Image default
Επιχειρήσεις

Morgan Stanley: Αναβαθμίζει σε overweight την ελληνική αγορά μετοχών

Σε overweight από underweight αναβαθμίζει η Morgan Stanley την ελληνική αγορά μετοχών, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η πιο υπερπωλημένη αγορά της περιοχής των ΕΜΕΑ (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) και οι αποτιμήσεις του συνόλου της αγοράς οδηγούνται κυρίως από τις αποτιμήσεις του τραπεζικού κλάδου.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, οι ελληνικές μετοχές εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου προσφέρουν ελκυστικό προφίλ κινδύνου – απόδοσης, ενώ και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ μπορεί να σηματοδοτήσει ένα σημαντικό σημείο καμπής για την Ευρωζώνη και να οδηγήσει σε χαμηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου των ευρωπαϊκών μετοχών.

Οι δύο κίνδυνοι

Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης, η μέχρι τώρα επιφυλακτική στάση για τις ελληνικές μετοχές ήταν σε ισχύ λόγω της υψηλής έκθεσης της ελληνικής οικονομίας στον τουρισμό εν μέσω της πανδημίας COVID-19 και της επίσης προσεκτικής της στάσης σχετικά με τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης των τραπεζών.

Αν και οι δύο αυτοί κίνδυνοι δεν έχουν εξαφανιστεί, αυτό που έχει αλλάξει είναι η σύνθεση του δείκτη MSCI Greece. H σύνθεση του δείκτη έχει υποστεί μια σημαντική προσαρμογή και έχει γίνει πιο αμυντική από ό,τι πριν, καθώς οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής Τράπεζας και Titan Cement International αφαιρέθηκαν από το δείκτη, ο οποίος πλέον αποτελείται από τους τίτλους των ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ και Motor Oil.

Ο παράγοντας «τουρισμός»

Ο βασικός κίνδυνος για την overweight σύσταση που προτείνει για την Ελλάδα είναι η υψηλή έκθεση της χώρας στον κλάδο του τουρισμού. Κάποιες από τις εγχώριες αμυντικές μετοχές αποδείχθηκαν ανθεκτικές στο παρελθόν.

Οι πρωτοφανείς όμως συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, είναι πιθανό έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε διάφορους τομείς από τις προηγούμενες κρίσεις εξαιτίας της μείωσης του τουριστικού κλάδου της χώρας. τουρισμού της Ελλάδας. Η ανάκαμψη στον τουρισμό θα είναι πολύ σταδιακή και οι κίνδυνοι για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο της Ελλάδας είναι υψηλοί, αν και εκτιμάει ότι αυτό έχει ήδη προεξοφληθεί από την η αγορά.

Η Morgan Stanley πάντως δεν προχώρησε σε αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών ωστόσο αναφέρει ό,τι την τελευταία φορά που οι ελληνικές τράπεζες απομακρύνθηκαν από τον δείκτη MSCI EM, αποτέλεσε και τη στιγμή των χαμηλότερων επιδόσεων του κλάδου.

Σχετικα αρθρα

Γιατί ήταν οι κερδισμένοι του 2020 οι εταιρίες κοινής ωφέλειας (utilities)

admin

INTRALOT: Πώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους

admin

Amazon: Τα υψηλόβαθμα στελέχη εγκαταλείπουν τον Τζεφ Μπέζος – Ψάχνουν καλύτερους μισθούς

admin

Ο Jeff Bezos εκτοξεύει την πρώτη τουριστική διαστημική πτήση – Σε δημοπρασία το πρώτο εισιτήριο (φωτο)

admin

SKY Express: Ακυρώσεις και τροποποιήσεις στις πτήσεις λόγω στάσης εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας

admin

Καββαθάς: Ο τουρισμός θα επανέλθει μόνο με βιώσιμες επιχειρήσεις

admin

ΟΤΕ: Διέθεσε 110.000 άδειες λογισμικού στο Δημόσιο έναντι €28,43 εκατ.

admin

Interwood: Αδύνατη η δημοσίευση των αποτελεσμάτων για το 2020

admin

Παπουτσάνης: Διανομή μερίσματος €0,04 ανά μετοχή αποφάσισε η ΓΣ

admin

Τι αλλάζει στο λιανεμπόριο – Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες το ερχόμενο Σάββατο

admin

Autohellas: Με joint venture επενδύει στα φωτοβολταϊκά

admin

Παπουτσάνης: Η ΓΣ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος €0,0475 ανά μετοχή

admin