Image default
Οικονομία

KPMG: Τα σημεία «κλειδιά» για το μέλλον του λιανεμπορίου στη μετά κορωνοϊού εποχή

Οι στρατηγικές συνεργασίες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και back office λειτουργιών, η παροχή εξατομικευμένων προτάσεων και εμπειριών στον πελάτη, αλλά και η κοινωνική υπευθυνότητα, αποτελούν σημεία «κλειδιά» για το μέλλον του λιανεμπορίου στη μετά κορονοϊού εποχή, αποτελεί το βασικό συμπέρασμα προέκυψε από το 8ο webcast που διοργάνωσε πρόσφατα η KPMG.

Το κλείσιμο των φυσικών καταστημάτων ώθησε τις επιχειρήσεις λιανικής στην Ελλάδα να πραγματοποιήσουν «άλμα πενταετίας μέσα σε δύο μήνες». Σύμφωνα με τον καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντή του ELTRUN Γιώργου Δουκίδη, «εξαπλασιάστηκε η τάση σε αξία αγορών: είναι χαρακτηριστικό ότι ελληνική εταιρεία λιανικής κατόρθωσε να κάνει το 80% των πωλήσεών της αποκλειστικά από το ψηφιακό κανάλι, ενώ άλλη εταιρεία κατόρθωσε να εξυπηρετήσει 40.000 κλήσεις σε μια ημέρα, για εξυπηρέτηση και τηλεφωνικές παραγγελίες».

Η ψηφιοποίηση κατέστη εμφανής και στο κομμάτι της λιανικής τραπεζικής, όπου, σύμφωνα με τον Δαμιανό Χαραλαμπίδη, Group Chief Digital Officer & Head of Retail Products της Alpha Bank, «οι τράπεζες πρέπει να προσανατολιστούν στο “digital-first”, σε ό,τι αφορά το marketing και τις πωλήσεις, αλλά και στον μετασχηματισμό των κεντρικών υπηρεσιών.

Στην δυναμική του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Λευτέρης Κιοσές, γενικός διευθυντής ΙΕΛΚΑ. Όπως είπε, «στο ηλεκτρονικό super market, όντως, αυξήθηκαν κατά χιλιάδες οι πελάτεw-ακόμα όμως και με τα σημερινά δεδομένα, αποτελούν μόλις το 10% του συνολικού πληθυσμού». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δ. Χαραλαμπίδης εξέφρασε την άποψη ότι η ψηφιακή τάση μπορεί να διατηρηθεί, αρκεί να μην επαφιέμεθα στο momentum και εφόσον υποστηρίξουν οι οργανισμοί τις ανάγκες των καταναλωτών ώστε να διατηρηθεί η «ψηφιοποίηση» της συμπεριφοράς τους.

Ο Rene Vader,Global Sector Head, Consumer & Retail στην KPMG International ανέφερε την ανάγκη για διάδοση και στην post COVID-19 εποχή των μοντέλων συνεργασίας που επέταξε η πανδημία, στο πρότυπο της σύμπραξης μεταξύ Marks & Spencer και Deliveroo στο last mile. Τις στρατηγικές συνεργασίες ανέδειξε και ο καθηγητής Γ. Δουκίδης, ως λύση στις προκλήσεις που δημιούργησε το «ψηφιακό άλμα» -επισημαίνοντας ωστόσο την πολυπλοκότητα του ελληνικού νομικού πλαισίου σε θέματα last mile. Αξίζει δε να αναφερθεί, ότι η τάση για νέες συνεργασίες και ανάπτυξη μοντέλων «πλατφόρμας» στο λιανεμπόριο επισημάνθηκε ως «καθοριστικής σημασίας» από το 42% των συμμετεχόντων στο webcast, στο πλαίσιο διεξαγωγής σχετικού ad hoc poll.

Η αβεβαιότητα του περιβάλλοντος ενισχύει την τάση για αποταμίευση και, ως εκ τούτου, συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους στο λιανεμπόριο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις του κλάδου οφείλουν να σκεφτούν στρατηγικά για την καλύτερη διαχείριση του κόστους, σε συνάρτηση και με τις νέες ανάγκες της αγοράς. Ο R. Vader ξεκαθάρισε ότι, στο νέο αγοραστικό καθεστώς, δεν έχει νόημα για τις εταιρείες λιανεμπορίου να παρέχουν υπερπληθώρα επιλογών για κωδικούς βασικών αγαθών, και για αυτό η επένδυση σε customer analytics είναι μονόδρομος. Η χρήση τεχνολογιών ρομποτικής, για καλύτερο forecasting και βελτιστοποίηση των back-office λειτουργιών αναφέρθηκε και από τον καθηγητή Γ. Δουκίδη, ως κυρίαρχη τάση για το λιανεμπόριο του μέλλοντοw.

Αναφερόμενος στην ανάγκη για «εξορθολογισμό» των επιλογών προς τον καταναλωτή, ο R. Vader προέβλεψε ότι οι επιχειρήσεις λιανικής θα υποχρεωθούν να κάνουν τη μετάβαση από το «push» στο «pull» μοντέλο για την προσέγγιση του καταναλωτή και αυτό προϋποθέτει τη χρήση analytics, για τη δημιουργία εξατομικευμένων προτάσεων και εμπειριών προς τον πελάτη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πάρης Καραγιάννης, Senior Manager στην KPMG στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι το disruption της πανδημίας μείωσε την αξιοπιστία των μοντέλων που βασίζονται σε ιστορικά δεδομένα, και, ως εκ τούτου, «οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στην ικανότητα σχεδιασμού ευέλικτων σεναρίων βάσει πιο πρόσφατων δεδομένων και μετασχηματισμό των μοντέλων πρόβλεψης, σε εξελιγμένες απεικονίσεις για διακυμάνσεις σε πιο μικρά χρονικά διαστήματα, καθώς και σε cloud αρχιτεκτονικές».

Από την πλευρά του, ο ειδικός σε θέματα Retail, Marketing, Communications & Brand, Charles Clark υπογράμμισε τη σημασία του κοινωνικά υπεύθυνου λιανεμπορίου στο περιβάλλον που διαμορφώνεται και ανέδειξε τη σημασία των φυσικών καταστημάτων ως σημεία αναφοράς για τη δημιουργία σχέσεων με τις επιμέρους τοπικές κοινότητες. Επεσήμανε δε, ότι η πρόκληση για τους retailers αφορά πλέον στη ενσωμάτωση των αξιών του brand τους στον σχεδιασμό των καταστημάτων, αλλά και στην αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων, με σημείο αναφοράς πλέον την παροχή υπηρεσιών προς τον αγοραστή -και όχι την προμήθεια προϊόντων per se.

Ο Κωνσταντίνος Κώνσταντος, Manager στην KPMG στην Ελλάδα, τόνισε ότι η πανδημία έβγαλε στην επιφάνεια τη δημιουργικότητα των retail οργανισμών, ενώ, σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση του εμπορίου και την κοινωνική υπευθυνότητα, τόνισε ότι ο ανθρώπινος παράγοντας θα συνεχίσει να είναι εξόχως σημαντικός στη retail στρατηγική του μέλλοντος.

Η κοινωνική υπευθυνότητα στο λιανεμπόριο συνάδει και με τη μέριμνα για τη δημόσια υγεία, αλλά και την ασφάλεια προσωπικού και πελατών, όπως ανέφερε ο R. Vader. Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με τον Λ. Κιοσέ και τη σχετική έρευνα του ΙΕΛΚΑ «η υγιεινή και η ασφάλεια, καθώς και η ευκολία πρόσβασης στα καταστήματα αποτελούν πλέον πρωταρχικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις επισκέψεις στα καταστήματα τροφίμων». Εκτιμάται δε ότι «περίπου το 40% των καταναλωτών θα συνεχίσει να κουβαλάει αντισηπτικά και να φοράει μάσκα, κατά την επίσκεψή του στα φυσικά καταστήματα, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο C. Clark προέβλεψε τη χρήση μέτρων, όπως είναι η επίσκεψη με ραντεβού (κράτηση) στα φυσικά καταστήματα (στα πρότυπα της εστίασης) αλλά και την αναθεώρηση χρήσης in-store εφαρμογών, όπως είναι αυτές που λειτουργούν με τεχνολογίες αφής.

Σχετικα αρθρα

Εμπορικοί δορυφόροι: Η συνήθεια που έγινε…«λατρεία»

admin

Μπορεί η εργασία να είναι καλύτερη μετά τον Covid-19;

admin

Κέρδισε το στοίχημα του τουρισμού η Κρήτη – Θα υποδέχεται τουρίστες μέχρι τον Νοέμβριο

admin

Κικίλιας – Συμφωνίες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και προβολή νέων ελληνικών προορισμών

admin

Αναδρομικά για 130.000 συνταξιούχους την Τετάρτη

admin

Φορολογικές δηλώσεις – Διορθώσεις λαθών στο έντυπο Ε9

admin

Οι ρυθμίσεις που κλείνουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία

admin

Ν. Υόρκη: Συνάντηση Ν. Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της ExxonMobil

admin

ΟΠΕΚΑ: Επισκέψεις στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού ξεκινά η διοικητής

admin

Πέτσας για ΔΕΗ: Από 1,40 ευρώ η μετοχή το 2019 έφτασε σήμερα κοντά στα 8- Κανείς δεν ξεπουλάει τίποτα

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Δεν ξεπουλιέται η ΔΕΗ- Η άντληση κεφαλαίων θα μειώσει τις τιμές ρεύματος

admin

De facto παρέμβαση της Κίνας στην αγορά κρυπτονομισμάτων

admin