Image default
Πρώτο Θέμα

Βροχή εκδόσεων ομολόγων σε όλη την Ευρώπη

Η ζήτηση για κρατικά ομόλογα δεν δείχνει σημάδια μείωσης, με την Ιρλανδία να εξασφαλίζει ρεκόρ ζήτησης επενδυτών παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, πωλούν χρέος.

Η Ιρλανδία συγκέντρωσε περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια ευρώ (79 δισεκατομμύρια δολάρια) για τα ομόλογα της, το Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από 70 δισεκατομμύρια λίρες (88 δισεκατομμύρια δολάρια) και η Ισπανία προσέλκυσε περίπου 78 δισεκατομμύρια ευρώ στην έκδοση ομολόγων της.

Όλες οι προσφορές -όπως και αυτή της Ελλάδας (άνω των 17 δισ. για το ελληνικό 10ετές ομόλογο με επιτόκιο πέριξ του 1,55%- πωλούνται μέσω τραπεζών.

Με τις κεντρικές τράπεζες να υποστηρίζουν τις αγορές ομολόγων, οι πωλήσεις χρέους, και ιδίως οι κοινοπρακτικές εκδόσεις έχουν υψηλή ζήτηση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα ενίσχυσε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης κατά 600 δισεκατομμύρια ευρώ και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει την ποσοτική χαλάρωση κατά 100 δισεκατομμύρια λίρες την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Σάμιουελ Τομπς, επικεφαλή οικονομολόγο στη Βρετανία της Pantheon Macroeconomics.

«Πολλές χώρες της περιφέρειας αποφάσισαν αμέσως να χρησιμοποιήσουν το ευνοϊκό περιβάλλον έκδοσης ομολόγων μετά τις ενέργειες της ΕΚΤ», έγραψαν στρατηγικοί αναλυτές της Commerzbank AG.

Η Γερμανία και η Φινλανδία ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν παρόμοιες ενέργειες έκδοσης για ομόλογα 30 και 20 ετών αντίστοιχα.

Εκτός όμως από την υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας, τα ομόλογα έχουν σημειώσει πτώση σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο μετά από ένα πρόσφατο sell off.

Η τιμή του 30ετους ομολόγου του Ηνωμένου Βασιλείου, αυξήθηκε σχεδόν 20 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα. Οι επενδυτές επιθυμούν να κλειδώσουν αυτές τις αποδόσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να μειωθούν εάν η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας ενισχυθεί από το πρόγραμμα QE.

«Οι επενδυτές ψάχνουν για αποδόσεις τώρα που οι αγορές έχουν ομαλοποιηθεί κάπως, και αυτό καθιστά τις κοινοπρακτικές εκδόσεις πολύ ελκυστικές» δήλωσε ο Πίτερ Μακάλουμ, στρατηγικός επενδυτής τιμών της Mizuho International Plc.

Οι κοινοπρακτικές εκδόσεις έχουν γίνει ένας ολοένα και πιο δημοφιλής τρόπος έκδοσης κρατικών ομολόγων μετά την πανδημία, επειδή μπορούν να συγκεντρωθούν μεγαλύτερα από το συνηθισμένο ποσά. Οι τράπεζες που εμπλέκονται στο deal, συμφωνούν να καλύψουν την έκδοση ομολόγου λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα προμήθεια, και ταυτόχρονα αποφεύγοντας την πιθανότητα να μην υπάρξει επαρκής ζήτηση για το ομόλογο.

Μια παρόμοια κοινοπρακτική έκδοση τον Μάιο για 40ετή χρέη είδε τη ζήτηση να ξεπερνάει την προσφορά ομολόγου επτά φορές στη Βρετανία, ενώ η πώληση χρέους σε Αγγλία και Γαλλία έχει σημειώσει ρεκόρ.

30ετες Ηνωμένου Βασιλείου:

-Σχεδιάζει να συγκεντρώσει 9 δισεκατομμύρια λίρες
-Κάλυψη: Πάνω από 70 δισεκατομμύρια λίρες
-Τιμολόγηση: 50 μονάδες βάσης έναντι συγκρίσιμων ομολόγων

20ετες Ισπανίας:

-Πάνω από 78 δισεκατομμύρια ευρώ σε κάλυψη.
-Τιμολόγηση: 28 μονάδες βάσης πάνω από συγκρίσιμα ομόλογα

10ετες Ιρλανδίας:

-Πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ σε κάλυψη
-Τιμολόγηση: 32 μονάδες βάσης στα μέσα ανταλλαγής

10ετες Ελλάδας:

-Προσφορές άνω των 17 δισ. για το ελληνικό 10ετές ομόλογο με επιτόκιο πέριξ του 1,55%.

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin