Image default
Οικονομία

Βρούτσης: Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προαπαιτούμενο για ελκυστική αγορά εργασίας

«Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί προαπαιτούμενο, για να γίνει πιο ελκυστική η αγορά εργασίας, να μειωθεί η παραβατικότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως είπε, η χώρα μας είχε τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές. «Το 2012-2014, μειώσαμε, για πρώτη φορά, τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 6 μονάδες. Αυτή η μείωση, σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση του πλαισίου για την αδήλωτη εργασία, όπως το πρόστιμο των 10.500 ευρώ και το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», είχε ως αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση της ανεργίας. Για δεύτερη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού, ερχόμαστε και μειώνουμε ξανά τις ασφαλιστικές εισφορές» ανέφερε ο κ. Βρούτσης.

Τόνισε δε ότι, ήδη, από 1η Ιουνίου του 2020, ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0.90 ποσοστιαίες μονάδες στη μισθωτή εργασία μόνο για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση ότι, «παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, ο μεταρρυθμιστικός παλμός της κυβέρνησης θα συνεχιστεί και στον τομέα του ασφαλιστικού, με περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε μονάδες το συντομότερο δυνατόν». «Αυτό θα φέρει εισόδημα και στην τσέπη των εργαζομένων και στην τσέπη των επιχειρήσεων, καθώς θα μειωθεί ένα πολύ μεγάλο διοικητικό βάρος, το ονομαζόμενο μη μισθολογικό κόστος. Επίσης, θα διευρυνθεί η ελκυστικότητα των προσλήψεων, θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, θα μειωθεί η παραβατικότητα και θα ενισχυθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων» διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, μετά τον Φεβρουάριο του 2020 και την ψήφιση της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, έχει πλέον ένα σταθερό, βιώσιμο, αξιόπιστο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο ικανοποιεί και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και δεν αμφισβητείται από τα συνταγματικά δικαστήρια.

Ο αρμόδιος υπουργός υπενθύμισε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο συνοδεύτηκε από αναλογιστική μελέτη, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα, αλλά από μελέτη επάρκειας των συντάξεων, ενώ έκανε λόγο για ένα ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα, μετά τα 30 έτη και μία ημέρα εργασιακού βίου.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης είπε ότι, στο πλαίσιο της εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και σε χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει τεθεί, θα ικανοποιηθούν όλες οι συνταγματικές απαιτήσεις και θα καταβληθούν τα αναδρομικά και επικουρικών και κύριων συντάξεων.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στην ψηφιακή σύνταξη, επισημαίνοντας ότι, στο τέλος του τρέχοντος μήνα ή στις αρχές του επόμενου, θα παρουσιαστεί το σύστημα «ΑΤΛΑΣ», που λειτουργεί ήδη πιλοτικά. Όπως υπογράμμισε, στην πρώτη εφαρμογή, θα αφορά τις νέες συντάξεις αιτίας θανάτου και του πρωτογενούς τομέα (το 40% των νέων συντάξεων). Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, στόχος είναι, τον Ιανουάριο του 2021, το 55% των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά και, στο τέλος του 2021, το ποσοστό να φτάσει στο 80% με 85%.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα την υγεία των πολιτών. «Ταυτόχρονα, δεν μείναμε αδρανείς και λάβαμε, από την πρώτη στιγμή, μέτρα και υπέρ των εργαζομένων και υπέρ των επιχειρήσεων ισόρροπα, καθώς χωρίς τις επιχειρήσεις δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας και χωρίς εργαζόμενους δεν υπάρχουν επιχειρήσεις» σημείωσε.

Κλείνοντας, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι, αύριο, μαζί με το διοικητή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Σπύρο Πρωτοψάλτη, θα παρουσιάσουν ένα ανανεωμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.

-

Σχετικα αρθρα

Κομισιόν: «Ναι» σε ελληνικό πρόγραμμα 20 εκατ. ευρώ για στήριξη ΜΜΕ που επλήγησαν από Covid

admin

Έκθεση DBRS: Ανθεκτική η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα παρά την πανδημία

admin

«Απογειώνεται» η Pfizer- Αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις

admin

Βουλή- Τσακλόγλου: Τέσσερις λόγοι για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση με το βλέμμα στους νέους

admin

Κομισιόν: Έγκριση ελληνικού προγράμματος 130 εκ. ευρώ για τη στήριξη πληττόμενων ΜμΕ

admin

Μητρώο Αγροτών: Νέες κατηγορίες δικαιούχων εγγραφής- Τα κριτήρια

admin

Deutsche Bank: Κέρδη 692 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο

admin

e-ΕΦΚΑ: Επέκταση μέτρου ηλεκτρονικών ραντεβού και για υποθέσεις του τ. ΕΤΕΑΕΠ

admin

Τροπολογία ΥΠΕΡΓ: Πώς θα ρυθμιστούν τα ασφαλιστικά χρέη λόγω πανδημίας

admin

Ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας 6% φέτος και 4,9% το 2022 “βλέπει” το ΔΝΤ

admin

Ποιες είναι οι καλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο;

admin

Κορoνοχρέη: Τι προβλέπει η ρύθμιση και ποιους αφορά

admin