Image default
Οικονομία

Μείωση κατά 30% του παγκόσμιου εμπορίου λόγω κοροναϊού αναμένει ο ΠΟΕ

Στην πρόβλεψη ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα μειωθεί φέτος κατά 30%-32%, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που έφερε η νόσος Covid-19 προχώρησε ο πρέσβης Άλαν Γουλφ, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου και Υπεύθυνης Επικοινωνίας του ΕΛΙΑΜΕΠ Οντίν Λιναρδάτου, κατά την συζήτηση με τίτλο «Η τρέχουσα κατάσταση στο Διεθνές Σύστημα Εμπορίου», ο κ. Γουλφ δήλωσε πολλές φορές αισιόδοξος για την πορεία των πραγμάτων αλλά παραδέχτηκε ότι «κανείς δεν γνωρίζει πόσο γρήγορα θα επανέλθουμε» από τις συνέπειες της πανδημίας.

«Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να βγούμε από την δύσκολη αυτή περίοδο», υπογράμμισε, θυμίζοντας την επιτυχία με την οποία ξεπέρασε το παγκόσμιο εμπόριο την οικονομική κρίση της περιόδου 2008-2009. Αναφερόμενος στους περιορισμούς που υπάρχουν ακόμα, σημείωσε ότι θα λήξουν σύντομα και τότε θα μπορέσουμε να έχουμε μία καλύτερη εικόνα.

Σε ερώτηση σχετικά με την στάση του Αμερικανού Προέδρου απέναντι στο ελεύθερο εμπόριο και τον ΠΟΕ, ο κ. Γουλφ ξεκίνησε θυμίζοντας πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι ΗΠΑ στην ίδρυση του ΠΟΕ και στο πόσο καλά συνεργάστηκαν με την Ευρώπη και την Ιαπωνία. «Σήμερα σίγουρα οι ΗΠΑ δεν παίζουν πλέον τον ίδιο ρόλο, αλλά δεν έχουν αποχωρήσει», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ξεκάθαρο από την πλευρά τους. Ανέφερε σχετικά μία σειρά ζητημάτων στα οποία επικεντρώνεται η κριτική, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι μικρές επιχειρήσεις ή η ενίσχυση των γυναικών στο εμπόριο. «Σίγουρα δεν είναι εύκολο να συνεργαστούν τόσα πολλά κράτη μαζί, αλλά έχουν κάτι που τους συνδέει και αυτό θέλουν να το στηρίξουν και να το βελτιώσουν», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την Κίνα, αναφέρθηκε στις ενστάσεις που έχουν ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία κυρίως σχετικά με το πως λειτουργεί η αγορά στην χώρα. Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να νοιώθει μόνη της και ότι αποτελεί μία τεράστια αγορά και έναν σημαντικό παίκτη. Ανέλυσε με την ευκαιρία την ισορροπία που πρέπει να κρατήσουν οι χώρες ανάμεσα στο άνοιγμα και την αυτονομία τους, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να είναι μόνη της αλλά δεν πρέπει συγχρόνως να είναι και εξαρτημένη από κάποια άλλη.

Η πρόσφατη εμπειρία της πανδημίας έδειξε, κατά τον Πρέσβη, τις αδυναμίες που υπήρχαν, καθώς κάποιες χώρες ένιωσαν περισσότερο ευάλωτες αφού δεν διέθεταν καν τις απαιτούμενες για τον πληθυσμό τους μάσκες προστασίας. Η κάθε χώρα σε μία τέτοια στιγμή πρέπει να βρει από που έρχεται κάθε προϊόν, αν βασίζεται αποκλειστικά σε μία ή δύο άλλες χώρες ή ακόμα και αν πρέπει να παραγάγει μόνη της το συγκεκριμένο προϊόν. «Αυτή η συζήτηση ξεκίνησε και εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί», είπε ο κ. Wolff.

Κλείνοντας, η συζήτηση κατέληξε στο Brexit και τις συνεργασίες που γίνονται μεταξύ ΠΟΕ, Ε.Ε. και Λονδίνου. «Η Βρετανία έχει πάλι την δική της φωνή και είναι δυνατή», ανέφερε ο Πρέσβης που εκτίμησε ότι η χώρα θα είναι σύντομα ενεργή ξανά, όταν πλέον ολοκληρωθούν οι συνομιλίες της με την Ε.Ε.

-

Σχετικα αρθρα

ΑΑΔΕ: Πώς θα λειτουργήσουν οι εφορίες την Πέμπτη στις πληγείσες περιοχές

admin

ΑΑΔΕ: Πώς θα λειτουργήσουν την Πέμπτη οι εφορίες

admin

Ρεύμα: Στην Ελλάδα και άλλες δύο χώρες το πιο ακριβό στην Ευρώπη

admin

Ρωσικό αέριο: Αδύναμος κρίκος η Ευρώπη – Τα διλήμματα απέναντι στην ουκρανική κρίση

admin

ΟΠΕΚΑ: Αναβάλλονται τα προγραμματισμένα ραντεβού

admin

FED:Τον Μάρτιο αρχίζει ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων 

admin

Σύμφωνο Σταθερότητας χωρίς λιτότητα – Έρχονται αλλαγές και στο SURE

admin

Ανοδικά οι αποδόσεις των ομολόγων

admin

Ο Ν. Βαλαντάσης αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ

admin

ΥΠΕΝ: Παράταση έως 31/3 για τη διαδικασία μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω βεβαίωσης μηχανικού

admin

Intel: Κέρδισε την προσφυγή κατά του τσουχτερού προστίμου της Ε.Ε.

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα έχει αυξηθεί σημαντικά

admin