Image default
Οικονομία

Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΔΝΤ στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η Ελλάδα οργανώθηκε σωστά

Ο κ. Tao Zhang κατά τη διάρκεια τηςομιλίας του νωρίτερα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

O Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Tao Zhang μιλώντας στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είπε ότι όλος ο κόσμος τώρα είναι επικεντρωμένος στην αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού.

Αναφερόμενος, δε, στην Ελλάδα είπε ότι πήρε έγκαιρα πρωτοβουλίες, οργανώθηκε σωστά και προσέφερε σημαντική οικονομική στήριξη και κίνητρα κυρίως στους πιο αδύναμους.

Η οικονομική ενίσχυση είναι στις προτεραιότητες του ΔΝΤ, τόνισε ο κ. Ζhang, για όλα τα μέλη του.  Μάλιστα τόνισε ότι το Ταμείο έχει ήδη διαθέσει από τις 4 Ιουνίου 24 δισ. δολάρια σε έκτακτη οικονομική βοήθεια σε 67 χώρες.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στην Κλιματική Αλλαγή. «»Πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα, τώρα είναι πιο προφανές από ποτέ ότι δεν πρέπει να τα βάζουμε με την μητέρα-φύση.  Η οικονομική ανάκαμψη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την φύση. Πρέπει να εργαστούμε για μία πιο πράσινη ανάκαμψη, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και τον πλανήτη όλο», τόνισε ο κ. Zhang.

«Είμαι ευτυχής που η Ευρώπη πρωτοστατεί στην «μάχη» για μία κοινωνία χωρίς ρύπους το έτος 2050».

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος είναι πολύ δραστήρια στον τομέα της μετάβασης στην πράσινη εποχή. Συνεργαζόμαστε στενά με την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας  και με ενδιαφέρον ακούσαμε την κυβερνητική πρόταση για πράσινη ανάπτυξη από τον Πρωθυπουργό. Η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τον στόχο  για μείωση των εκπομπών ρύπων έως το 2030. Χρειάζονται ωστόσο να υλοποιηθούν προτάσεις για την μετάβαση σε πιο πράσινες πρακτικές και στον τομέα του τουρισμού και της ναυτιλίας, που αποτελούν το 1/4 του ΑΕΠ της χώρας.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και ο αναπροσαρμοσμένος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να χρηματοδοτήσουν μία πιο «πράσινη» ανάκαμψη μετά την πανδημία του κοροναϊού. Αυτό μπορεί να γίνει αυξάνοντας την τιμή του άνθρακα περαιτέρω (σήμερα κοστίζει 25 ευρώ ο τόνος), διασφαλίζοντας την ομαλή και δίκαιη μετάβαση στην πράσινη εποχή, μειώνοντας την παραγωγή ορυκτών καυσίμων,  ενισχύοντας πιο «καθαρές» επενδύσεις, όπως η ηλεκτροκίνηση, αλλά και δίνοντας κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για νέες «πράσινες»  επενδύσεις.

«Το ΔΝΤ παρέχει βοήθεια σε όλες τις χώρες μέλη του για να προσαρμοστούν στην νέα εποχή, με αναλύσεις και μεθόδους απορρόφησης του κόστους μετάβασης και των πιθανών ρίσκων αυτής, ενώ διεξάγει τακτικά stress tests για να διαπιστώσει την ανθεκτικότητα των οικονομιών σε πιθανές φυσικές καταστροφές, όπως οι καταιγίδες αλλά και  πανδημίες όπως αυτή του κορονοϊού.

Θα πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για ένα καλύτερο μέλλον, ακόμη και στην εποχή που όλοι δοκιμαζόμαστε από την κρίση του κορωνοϊού.  Πρέπει όλοι να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων, να αδράξουμε τις ευκαιρίες για ένα πιο βιώσιμο και πράσινο μέλλον.  Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή αποτελεσματικά» είπε κλείνοντας ο κ. Ζhang.

-

Σχετικα αρθρα

Έρευνα Adecco: Ο παραδοσιακός χώρος εργασίας αλλάζει

admin

ΣΕΒ: Οι κρίσιμες δεξιότητες για επιτυχημένο εξαγωγικό εμπόριο

admin

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των ακινήτων στην εποχή του κοροναϊού

admin

ΤτΕ: Σχεδόν αμετάβλητο το επιτόκιο των νέων καταθέσεων, αυξήθηκε το επιτόκιο των νέων δανείων

admin

Κυβερνητικές διευκρινίσεις για το νέο εργασιακό τοπίο

admin

Γέφυρα 2: «Τέλος χρόνου» στις 9 Μαΐου για την υποβολή αιτήσεων

admin

Wall Street: Άλμα 300 μονάδων για Dow και νέο ιστορικό ρεκόρ

admin

Γερμανία: Δικαστικό χαστούκι στις τράπεζες για μονομερείς αποφάσεις σε βάρος των καταθετών

admin

«Οδηγίες χρήσης» ηλεκτρονικών βιβλίων

admin

Με το βλέμμα στην αύξηση ορίων ηλικίας, «συνωστισμός» για συνταξιοδότηση

admin

Αναστολές εργασίας για τον Μάιο: Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και οι νέες λίστες ΚΑΔ

admin

«Συστηθείτε»: Πρόσβαση των τραπεζών και επικαιροποίηση των στοιχείων μας ηλεκτρονικά

admin