Image default
Τράπεζες

CEOs συστημικών τραπεζών: Η εικόνα για τα νέα «κόκκινα» δάνεια θα είναι ξεκάθαρη στο τέλος του έτους

Ο covid «κτύπησε» τις προσπάθειες των τραπεζών για την μείωση των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο τώρα οι διαδικασία για τον περιορισμό τους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όπως ανεφεραν οι CEOs των ελληνικών συστημικών τραπεζών κατά τη διάρκεια roadshow της Goldman Sachs, που πραγματοποιήθηκε μέσω  διαδικτύου.

Οι κ.κ. Χρήστος Μεγάλου- Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς- Εθνική, Βασίλης Ψάλτης –Alpha Bank και Φωκίων Καραβίας – Eurobank, σημείωσαν πως η εικόνα για τα νέα «κόκκινα» δάνεια απόρροια της πανδημίας θα είναι ξεκάθαρη το τέταρτο τρίμηνο φέτος, ή το πρώτο τρίμηνο του 2021, καθώς  αφού  λήξουν τα  μορατόρια θα διαπιστωθεί πόσοι πελάτες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους.

Και οι τέσσερις τραπεζίτες εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα.

-Ειδικότερα ο κ. Καραβίας CEO της  Εurobank σημείωσε πως η τράπεζα ολοκλήρωσε στις 5 Ιουνίου την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων, ύψους 7,5δις ευρώ, του project Cairo, τονίζοντας πως «αυτό αποτελεί  θετικό μήνυμα»

Είπε ότι στο τέλος του έτους με αρχές του 2021 θα είναι ξεκάθαρη η εικόνα, για τα νέα κόκκινα δάνεια, καθώς θα φανεί πόσοι πελάτες που σήμερα είναι σε μορατόρια θα συνεχίσουν να τα εξυπηρετούν.

Αναφορά έκανε και στα   μέτρα ρευστότητας που έχουν ανακοινωθεί, ώστε οι τράπεζες να καταφέρουν να διαχειριστούν μακροπόθεσμα τις συνέπειες της κρίσης.

Το Μάρτιο  του 2020 πριν ξεκινήσει η κρίση το κόστος κινδύνου υπολογιζόταν στις 90 μονάδες βάσης και τώρα στις 150 μονάδες βάσης.

-Ο κ. Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς, τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης που  ελήφθησαν τον κάνουν να αισθάνεται πιο αισιόδοξα, σε σχέση με την αρχή της κρίσης.

Όπως είπε η τράπεζα εστιάζει στο σχέδιο Ηρακλής, «που δοκιμάστηκε από τη Eurobank και είχε πολύ καλά αποτελέσματα».

Αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις το Phoenix που είναι 2 δισ. ευρώ και το πρόγραμμα Vega, που «τρέχει» η τράπεζα, εκτίμησε ότι τα  χαρτοφυλάκια θα αποτιμηθούν καλά και ότι η Πειραιώς βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές  καθώς υπάρχει ενδιαφέρον για κόκκινα δάνεια.

Σημείωσε ότι η  τράπεζα πήρε μεγάλες προβλέψεις το πρώτο τρίμηνο με βάση και τα IFRS9, με το κεφαλαιακό κόστος να διαμορφώνεται στις 180-190 μονάδες βάσης αλλά  αυτό  δίνει στην τράπεζα  και το περιθώριο –αν οι εξελίξεις από την κρίση είναι θετικές- για χαμηλότερες προβλέψεις τα επόμενα τρίμηνα.

-Ο κ. Βασίλης Ψάλτης,  CEO της Alpha Bank, τόνισε ότι οι διαδικασίες για το Galaxy βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και μέσα στο  μήνα αναμένονται οι μη δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση των 10 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων (εκ των οποίων τα 7,5δις ευρώ είναι δάνεια λιανικής κυρίως στεγαστικά). Ενώ η  τράπεζα έχει ήδη ανακοινώσει το σχέδιο  απόσχισης.

Όπως είπε το γεγονός ότι βρίσκονται πολλά δάνεια σε μορατόριουμ θα μειώσει τη ροή των δανείων σε καθυστέρηση εμποδίζοντας τη δημιουργία νέων ΝPEs.

Και εκτίμησε ότι παρά τις καθυστερήσεις  λόγω πανδημίας η τράπεζα-αν όλα πάνε καλά- θα καταφέρει να ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιοργάνωσης το 2022,  σύμφωνα με τις αρχικές  προβλέψεις.

-Ο κ. Μυλωνάς, CEO της  Εθνικής Τράπεζας, σημείωσε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί βοηθούν στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος.

Όπως είπε η ΕΤΕ έχει προς τιτλοποίηση προβληματικά στεγαστικά δάνεια ύψους 6δις ευρώ,  τα οποία μαζί με κάποια άλλα δάνεια δημιουργούν το γνωστό πρόγραμμα Frontier. Αν και υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά.

Έκανε αναφορά στα  μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης από την ΕΕ και ανέφερε πως οι   τράπεζες  πήραν μεγάλες προβλέψεις το α΄ τρίμηνο του 2020 και ότι  παρά την απότομη ύφεση μπορεί να υπάρξει εξίσου απότομη ανάκαμψη αποτελούν στοιχεία βοηθητικά για τα πιστωτικά ιδρύματα ώστε να μην έχουν σημαντικές πιστωτικές απώλειες όπως στην προηγούμενη κρίση.

Σχετικα αρθρα

Attica Bank – Στο 68,2% η συμμετοχή του ΤΧΣ

admin

Γεωργιάδης – Ακατανόητη η μη χορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις

admin

Alpha Bank – Κατάθεση αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ»

admin

Oliver Wyman – Οι ελληνικές τράπεζες απέδειξαν ότι μπορούν να προσαρμοστούν σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας

admin

Χρ.Μεγάλου:Ολική επαναφορά του τραπεζικού συστήματος ως βασικού αναπτυξιακού παράγοντα για την οικονομία

admin

ΤτΕ: Οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους

admin

Χρήστος Σταϊκούρας σε τραπεζίτες: Οι τράπεζες οφείλουν να προετοιμαστούν καλύτερα για τη χρηματοδότηση της αγοράς

admin

Σταϊκούρας – Οι τράπεζες δίνουν αλλά όχι στην «επιθυμητή ένταση και έκταση»

admin

Citigroup – Εμμένει στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 8,8% στην Ελλάδα το 2021

admin

Attica Bank – Aπό 20/10 σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές στο Χρηματιστήριο

admin

Οι ετοιμασίες των τραπεζών για τα πράσινα stress tests

admin

Alpha Bank – Επιπλέον έσοδα 360 εκατ. ευρώ στην 4ετία μέσω ψηφιακού μετασχηματισμού

admin