Image default
Οικονομία

Ο Ερντογάν χάνει τους Ρώσους τουρίστες: «Μάχη» ρουβλίου – τουρκικής λίρας

Οι Ρώσοι τουρίστες δεν θα ξεκινήσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με δεδομένα τα επιβαρυμένα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της Ρωσίας, οι Έλληνες επαγγελματίες του τουρισμού το έχουν από καιρό πάρει απόφαση – ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα – ότι τα Ρώσικα δεν θα ακούγονται φέτος στις παραλίες της Χαλκιδικής.

Η Ρωσία όμως, η οποία υποδέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες σε all inclusive resorts των μεσογειακών ακτών, υπολόγιζε σημαντικά στην έλευσή τους – και το συνάλλαγμα που θα άφηναν πίσω τους για να στηριχθεί η τουρκική λίρα.

Αυτή την προσδοκία όμως την εξαφάνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός, ο οποίος έχει το δικό του ασθενές νόμισμα να υπερασπιστεί.

Ο Μιχαήλ Μισούστιν αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε τους Ρώσους να μην κάνουν διακοπές στο εξωτερικό, λέγοντας ότι «μπορεί να καταβληθεί πολύ υψηλό τίμημα για λίγες ημέρες ανάπαυσης» καθώς συνεχίζεται η μάχη για τον περιορισμό του κοροναϊού.

Στην πραγματικότητα όμως είναι το ρούβλι που θέλει να προστατέψει.

Οι δαπάνες διακοπών των Ρώσων σε προορισμούς όπως η Τουρκία, η Φινλανδία και η Ταϊλάνδη συνήθως είναι περισσότερα από τα έσοδα από ξένους τουρίστες στη Ρωσία κατά περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με το - Economics.

Η οικονομολόγος της Renaissance Capital, Σοφία Ντονέτς, εκτιμά ότι οι δαπάνες των Ρώσων για διακοπές στο εξωτερικό θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 50% φέτος.

«Ο μεγαλύτερος όγκος των τουριστών θα μπορούσε να παραμείνει στη Ρωσία φέτος», είπε η Ντονέτς τηλεφωνικά από τη Μόσχα. «Αυτός θα ήταν ένας ισχυρός παράγοντας υποστήριξης για το ρούβλι.»

Αν οι Ρώσοι μείνουν σπίτι τότε, υπολογίζεται, ότι το ρούβλι θα μπορούσε να ενισχυθεί σε σχέση με το δολάριο ακόμα κατά 4%. Το νόμισμα έχει ήδη ισχυροποιηθεί κατά 5,3% αυτό το μήνα, μειώνοντας τις απώλειές του μέχρι τώρα φέτος στο 12%. Είχε επηρρεαστεί από την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου και από την έξοδο των επενδυτών από επενδύσεις υψηλού ρίσκου.

Ενίσχυση του τουρισμού

Η εξοικονόμηση σε συνάλλαγμα από τους τουρίστες που δεν θα ταξιδέψουν εκτός Ρωσίας θα «αντισταθμίσει εν μέρει την επίδραση των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου και των μειωμένων εξαγωγών» στο ρούβλι, είπε ο οικονομολόγος της ING Ντμίτρι Ντόλγκιν μέσω email.

Τα σύνορα της Ρωσίας έκλεισαν από τις 30 Μαρτίου λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Σχετικα αρθρα

ΥΠΟΙΚ: Στην άτυπη συνεδρίαση του Ecofin αύριο ο Χρ. Σταϊκούρας

admin

Στην Airbus κλίνει η Ita που διαδέχεται την Alitalia

admin

Πριν το sold out οι κατοικίες στο Ελληνικό

admin

«Ελλάδα 2.0»: 180.000 – 200.000 θέσεις εργασίας, σε 4 πυλώνες

admin

Το Ταμείο Ανάκαμψης και η «ιστορική ευκαιρία» του ευρωπαϊκού νότου

admin

e-ΕΦΚΑ: Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για οφειλέτες

admin

Ενοικίαση πισίνας για βουτιές στην πόλη

admin

Συμβουλές αύξησης πλούτου δια στόματος Μπάφετ

admin

Έκπτωση φόρου για e-πληρωμές σε 18 κατηγορίες επαγγελματιών

admin

ΑΑΔΕ-Επιχείρηση «Βίλες στη Μύκονο»: Φοροδιαφυγή-μαμούθ με αδήλωτα ενοίκια και μεσιτικά-φάντασμα

admin

Κίνητρα ανάπτυξης της κεφαλαιαγοράς

admin

Σχέδιο ανάκαμψης: Στη Βουλή οι συμβάσεις με ΕΕ – Έως αρχές Αυγούστου η προκαταβολή των 3,96 δισ. ευρώ

admin