Image default
Οικονομία

Αναλύτρια DBRS: Η Ελλάδα εφάρμοσε γρήγορα τα περιοριστικά μέτρα και ανοίγει γρήγορα την οικονομία

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η επικεφαλής αναλύτρια του οίκου αξιολόγησης DBRS Νίκολα Τζέιμς δεν έκρυψε την έκπληξη της για τις επιδόσεις της οικονομίας το 1ο τρίμηνο. Η DBRS έχει σήμερα τη χώρα μας τρεις κλίμακες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Στο βασικό της σενάριο η DBRS εκτιμά ύφεση 6,5% φέτος, ενώ εκτιμά ανάκαμψη 4% για το 2021.

“Τουλάχιστον στο 1ο είδαμε κάποιο ανθεκτικότητα στις εξαγωγές που είναι καλό πράγμα και η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε πολύ λίγο. Γενικά λοιπόν τα στοιχεία δεν είναι τόσο κακά όπως σε άλλες χώρες, περιμένουμε όμως το 2ο τρίμηνο να δούμε μεγαλύτερη ύφεση στην Ελλάδα” τόνισε. Σύμφωνα με την κ. Τζέιμς, η Ελλάδα εφάρμοσε γρήγορα το lockdown και γρήγορα ανοίγει πάλι την οικονομία. “Κοιτάμε με ενδιαφέρον την τουριστική σεζόν, την ανάκαμψη των σχέσεων με τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης και τι ύψος εκταμιεύσεων μπορούμε να περιμένουμε από πόρους όπως το Ταμείο Ανάκαμψης” σημείωσε η οικονομολόγος. 

“Η Ελλάδα βρισκόταν σε τροχιά αναβάθμισης, αυτό ήταν ξεκάθαρο, και μετά ήρθε ο κορονοϊός… Για το μέλλον μας απασχολούν πολλοί παράγοντες, θα θέλαμε να έχουμε αίσθηση της διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση, και την επιστροφή στην ανάπτυξη και του ρυθμού αυτής. Αυτό είναι  πολύ σημαντικό. Και μια παράμετρος που είναι σταθερή είναι η συνεργασία της Ελλάδας με τους θεσμούς. Μας ενδιαφέρει πολύ τι θα γίνει με τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα δύο χρόνια. Θα υπάρξει καμία ευελιξία;” , πρόσθεσε η ίδια.

Η βρετανίδα οικονομολόγος τονίζει ότι η επενδυτική βαθμίδα δεν πρέπει να αποτελέσει εμμονή για την Ελλάδα σε αυτό το σημείο. “Ήδη η Ελλάδα βλέπει κάποιο από τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας με μεγαλύτερη στήριξη από την ΕΚΤ λόγω του ιού. Όσον άφορα εμάς πρέπει να πάμε βήμα βήμα, να εφαρμόσουμε τη μεθοδολογία μας και να δούμε το ρυθμό της ανάκαμψης, αλλά τα πράγματα φαίνονται πολύ καλά”.

Σχετικα αρθρα

Επιπλέον μέτρα διευκόλυνσης για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2»

admin

Γ.Σ. ΣΕΒΕ: «Το ελληνικό χρέος είναι ομόλογο χωρίς ημερομηνία λήξης».

admin

Προς νέα ρύθμιση για απλήρωτες οφειλές εν μέσω της πανδημίας

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Νέα μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. μόλις μπορέσουμε

admin

Πέρασαν Ελλάδα – Γερμανία το τεστ προσομοίωσης για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Διαμορφώσαμε κατάλληλες συνθήκες για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας μας

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Σαφές, σταθερό, σε τρεις άξονες το μείγμα πολιτικής της κυβέρνησης

admin

Μόσχα: Και δεύτερη ρωσική αεροπορική ακυρώνει καλοκαιρινές πτήσεις για Τουρκία, λόγω covid -19

admin

Τουρισμός: Αυξημένη ζήτηση για πτήσεις σε Ελλάδα, Ισπανία και ΗΠΑ καταγράφει η Lufhansa   

admin

Σκυλακάκης: Εξετάζεται επανένταξη οφειλετών σε ρυθμίσεις που έχασαν χωρίς δική τους ευθύνη

admin

Βιομηχανία αυτοκινήτων: Ακόμη μεγαλύτερη η ζημιά από την έλλειψη ημιαγωγών

admin

Β. Κορκίδης: 52 αεροπορικές και 40 κρουαζιερόπλοια έτοιμα να εξυπηρετήσουν την ελληνική αγορά

admin