Image default
Τράπεζες

JP Morgan: Γιατί οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα σημειώσουν μεγάλη άνοδο – Οχι σε νέα κεφάλαια

Νέες τιμές στόχους δίνει πλέον η JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες, ενω ταυτόχρονα εκτιμά οτι δεν θα χρειαστούν, προς το παρόν, νέα κεφάλαια.

Η JP Morgan σε έκθεσή της με τίτλο «Κάτω αλλά όχι εκτός παιχνιδιού: Ανάλυση της επίδρασης μιας μακροπρόθεσμης ύφεσης» θέτει νεές τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες.

Για την ακρίβεια δίνει τιμές στόχους 1,10 ευρώ για την Alpha Bank ΑΛΦΑ -5,97% 0,63 , 0,70 ευρώ για την Eurobank ΕΥΡΩΒ -4,88% 0,39 , 1,80 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) ΕΤΕ -8,09% 1,25   και 2 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -3,95% 1,46. Σήμερα πάντως οι τράπεζες στο ελληνικό χρηματιστήριο υποχωρούν πάνω  απο 5%.

Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει οτι οι ελληνικές τράπεζες προς το παρόν, δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.

Εξηγεί δε οτι, “με το βάθος και τον χρονικό ορίζοντα της ύφεσης να αποτελούν παράγοντες αβεβαιότητας, η ποιότητα του ενεργητικού και οι παράγοντες που εμφανίζονται να έχουν υψηλού βαθμού ευαισθησία σε ότι αφορά τα κεφάλαια των τραπεζών παραμένουν στο επίκεντρο.”

Η ανακοίνωση του πρώτου τριμήνου του 2020 αποδεικνύει την εκτίμηση πως ο υπολογισμός του κόστους του κινδύνου αποτελεί μια σημαντική πρόκληση, που επηρεάζει βλαπτικά άλλα στοιχεία,τα οποία εξαιτίας αυτής της πρόκλησης επιδεινώνονται. 

Η ανάλυση ευαισθησίας 

Η ανάλυση ευαισθησίας του οίκου βασίζεται σε ένα σενάριο μακροπρόθεσμης ύφεσης και συνεπάγεται 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ νέων NPE για τα πιστωτικά ιδρύματα, ή 17% υψηλότερα της τρέχουσας θέσης  που έχουν στα NPEs οι τράπεζες.

Ενώ αυτό θα καθυστερήσει περαιτέρω την ιστορία ανάκτησης  των κόκκινων δανείων, το CET1 θα επιβαρυνθεί 200bps (μονάδες βάσης)  ενώ θα έπρεπε να ενταθεί η προσπάθεια για εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών από τα NPEs.

Σε επίπεδο μετοχών με τις τράπεζες θα διαπραγματεύονται  0,2 φορές τη σχέση P / TBV και 0,3 φορές τη σχέση P / TBV στο μακροπρόθεσμο σενάριο ύφεσης. 

Ο οίκος θεωρεί ελκυστικό το αποτέλεσμα που προκύπτει από τον κίνδυνο, αλλά απαιτείται να περιοριστεί το κόστος της μετοχής.

Η προτίμησή  του οίκου είναι για τις μετοχές Alpha, Eurobank και Eθνικής Τράπεζας. 

Kαι όπως αναφέρεται στην έκθεση «ενώ διατηρούμε τη θετική  μακροπρόθεσμη άποψη μας για τον κλάδο, μετατρέπουμε την σύσταση overweight  για Alpha, Eurobank και NBG σε ουδέτερη ενώ διατηρούμε τη σύσταση underweight για την τράπεζα Πειραιώς”.

Η παρατεταμένη ύφεση θα καθυστερήσει περαιτέρω την ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών αλλά ο οίκος θεωρεί απίθανο οι τράπεζες να ζητήσουν κεφάλαια όσο τα μορατόρια είναι σε ισχύ ενώ η ανάλυση του οίκου είναι επι τη βάση της ύφεσης που προβλέπει η ΕΒΑ. πως οι τράπεζες θα δημιουργήσουν 10,7 δισ. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια δηλαδή τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών θα παρουσιάσουν αύξηση 17%.

Πρόσθετες προβλέψεις

Αυτό μεταφράζεται στην ανάγκη λήψης πρόσθετων προβλέψεων  4,7 δισ. ευρώ, ή 90 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο για τα επόμενα τρία χρόνια.

Βλέπουμε, λέει ο οίκος, μείωση του δείκτη  CET1 κατά 200bps μέσο όρο, που όμως πάλι αφήνει περιθώριο πάνω από τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Για μια περίοδο τριών ετών, οι τράπεζες θα είχαν ακόμη αρκετό απόθεμα για την εκτέλεση των σχεδίων τιτλοποίησης NPE, υποθέτοντας πως θα πραγματοποιούντο εκδόσεις Tier 2.

Η μόνη εξαίρεση είναι η Πειραιώς μια ασθενέστερη κεφαλαιακή δομή.

Σε ότι αφορά τις μετοχές, πιστεύουμε ότι το χειρότεροέχει ήδη διαδραματιστεί στις τιμές σε βραχυπρόθεση όμως βάση, σημειώνει η JP Morgan. 

Οι νέες τιμές στόχοι 

Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται  0,3 φορές το δείκτη P / TBV  στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης ανάλυσης του οίκου, δηλαδή 60% φθηνότερα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Πιστωτικά, ο οίκος υιοθετεί σύσταση ουδετερότητας ενώ μακροπρόθεσμα διατηρεί  τη θετική άποψή του για τον κλάδο αναμένοντας δυναμική μείωση των NPEs. 

Ο οίκος δίνει σύσταση από οverweight για  την Alpha, Eurobank και Εθνική Τράπεζα σε Νeutral, ενώ παραμένει  underweight η σύσταση για Πειραιώς,  η οποία μένει πίσω όσο δεν φαίνεται ορατή άμεσα για λύση για τα Cocos ύψους 2 δισ. ευρώ.

Οι τιμές στόχοι είναι 1,10 ευρώ για την Alpha Bank, 0,70 ευρώ για την Eurobank, 1,80 ευρώ για την ΕΤΕ, και 2 ευρώ για την Πειραιώς.

Σχετικα αρθρα

Οι τράπεζες στην μετα-COVID εποχή: Προκλήσεις και προοπτικές – Δρ.Α.Ανδρικόπουλος

admin

Alpha Bank: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το senior preferred ομόλογο

admin

Attica Bank: Με reverse split η ΑΜΚ

admin

BofA: Overweight για τα ομόλογα Eurobank, Εθνικής και Τράπεζας Πειραιώς

admin

Δύσκολοι καιροί για τους κεντρικούς τραπεζίτες…    

admin

20 δισ. νέες χορηγήσεις την προσεχή τετραετία προγραμματίζουν οι ελληνικές τράπεζες

admin

ΤτΕ: Στα €13.078 εκατ. το έλλειμα της κεντρικής διοίκησης στο 7μηνο του 2021

admin

Πρόσω ολοταχώς για πλειστηριασμούς από 25 Αυγούστου

admin

Τράπεζες: Ετοιμάζουν νέα πλατφόρμα ρυθμίσεων – Εισοδήματα και περιουσία τα κριτήρια

admin

Alpha Bank: Σε ισχυρή ανοδική φάση επιχειρηματικές προσδοκίες και οικονομική δραστηριότητα

admin

Τράπεζες: Αναστέλλουν για 6 μήνες πληρωμές δανείων – Αναλυτικά οι ενέργειες στήριξης των πληγέντων

admin

ΤτΕ: Χωρίς μεταβολή τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια καταθέσεων και δανείων

admin