Image default
Επιχειρήσεις

Χαντάβας (Εnel): Η απολιγνιτοποίηση οφείλει να γίνει με βιώσιμο τρόπο

Στον βιώσιμο τρόπο με τον οποίο οφείλει να γίνει η απολιγνιτοποίηση στην Eυρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα έδωσε έμφαση ο κύριος Αριστοτέλης Χαντάβας, Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power και Πρόεδρος της Solar Power Europe, στη χθεσινή του συμμετοχή στο Delphi Economic Forum και συγκεκριμένα στο πάνελ με τίτλο «Pathways to decarbonisation».

Μάλιστα, τόνισε ότι κλειδί στην ομαλή διαδικασία της απεξάρτησης από τον λιγνίτη και από τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα, είναι η ουσιαστική υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών, κάτι το οποίο εφαρμόζει η ENEL σε όλες τις χώρες όπου ηγείται της απολιγνιτοποίησης, όπως η Ισπανία και η Χιλή.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου-συντονιστή Δημήτρη Κοτταρίδη για το ποια είναι τα οφέλη της αλλαγής του ενεργειακού μείγματος για τους πολίτες, ο κύριος Α.Χαντάβας διευκρίνισε ότι «η ενεργειακή μετάβαση είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία αλλαγής του ενεργειακού συστήματος», παρόλα αυτά δεν πρέπει να αγνοούνται τα πραγματικά οφέλη της. Υπογράμμισε ότι «βασικός στόχος είναι η δημιουργία προσιτής ενέργειας για όλους τους ευρωπαίους πολίτες» και συμπλήρωσε πως «οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν ζωτικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση διότι αφενός δημιουργούν συνθήκες για παραγωγή προσιτής ενέργειας σε όλους, αφετέρου καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή». Ακόμη, υποστήριξε ότι η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δημιουργούν εθνική αυτονομία και ασφάλεια, στοιχεία που είναι καθοριστικής σημασίας στη σημερινή εποχή.

Όταν η συζήτηση μεταφέρθηκε στο μέλλον του υδρογόνου και ποια είναι τα επόμενα βήματα της αξιοποίησής του, ο κύριος Α. Χαντάβας σχολίασε ότι «αυτή τη στιγμή το υδρογόνο είναι ένα από τα πιο καυτά θέματα στις Βρυξέλλες», όπου γίνονται πολλές συζητήσεις για το πώς θα ανακάμψει η Ευρώπη μετά την κρίση του COVID-19. Γενικότερα, περιεγράψε ότι υπάρχει μια φιλοδοξία να επιταχυνθεί η διαδικασία ώστε η Ευρώπη να φτάσει σε μηδενικούς ρύπους και σε αυτή την εξέλιξη το υδρογόνο πρωταγωνιστεί. Ειδικότερα, δήλωσε πως «το υδρογόνο θα είναι καταλύτης στον εξηλεκτρισμό, ο οποίος θα απλωθεί σταδιακά σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας, από την αυτοκίνηση μέχρι τη θέρμανση και την παραγωγή ενέργειας. Το υδρογόνο θα πρέπει να συνδεθεί με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για να πετύχουμε τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας».

Τέλος, ο Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power ανέφερε ότι η ENEL μαζί με άλλους εφτά ηγέτες της ενέργειας και σχετικούς συνδέσμους, όπως η Solar Power Europe και η Wind Europe, τρέχει από τις 25 Μαΐου καμπάνια με τίτλο «Επέλεξε Ανανεώσιμο Υδρογόνο» για να αναδείξει τα πλεονεκτήματα του υδρογόνου.

 

Σχετικα αρθρα

Profile: Εξασκήθηκαν 110.355 δικαιώματα στο stock option plan

admin

Αγροτικός Οίκος Σπύρου: Στα 10,8 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις στο εννεάμηνο

admin

Αγροτικός Οίκος Σπύρου: Στα €1,27 εκατ. το EBITDA στο 9μηνο

admin

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Δίχτυ προστασίας στις πιέσεις τα εταιρικά αποτελέσματα

admin

Alpha Αστικά Ακίνητα: Μειωμένα EBITDA στο γ’ τρίμηνο

admin

Αφοί Κορδέλλου: Πωλήσεις €40,4 εκατ. στο 9μηνο- Ετήσια αύξηση 56,4%

admin

Kαταστήματα: Διευκρινίσεις της ΕΣΕΕ για τη λειτουργία τις τελευταίες Κυριακές του 2021

admin

Οι νικήτριες startups του ESG challenge της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

admin

Πώς θα υποβάλλουν οι εισηγμένες τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις τους

admin

ΕΛΤΑ Courier: Μικρότερος των 2 ημερών ο χρόνος παράδοσης

admin

Σε Ideal Holdings μετονομάζεται ο όμιλος Ideal

admin

Καμπάνια ενημέρωσης για τα παράνομα τσιγάρα από την Παπαστράτος

admin