Image default
Οικονομία

Μέρκελ : Το Πεκίνο πρέπει να κάνει περισσότερα για να ανοίξει την κινεζική αγορά

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε σε τηλεδιάσκεψη με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ ότι το Πεκίνο χρειάζεται να αναλάβει δράση για να ανοίξει την κινεζική αγορά και να μεταχειριστεί με δίκαιο τρόπο τις ξένες εταιρίες, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της.

Οι γερμανικές εταιρίες θέλουν καλύτερη πρόσβαση στην Κίνα και μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου για επενδύσεις. Παραπονιούνται επίσης ότι η κυβέρνηση στο Πεκίνο διαστρεβλώνει τον ανταγωνισμό με υψηλές επιδοτήσεις.

«Τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω βήματα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην αγορά, την αμοιβαιότητα και την ίση μεταχείριση ξένων εταιριών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ για τη συζήτηση της Μέρκελ με τον Λι.

«Η ολοκλήρωση μιας φιλόδοξης επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας είναι ένα σημαντικό στοιχείο σε αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Οι διαπραγματεύσεις για μια επενδυτική συμφωνία βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και έξι χρόνια και αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος.

Η Γερμανία θέλει ελεύθερο, πολυμερές και βασιζόμενο σε κανόνες εμπόριο

Η Μέρκελ δήλωσε στον Λι ότι η Γερμανία, που αναλαμβάνει την εξαμηνιαία εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο, θέλει ελεύθερο, πολυμερές και βασιζόμενο σε κανόνες εμπόριο καθώς και έναν ενισχυμένο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, δήλωσε ο Ζάιμπερτ.

Οι Γερμανοί μεταποιητές εξαρτώνται από τις αλυσίδες ζήτησης και εφοδιασμού από την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας τους.

Η Μέρκελ και ο Λι αναφέρθηκαν σε τρεις συμφωνίες που συνήφθησαν μεταξύ Κινέζων και Γερμανών εταίρων πριν από την τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, δήλωσε ο Ζάιμπερτ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη συνεργασία τους σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, επενδυτικά και εμπορικά θέματα σε διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως οι δημόσιες προμήθειες, και παγκόσμια οικονομικά ζητήματα.

--- -

-

Σχετικα αρθρα

Μεσοπρόθεσμο: Πόσα θα είναι τα έσοδα από φόρους έως το 2025

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Σχέδιο Ανάκαμψης: 331 ορόσημα, 175 παρεμβάσεις εκ των οποίων 108 επενδύσεις έως το 2026

admin

Στο τέλος Ιουνίου τα αναδρομικά των συνταξιούχων

admin

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Υποχρεωτική για όλους η εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης – Οι μισθοί

admin

Έρχεται τροπολογία για τη μόνιμη μείωση ΦΠΑ στα 5 νησιά με δομές φιλοξενίας μεταναστών

admin

Επτά πολίτες ρωτούν για το «Ελλάδα 2.0» – Οι διάλογοι με Μητσοτάκη- Φον Ντερ Λάιεν

admin

Πράσινο φως για τα 748 εκατ. ευρώ από το Eurogroup – Μόνιμη η μείωση ΦΠΑ σε 5 νησιά

admin

ΑΔΜΗΕ: Από το καλοκαίρι η ηλεκτροδότηση της Κρήτης μέσω διασύνδεσης Χανίων-Πελοποννήσου

admin

Η Πολωνία σημαντικός προορισμός για τα ελληνικά εξαγωγικά προϊόντα

admin

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

admin