Image default
Οικονομία

ΟΟΣΑ: Ζούμε τη χειρότερη οικονομική ύφεση εν καιρώ ειρήνης εδώ και 100 χρόνια

Η παγκόσμια οικονομία βυθίζεται στη μεγαλύτερη ύφεση σε καιρό ειρήνης για τα τελευταία 100 χρόνια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο οργανισμός, που έχει την έδρα του στο Παρίσι, ανέφερε την Τετάρτη πως αναμένει η παγκόσμια οικονομία να συρρικνωθεί φέτος κατά 6% πριν ανακάμψει το 2021, μια πρόβλεψη που συγκαταλέγεται στις πλέον δυσοίωνες που έχουν διατυπωθεί ως τώρα από διάφορα οικονομικά ινστιτούτα. Επιπλέον, προειδοποιεί πως ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας θα οδηγήσει σε επιπλέον αναταραχές και οικονομικά πλήγματα.

Η πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας στην αρχή της εβδομάδας έκανε λόγο για συρρίκνωση 5,2% το 2020, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεπε συρρίκνωση 3% στην έκθεσή του τον Απρίλιο.

«Μέχρι το τέλος του 2021 οι απώλειες εισοδημάτων θα έχουν ξεπεράσει οποιαδήποτε προηγούμενη ύφεση των τελευταίων 100 χρόνων με εξαίρεση τις περιόδους πολέμου, με σφοδρές και μακροπρόθεσμες συνέπειες για τους πολίτες, τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑΛώρενς Μπούν.

Ο ΟΟΣΑ, ο οποίος εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη αναφέρει ότι το τραύμα θα είναι ακόμη χειρότερο αν ακολουθήσει δεύτερο παγκόσμιο ξέσπασμα της πανδημίας στους ερχόμενους μήνες. Αυτό θα έκανε το παγκόσμιο ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 7,6% για φέτος, με τις επιπτώσεις να αρχίζουν να αμβλύνονται μόνο στο δεύτερο μισό του 2021.

Αν και σημειώνει ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι «εξαιρετικά αβέβαιες», ο ΟΟΣΑ δεν οραματίζεται μια γρήγορη οικονομική ανάκαμψη, ακόμη και αν αποφευχθεί το δεύτερο κύμα. Ορισμένες βιομηχανίες θα υποφέρουν από τη μείωση της δραστηριότητάς τους για αυτό το παρατεταμένο διάστημα, παρά τα πακέτα οικονομικής στήριξης που έχουν εξαγγείλει οι επιμέρους κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες.

«Η διαταραχή που προέκυψε από την πανδημία είναι πιθανό να αφήσει μακροπρόθεσμα τα σημάδια της σε πολλές οικονομίες. Το επίπεδο διαβίωσης έχει μειωθεί σημαντικά, η απασχόληση δέχεται πιέσεις αυξάνοντας το ρίσκο πολλοί άνθρωποι να εγκλωβιστούν σε μακριά διαστήματα ανεργίας και οι επενδύσεις καταρρέουν», αναφέρει η έκθεση του οργανισμού.

Η Βρετανία θα υποφέρει περισσότερο

Το ισχυρότερο πλήγμα το έχει δεχτεί η Ευρώπη. Στο σενάριο που το δεύτερο κύμα της πανδημίας αποφεύγεται, ο ΟΟΣΑ αναμένει η βρετανική οικονομία να συρρικνωθεί κατά 11,5 % για φέτος, ενώ η ισπανική, η γαλλική και η ιταλική θα βιώσουν επίσης συρρίκνωση που θα ξεπερνά το 11%. Η οικονομική παραγωγή των ΗΠΑ αναμένεται να μειωθεί κατά 7,3% για το 2020.

Ο ΟΟΣΑ εξήρε τις κυβερνήσεις για την διοχέτευση μεγάλων ποσών στην εκάστοτε εγχώρια οικονομία ως αντίδραση στην κρίση, όμως προειδοποίησε ότι ενδέχεται να φανεί ανέφικτη η ενίσχυση των μισθών των ιδιωτικών υπαλλήλων, της απασχόλησης και των επιχειρηματιών σε βάθος χρόνου.

Κεφάλαια και εργαζόμενοι θα χρειαστεί να μετακινηθούν από τα κατεστραμμένα τμήματα της οικονομίας στους τομείς που βιώνουν ανάπτυξη. Αν και αυτό δεν μπορεί να συμβεί αρκετά γρήγορα ώστε να αποτρέψει την αύξηση της ανεργίας, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιτρέψουν στις επιχειρήσεις τη γρήγορη αναδιάρθρωση και να παρέχουν μισθολογική υποστήριξη και μετεκπαίδευση στους εργαζόμενους.

«Έχουμε ήδη ζητήσει αύξηση των δημοσίων δαπανών για τις ψηφιακές και πράσινες τεχνολογίες για την προώθηση της μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης και την αύξηση της ζήτησης βραχυπρόθεσμα. Αυτό γίνεται ακόμη πιο επείγον σήμερα που οι οικονομίες έχουν δεχθεί ένα τόσο έντονο πλήγμα», τονίζει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του.

- www.cnn.com

-

Σχετικα αρθρα

Σαουδική Αραβία: Ο πετρελαϊκός κολοσσός Aramco δεσμεύεται για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050

admin

Πλαφόν στις τιμές καυσίμων από την Πορτογαλία

admin

Ο κίνδυνος του μπλακάουτ καραδοκεί στην Ευρώπη

admin

Η σπασμένη εφοδιαστική αλυσίδα καθιστά δυσεύρετα ακόμη και τα Χριστουγεννιάτικα δώρα

admin

Σεισμόπληκτοι Κρήτης: Επέκταση της περιμέτρου των δικαιούχων πρώτης αρωγής

admin

Στο μικροσκόπιο και οι δαπάνες μισθοδοσίας

admin

Κίκιλιας για τουρισμό – Να είμαστε έτοιμοι από αρχές Μαρτίου

admin

Β. Κικίλιας: Υπουργείο οικονομίας το Υπουργείο Τουρισμού

admin

Η Ιταλία «διεκδικεί» το εργοστάσιο παραγωγής της Intel

admin

Ο παγκόσμιος φόρος και το «50-50» των ΗΠΑ

admin

Ο παγκόσμιος φόρος και ο κίνδυνος για την Ουάσινγκτον

admin

S&P: Τον Απρίλιο η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας

admin