Image default
Επιχειρήσεις

Ιωάννου (ΑΒΑΞ): «Wakeup call» η πανδημία για οικονομία και υποδομές

Tις προϋποθέσεις υπό τις οποίες τα μεγάλα έργα υποδομών μπορούν να αποτελέσουν κλειδί στην προσπάθεια της χώρας για την επιστροφή στην ανάπτυξη, έθεσε ο Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος του Ομίλου ΑΒΑΞ, κατά την τοποθέτηση του στο πάνελ «Infrastructure Projects in the Region Post COVID-19», στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως ανέφερε, η χρονική συγκυρία στην οποία ξέσπασε η πανδημία βρήκε τη χώρα στα πρώτα βήματα της ανάκαμψης, έπειτα από μια δεκαετή περίοδο κρίσης. Σε αυτή την περίοδο, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, η έλλειψη εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς χώρες που θεωρούσε οικονομικά ανεύθυνες, καθώς και οι παθογένειες της δημόσιας διοίκησης με τις πολλές και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, δεν επέτρεπαν στη χώρα να αξιοποιήσει τα άμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη που φέρουν τα έργα υποδομής στην οικονομία.

Πλέον, παρά τις άμεσες αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία ευρύτερα αλλά και για τον κλάδο των υποδομών, οι πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες λειτούργησαν ως «wakeup call» για την Ευρώπη, ενώ επιβάλλεται να αποτελέσουν ευκαιρία ώστε να επανακαθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε συνολικά.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Ιωάννου, οι σημαντικότεροι παράγοντες είναι τρείς:

• Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχει εμπεδωθεί η ανάγκη απελευθέρωσης άνευ προηγουμένου ρευστότητας για τη στήριξη των οικονομιών, ιδιαίτερα όσων επηρεάστηκαν περισσότερο, με παράλληλη άρση των δημοσιονομικών περιορισμών. Πρόκειται για γενναία κίνηση που απαντά σε ένα βασικό για τη χώρα μας ζήτημα.

• Επιπλέον, παρά τους αυστηρούς κανόνες της Ένωσης, διαφαίνεται μια πρακτική ευελιξία στη στήριξη των επιχειρήσεων, η οποία οφείλει να διατηρηθεί και μετά την πανδημία, κατά την υλοποίηση των έργων υποδομής της επόμενης μέρας.

• Για την Ελλάδα, η τάχιστη προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή από πλευράς κράτους εν μέσω καραντίνας, θα πρέπει να επεκταθεί σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, ώστε να εξαλειφθούν οι περιττές και να επιταχυνθούν οι αναγκαίες γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλανίζουν τα μεγάλα έργα.

Τέλος η ομοψυχία και αποφασιστικότητα που επιδείξαμε όλοι αποτελούν και αυτά σημαντικά εχέγγυα για το μέλλον. Είναι πλέον στο χέρι της χώρας να αδράξει την ευκαιρία που παρουσιάζεται. Ο κατασκευαστικός κλάδος δεσμεύεται πως θα συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και παραγωγής αξίας για την οικονομία και την κοινωνία.

Σχετικα αρθρα

Autohellas: Την 1/9 η Έκτακτη Γενική Συνέλευση-Η ημερήσια διάταξη

admin

Εκτός ταμπλό «οδεύει» το Ιασώ-Στο 93,97% το ποσοστό της OCM

admin

Intralot: Συμμετοχή 98,94% στην ανταλλαγή ομολόγων του 2021

admin

PeopleCert: Υπερκαλύφθηκε σχεδόν τέσσερις φορές το ομόλογο του Ομίλου

admin

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Με δυνατό finish 9×9 κερδήθηκε ο μήνας

admin

Πλειστηριασμός: Άλλαξε χέρια το «φιλέτο» του «Καρούζος Gate» στο Ελληνικό

admin

Στα χέρια του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και η Mediterranean Foods

admin

ΓΕΚΕ: Τι αναφέρει το ΔΣ για την δημόσια πρόταση

admin

ΔΕΗ: Στο Μαρούσι το νέο πιλοτικό κατάστημα – Δείτε πως είναι

admin

ΟΠΑΠ: Στους 2.788 οι μέτοχοι που επανεπένδυσαν το μέρισμα

admin

CVC: Όταν διδάσκει τι σημαίνει να αγοράζεις φθηνά και να πουλάς ακριβά

admin

ΛΑΜΨΑ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

admin