Image default
Τράπεζες

Τράπεζες: Ρύθμισαν 300.000 δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ύψους € 20 δισ., μέσα στην πανδημία

Με μπαράζ ρυθμίσεων οι τράπεζες υψώνουν τείχη για να αποφύγουν τη δημιουργία νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων. Τους προηγούμενους μήνες, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο ρυθμίστηκαν δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην  καραντίνα, ρυθμίστηκαν σχεδόν 300.000 δάνεια νοικοκυριών και ατομικών επιχειρήσεων καθώς και 1.500 μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.

Τα νοικοκυριά και οι ατομικές επιχειρήσεις ρύθμισαν οφειλές ύψους 15 δισ. ευρώ, ενώ τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια που ρυθμίστηκαν ήταν ύψους 5 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει στο sofokleous10.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Και διευκρινίζει πως  «πρόκειται για καθαρά τραπεζικές ρυθμίσεις, πέρα από τα μέτρα και τα προγράμματα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων και όλων εκείνων που επλήγησαν ή συνεχίζουν να πλήττονται από τον covid».

-Ρυθμίζουμε τα δάνεια όλων εκείνων που  επλήγησαν –άμεσα και έμμεσα- από την πανδημία, λέει και συνεχίζει: προσφέρουμε ρυθμίσεις και λύσεις απόλυτα λογικές, που περιλαμβάνουν και «πάγωμα», κυρίως όμως εξασφαλίζουν ότι το δάνειο θα συνεχίσει να εξυπηρετείται.

Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μην βρεθούμε μπροστά σε μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, λέει ο τραπεζίτης.

Αν προχωρήσουν σωστά οι ρυθμίσεις, αν όσοι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ρυθμιστούν, τότε εκτιμώ ότι τα νέα «κόκκινα» λόγω του κορωνοϊού θα διατηρηθούν χαμηλά και δεν θα ξεπεράσουν τα 4-5 δισ. ευρώ….

Ο ίδιος κάνει λόγο για «εργώδη προσπάθεια» των τραπεζών να τρέξουν αποτελεσματικές  ρυθμίσεις σε βάθος χρόνου.

Ωστόσο στο ερώτημα αν οι τράπεζες καθυστερούν σε ότι αφορά την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων όπως είναι το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ο τραπεζίτης εκρήγνυται: «Έχω κουραστεί, να ακούω  την ίδια δικαιολογία. Ότι φταίνε οι τράπεζες. Εδώ όμως υπάρχει αδυναμία της πλατφόρμας –της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας– να λειτουργήσει και να δέχεται τα αιτήματα. Και οι πολιτικοί αντί να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, τα ρίχνουν στις τράπεζες….»

Να σημειωθεί ότι μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ είχαν εγκριθεί μέχρι χθες δάνεια συνολικού ύψους 1δις ευρώ, με τον συνολικό προϋπολογισμό της δράσης να ανέρχεται στα 2δις ευρώ.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της πανδημίας η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα προστατεύονται όλοι οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, είτε είναι καλοπληρωτές, είτε έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, όταν ξέσπασε η κρίση.

Σχετικα αρθρα

Ιταλία: Έρχεται κύμα συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο

admin

Ισχυρό “σήμα” της Fitch για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Χρήστος Μεγάλου: Είμαστε αισιόδοξοι τόσο για το μέλλον της Τράπεζας Πειραιώς όσο και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

admin

Tράπεζες: Tέλος εποχής για το χαρτί στις επαφές με τους πελάτες

admin

Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank ξεκίνησαν τις παρουσιάσεις των νέων τιτλοποιήσεων στους ξένους επενδυτές

admin

Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Η ΑΜΚ κομβική εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία

admin

Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με προσφυγή για τη μεταβίβαση κόκκινων δανείων

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

Τα τρία τραπεζικά νομοσχέδια που ψηφίζονται από τη Βουλή

admin

Η συμβολή των Τραπεζών στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης – Χρηματοδοτικά προϊόντα

admin

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Ξανά στο ταμπλό σήμερα η Πειραιώς με τιμή 4,785 ευρώ

admin