Image default
Οικονομία

Γιατί πρέπει να θεσμοθετηθεί τώρα ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός

Γράφει ο Γεώργιος Καρανίκας*

 Η επόμενη μέρα μετά την άρση του lockdown, αποτελεί για το ελληνικό εμπόριο και τη Μμε επιχείρηση μια μεγάλη πρόκληση. Το οιονεί «πάγωμα» της επιχειρηματικής δραστηριότητας δημιούργησε ένα μεγάλο πισωγύρισμα, που φέρνει όλους τους Μμε επιχειρηματίες αντιμέτωπους με συσσωρευμένες υποχρεώσεις, αλλά και με την αβεβαιότητα που φέρει μαζί της η πανδημική κρίση. Για την ΕΣΕΕ είναι αναγκαίο να υπάρξουν άμεσες κυβερνητικές παρεμβάσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στην αγορά να διαχειριστεί την τρέχουσα δυσπραγία. Πρέπει να επιτραπεί στις επιχειρήσεις μια ευελιξία, αλλά και συγκεκριμένα εργαλεία για να κατορθώσουν να διασφαλίσουν μια στοιχειώδη ρευστότητα και εν τέλει να επιβιώσουν. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι πλέον είναι ώριμες οι συνθήκες για να γίνει σήμερα αποδεκτό ένα πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου, τη θεσμοθέτηση ενός ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.

Όπως είναι γνωστό, κάθε φυσικό πρόσωπο που φορολογείται στην Ελλάδα έχει το δικαίωμα να διατηρεί έναν μοναδικό λογαριασμό, στον οποίο οι καταθέσεις είναι ακατάσχετες μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό.  Αυτή η δυνατότητα δεν παρέχεται σε όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, παρότι στις περισσότερες των περιπτώσεων τους χρειάζεται περισσότερο. Κάθε εφαρμογή των μέτρων δέσμευσης και κατάσχεσης των επιχειρηματικών τραπεζικών λογαριασμών από το πρώτο ευρώ, αποστερεί από την  επιχείρηση τα μέσα λειτουργίας της, έτσι ώστε να δημιουργήσει τα έσοδα για να αποπληρώσει τις οφειλές της.

Αυτή η κατάσταση έχει μια άμεση και αρνητική επίδραση  τόσο στους εργαζόμενους της επιχείρησης, καθώς τις περισσότερες φορές δεν καταβάλλεται ο μισθός τους, όσο και στους προμηθευτές της, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, στην οποία η επιχείρηση συμμετέχει. Πέραν αυτών, στις ημέρες της πανδημίας, ήταν σύνηθες φαινόμενο να βλέπουμε στο τέλος του μήνα επιχειρηματίες με μετρητά στα χέρια τους, που από μόνα τους συνεπάγονται κίνδυνο, να μαζεύονται στις Τράπεζες προκαλώντας αχρείαστο συνωστισμό, προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους με απευθείας κινήσεις στο ταμείο.

Επιβεβλημένη κίνηση

Από τα παραπάνω είναι επιβεβλημένη, τόσο λόγω της ειδικής συνθήκης του κορονοϊού όσο και ως απαραίτητη προϋπόθεση για την διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η άμεση προώθηση της θεσμοθέτησης του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού. Αυτή η διαδικασία θα βασίζεται στις ακόλουθες τρεις παραμέτρους: α) παροχή δυνατότητας γνωστοποίησης ενός λογαριασμού σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή μισθοδοσίας, καταβολές οφειλών προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, μισθωμάτων και προμηθευτών, κάλυψη λειτουργικών εξόδων)· β) σύνδεση του παραπάνω λογαριασμού με τις εισπράξεις της επιχείρησης από χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών εκ μέρους των πελατών/καταναλωτών· γ) κυμαινόμενο και όχι σταθερό ύψος ακατάσχετου ποσού για την κάθε επιχείρηση, βάσει του τζίρου και των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας της.

Για την ΕΣΕΕ η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος σήμερα θα έχει καθοριστική σημασία για την επόμενη ημέρα, την επιβίωση των επιχειρήσεων, τη διατήρηση μιας στοιχειώδους ρευστότητας και την αντιμετώπιση των λειτουργικών τους αναγκών, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση που έφερε η πανδημία. Επιπλέον, πρόκειται και για ένα αίτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας, καθώς εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση απαξιώνεται και αδικείται μία ολόκληρη κοινωνική κατηγορία που συνεισφέρει με φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, στηρίζει την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, τόσο σε καιρούς κανονικότητας όσο και σε περιόδους κρίσης.

* Πρόεδρος της ΕΣΕΕ

-

Σχετικα αρθρα

ΕΕΑ: Η προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης για μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά αρχίζει από την 1η Ιουνίου

admin

Χατζηδάκης: Λύνουμε «γνωστά προβλήματα» στην εργασία

admin

POS και ταμειακές μηχανές παντού – Νέο πριμ για αποδείξεις

admin

ΥΠΟΙΚ: Τηλεδιάσκεψη Χρ. Σταϊκούρα με εκπροσώπους φορέων της Κ. Μακεδονίας

admin

Κοινωνικός τουρισμός: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και ποιοι είναι δικαιούχοι

admin

Ποιες πληρωμές θα καταβληθούν από ΥΠΕΡΓ, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ την εβδομάδα 17-21 Μάϊου

admin

Αδ. Γεωργιάδης: Έρχεται «γενναία» και μη επιστρεπτέα στήριξη του τουρισμού

admin

Τι είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων και ποιοι έχουν υποχρέωση συμπλήρωσης

admin

Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή

admin

«Απογειώνονται» σε προορισμούς και κίνηση τα ελληνικά αεροδρόμια

admin

Ποιοι και πώς θα μπορούν να έρθουν στη χώρα

admin

Αύξηση 34,6% των ελληνικών εξαγωγών

admin