Image default
Οικονομία

Οικονομικό σκάνδαλο μεγατόνων στο Βατικανό

Ενα μεγάλο και πολύπλοκο οικονομικό σκάνδαλο πλήττει το Βατικανό τον τελευταίο καιρό, με υψηλά εσωτερικά στελέχη, αλλά και εξωτερικούς επενδυτές, υπό δίωξη για κατάχρηση, απάτη και ανακύκλωση χρημάτων και επενδύσεων του Κρατιδίου.

Οπως δημοσίευσε η εφημερίδα Corriere della Sera, η υπόθεση ξεκίνησε πριν από κάποιους μήνες με μια έρευνα για αγορά ακινήτου στο Sloane Avenue του Λονδίνου, αξίας 300 εκ. ευρώ. Το ύψος του χρηματικού αυτού ποσού, όπως και η μετακίνηση των χρημάτων μέσω επενδυτικής εταιρείας, τράβηξαν την προσοχή τόσο των Βατικανικών όσο των Ελβετικών αρχών, οι οποίες και συνεργάζονται στενά για την παρούσα έρευνα.

Πριν από λίγες ημέρες, κατασχέθηκαν στην Ελβετία τραπεζικοί λογαριασμοί ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ύστερα από παρότρυνση του Ανώτατου Δικαστή του Βατικανού. Οι λογαριασμοί αυτοί ανήκουν σε ονόματα σημαντικών στελεχών του κρατιδίου.

Η πολύπλοκη αυτή υπόθεση, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, φαίνεται να διανύει πολλά στάδια και να εμπλέκει πρόσωπα όπως τον ιστορικό τραπεζίτη του Ποντίφικα, Καρδινάλιο Perlasca, το στέλεχος της Γραμματείας του Βατικανού Tirabassi και δύο επενδυτές, τους Torzi και Mincione.

Στα τέλη του 2018, η Γραμματεία του Βατικανού αγόρασε το ακίνητο, ιδιοκτησίας της εταιρείας 60 Sa και το υπέρογκο ποσό των 300 εκ. ευρώ πέρασε μέσω της χρηματοεπενδυτικής Athena Capital Global Opportunities, υπο διαχείρισης Mincione. Κατά την διάρκεια αυτής της συναλλαγής, ο Torzi φαίνεται να έπραξε ως μεσάζων με την Λουξεμβουργιανή εταιρεία που ιδρύθηκε επί της ευκαιρίας, η Gutt SA.

Η κατηγορία για τον Mincione είναι κατάχρηση, καθώς φαίνεται να έλαβε 40 εκ. ευρώ για την μετακίνηση των χρημάτων από το Βατικανό στην Athena Capital Global Opportunities. Παράλληλα ο Torzi κατηγορείται για δόλια απάτη, εφόσον ο ίδιος ήταν ο διαχειριστής του κτιρίου που αγοράστηκε από το Βατικανό και φαίνεται να εισέπραξε 15 εκ. ευρώ έπειτα από πίεση που ο ίδιος άσκησε στην Γραμματεία του Κρατιδίου τον Απρίλιο του 2019.

Σημαντική εξέλιξη είχαμε αυτό το σαββατοκύριακο στη συνέχεια της κατάσχεσης διαφόρων λογαριασμών του τραπεζικού ομίλου Credit Suisse, ο οποίος διαχειρίζεται τον τεράστιο πλούτο της Γραμματείας του Βατικανού που εκτιμάται πως ανέρχεται στο μισό δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως κατασχέθηκαν και οι λογαριασμοί του τέως ΔΣ της Credit Suisse, Enrico Crasso και νυν ιδρυτή και υπεύθυνο της Μαλτεζικής Centurion, η οποία διαχειρίζεται 50 εκ. ευρώ του Βατικανού τα οποία έχει επενδύσει, μεταξύ άλλων, στην Italia Independent του Lapo Elkann της οικογένειας Agnelli και στην πρόσφατη βιογραφική κινηματογραφική ταινία για τον Elton John.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η θέση του ίδιου του Ποντίφικα Φραγκίσκου, ο οποίος και έδωσε εντολή να γίνει κάθαρση στο εσωτερικό του Βατικανού, ξεκινώντας ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου. Να τονίσουμε πως ο ίδιος ο Ποντίφικας είναι υπέρ των επενδύσεων των πόρων της Εκκλησίας, αλλά με γνώμονα – όπως και ο ίδιος είχε δηλώσει – υποθέσεις σαν αυτή του παρόντος σκανδάλου ‘δημιουργούν αποπροσανατολισμό και ανησυχία στους πιστούς’ και πως ‘τα οικονομικά σκάνδαλα είναι ασυμβίβαστα με την φύση της Εκκλησίας’.

Αναμένονται εξελίξεις επί του θέματος, εφόσον η υπόθεση φαίνεται να παίρνει μέρα με τη μέρα τεράστιες διαστάσεις.

- euro2day

-

Σχετικα αρθρα

Κεντρική Μακεδονία: Πάνω από 2,7 δισ. στήριξης σε επιχειρήσεις παραγωγούς και εργαζόμενους λόγω covid

admin

Οι δημοσιονομικές «βόμβες» του e-ΕΦΚΑ προς απενεργοποίηση

admin

Αποσυμφόρηση χρεών και τόνωση ρευστότητας με 240 δόσεις

admin

Στο τραπέζι με τους 13 περιφερειάρχες το νέο ΕΣΠΑ 2021-27

admin

Μ. Σχοινάς: Η νέα μπλε κάρτα ενδυναμώνει την ΕΕ για να βγει ισχυρότερη από την πανδημία

admin

Ίδρυση κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης θα ζητήσει ο Τσίπρας

admin

Ξεκινά η διαδικασία για την αύξηση της δυναμικότητας του αγωγού ΤΑΡ

admin

«Σχέδιο Ελλάδα+» : Όλη η πρόταση Τσίπρα για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

ΥΠΟΙΚ: Νέα μέτρα διευκόλυνσης για τις ΜμΕ-δικαιούχους του «ΓΕΦΥΡΑ 2»

admin

Αναβάλλεται και πάλι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

admin

Οι Βρετανοί δεν φοβούνται να ταξιδέψουν στις «πορτοκαλί» χώρες

admin

WarnerMedia και Discovery ενώνονται απέναντι στο Netflix σε έναν κολοσσό αξίας 132 δισ. δολ.  

admin