Image default
Επιχειρήσεις

Καντώρος (Interamerican): Βιώσιμες μόνο οι εταιρείες που είναι έτοιμες για το απροσδόκητο

Μπροστά στο φάσμα των διαδοχικών συνεπειών που ακολουθούν το lockdown με οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις, ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN, τονίζει ότι  «η πανδημία δείχνει πως υπάρχουν μεγάλες ασυνέχειες στην κανονικότητα και οι εταιρείες που έχουν σχέδιο και προετοιμασία, μπορούν να επιβιώσουν και να προχωρήσουν μπροστά».

Σε πρόσφατες τοποθετήσεις του στο διαδίκτυο για τη μετάβαση από τον Covid-19 και την υγειονομική κρίση στην επόμενη ημέρα, ο επικεφαλής της ασφαλιστικής εταιρείας -η οποία διατήρησε απόλυτα τον βηματισμό της κατά το δύσκολο πρώτο τετράμηνο και ειδικότερα κατά τη φάση των περιοριστικών μέτρων- αναφέρθηκε στο «μάθημα» που πήραν οι επιχειρήσεις στη χώρα μας από την εμπειρία της κρίσης.

Ακόμη, μίλησε για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται σήμερα στον ασφαλιστικό κλάδο και για τις συνθήκες, που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι ασφαλιστικές εταιρείες με το ξέσπασμα της πανδημίας. Επεσήμανε, επίσης, τα θετικά της τηλεργασίας, που πρέπει να διατηρηθούν και χαρακτήρισε ως περισσότερο από ποτέ άλλοτε αναγκαία τη  στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πρωτόγνωρες προκλήσεις στο περιβάλλον που διαμορφώνεται.

O Γιάννης Καντώρος έδωσε και την εικόνα της αποτελεσματικής αντίδρασης της INTERAMERICAN, καθώς και την κατεύθυνσή της για τη συνέχεια.  Όπως υπογράμμισε, στον αιφνιδιασμό της υγειονομικής κρίσης η εταιρεία απέδειξε πως όταν υπάρχει σχέδιο και ευελιξία, ακόμη και οι δυσκολότερες καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. Τόνισε ότι, από τις πρώτες στιγμές εφαρμογής των μέτρων, σχεδόν το 90% των ανθρώπων του οργανισμού εργάστηκαν απρόσκοπτα από το σπίτι για τη διατήρηση της επιχειρησιακής συνέχειας, με την εταιρεία να κάνει το «επιπλέον» του τυπικά απαραίτητου για τους εργαζομένους, τους συνεργάτες και τους πελάτες, για τη δημόσια υγεία και την κάλυψη αναγκών της ευρύτερης κοινωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι και σε λειτουργικά αποτελέσματα, η INTERAMERICAN κατά το πρώτο τετράμηνο σημείωσε παραγωγή ασφαλίστρων 129,2 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 3,2% έναντι του αντίστοιχου τετραμήνου 2019, με βελτίωση σε όλους τους κλάδους (γενικών ασφαλίσεων, ζωής και υγείας), καθώς και κερδοφορία προ φόρων σημαντικά πάνω από τον στόχο και από το περυσινό αποτέλεσμα τετραμήνου.

Για την ασφαλιστική αγορά, παρατήρησε πως, ως τομέας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, είναι συνδεδεμένη με την πορεία του ΑΕΠ και θα ακολουθήσει τη διαδρομή του, υπογραμμίζοντας ότι πιστεύει στο αισιόδοξο σενάριο: «Θα έχουμε μια σταδιακή επανεκκίνηση, διότι η ελληνική οικονομία έχει αναπτυξιακό δυναμικό» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «αυτό θα γίνει στο πλαίσιο μιας νέας κανονικότητας με αρκετές διαφορές από την προ κρίσης κανονικότητα, δεδομένου ότι η εμπειρία της εξ αποστάσεως εργασίας θα έχει σημαντική επίδραση στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, εφεξής». Το σύνολο της αγοράς, ας σημειωθεί, κινήθηκε κατά το πρώτο τετράμηνο πτωτικά (-4,3%), αντίθετα από την INTERAMERICAN.

Όπως είπε το στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς, οι βασικές προτεραιότητες στην ατζέντα: το συνταξιοδοτικό, η υγεία και οι φυσικές καταστροφές, δεν θα αλλάξουν, σε ένα περιβάλλον γήρανσης του πληθυσμού και συγκεκριμένων οικονομικών δυνατοτήτων: «Το δημόσιο χρέος είναι ένα βουνό, πρέπει να το διαχειριστούμε και κάποτε να αποπληρωθεί, που σημαίνει ότι έχουμε μακροπρόθεσμους περιορισμούς στα δημοσιονομικά της χώρας». Ο Γιάννης Καντώρος υπέδειξε για διέξοδο σε όλα αυτά τα ζητήματα, ως μοναδική κατάλληλη λύση τη συμπληρωματικότητα και συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Υγείας στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ειδικότερα για τον τομέα της υγείας τόνισε πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μείνουν κάποιες δυνάμεις εκτός της επίλυσης των χρονίων προβλημάτων.

«Κατά τα επόμενα χρόνια, θα δαπανηθούν μεγάλα ποσά στον χώρο της υγείας. Αν κάνουμε καλή χρήση αυτών των κεφαλαίων και έχουμε έναν έξυπνο σχεδιασμό, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποκτήσει ένα σύστημα υγείας που θα μας κάνει υπερήφανους και δεν θα αποτελεί τον μεγάλο ασθενή, όπως το χαρακτηρίζαμε στο παρελθόν. Οι συνέργειες είναι μια ανάγκη που οφείλουμε να ξαναδούμε από την αρχή. Έως σήμερα, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας κινούνται παράλληλα στην υγεία» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να εξαντληθεί και κάθε περιθώριο για φορολογικά κίνητρα στην ιδιωτική ασφάλιση, κυρίως στην ασφάλιση υγείας.

Σχετικα αρθρα

Εστίαση: Κυρώσεις και πρόστιμα 151.400 ευρώ σε επιχειρήσεις

admin

30+16 εταιρείες με ρεκόρ επιδόσεων μέσα στην πανδημία

admin

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Φέρνει τρένο υδρογόνου – Έφτασε το δεύτερο «Λευκό Βέλος»

admin

Αegean: Το restart του ελληνικού τουρισμού φέρνει επιπλέον πτήσεις για Μάιο – Ιούνιο – Ιούλιο

admin

ΟΣΕ: Έργα προϋπολογισμού 5,9 εκατ. ευρώ

admin

Folli Follie: Έχασε τη μάχη για τις μετοχές της Dufry

admin

Όμιλος IDEAL: Διευρύνει το χαρτοφυλάκιό του-Εισέρχεται σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες

admin

Νέες αγορές στην ευθύνη της Imperial Tobacco Hellas – Eνίσχυση του περιφερειακού ρόλου της στη ΝΑ Ευρώπη

admin

Αυγουστίδης (Skroutz): Το e-commerce θα ανεβαίνει και μετά την πανδημία

admin

Ford: Επιταχύνει την έρευνα και εξέλιξη στις μπαταρίες με επένδυση ύψους $185 εκατ.

admin

Απόστολος Κάκκος (Lamda Hellix): «Αυτά είναι τα τρία μαθήματα που μας έχει δώσει η εποχή»

admin

ΓΕΚΕ Α.Ε.: Συντονισμένη δράση μετόχων για τον έλεγχο της εταιρείας

admin