισχύσεων και όχι των δανείων ακόμη και με ευνοϊκούς όρους, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν αντέχει να εξέλθει της πανδημίας στηριζόμενη σε νέα δάνεια. Ερωτηθείς σχετικά με το τραπεζικό σύστημα επισήμανε ότι οι τράπεζες καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα είναι λάθος να καταργηθούν τελείως τα κριτήρια χρηματοδότησης διότι αυτό θα οδηγήσει σε νέα γενιά προβληματικών δανείων, με ότι αρνητικό συνεπάγεται. Εκτίμησε ότι θα αυξηθεί σημαντικά η πιστωτική επέκταση τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον τρόπο χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να στηριχθεί η παραγωγική διαδικασία σε όλη την χώρα.

Σχετικα αρθρα

Βρετανία: Προσωρινές θεωρήσεις εισόδου θα χορηγηθούν σε οδηγούς φορτηγών

admin

Τι σηματοδοτεί για την αγορά ενέργειας η αύξηση μ/κ της ΔΕΗ

admin

Κατάργηση του φόρου γονικής παροχής – Τις επόμενες ημέρες η ψήφιση της ρύθμισης – Παραδείγματα για τους ιδιοκτήτες

admin

ΕΣΕΕ: Πιστοποίηση γνώσεων σε 7.000 εργαζομένους

admin

Γονικές παροχές: Από 1 Οκτωβρίου χωρίς φόρο έως 800.000 ευρώ

admin

Ρόδος – Εκτιμήσεις για συνέχεια της τουριστικής κίνησης έως αρχές Νοεμβρίου

admin

Επίδομα θέρμανσης – Αυξάνεται το ποσό αλλά αυξάνονται και οι τιμές – Πότε ξεκινά η διάθεση πετρελαίου

admin

ΗΠΑ: Να «αναβληθούν» οι διώξεις κατά της οικονομικής διευθύντριας της Huawei

admin

«Συγχαρητήρια» Γεωργιάδη για την ταχύτητα στις εγκρίσεις του Αναπτυξιακού

admin

ΥΠΕΝ – ΔΕΗ: Η ΑΜΚ, η «χρυσή μετοχή» και η αντίδραση του χρηματιστηρίου

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πλήρωσε 8,7 εκατ. ευρώ σε 2.385 δικαιούχους

admin

Οριστικοί πίνακες κατάταξης επενδυτικών σχεδίων που εντάσσονται σε καθεστώτα ενίσχυσης του Ν. 4399/2016

admin