Image default
Οικονομία

Morgan Stanley: Επιβιώνει η πιθανότητα οικονομικής ανάκαμψης σε σχήμα V

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε νέο κύκλο ανάπτυξης και αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα παραγωγής που τη χαρακτήριζαν πριν την υγειονομική κρίση του κοροναϊού, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Morgan Stanley.

«Έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση γύρω από την εκτίμησή μας για ανάκαμψη σε σχήμα V, βάσει των πρόσφατων θετικών εκπλήξεων στα στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης και πολιτικής δράσης», έγραψαν οι οικονομολόγοι στο εξαμηνιαίο ερευνητικό σημείωμα για τις οικονομικές προοπτικές που σύνταξαν στις 14 Ιουνίου.

Προβλέποντας «έντονη αλλά σύντομη» ύφεση, οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι περιμένουν το παγκόσμιο ΑΕΠ από το -8,6% στη σύγκριση των δεύτερων τριμήνων του 2020 με και του 2019 να φτάσει στο 3% στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η Μόργκαν Στάνλεϊ αναφέρει τρεις αιτίες βάσει των οποίων εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι σύντομη:

  • Δεν πρόκειται για ενδογενές σοκ που προκαλείται από τεράστιες ανισορροπίες
  • Οι πιέσεις απομόχλευσης αναμένεται να είναι ήπιες
  • Η υποστήριξη εκ μέρους των κυβερνήσεων έχει υπάρξει αποφασιστική, σημαντικού μεγέθους και αναμένεται να κριθεί αποτελεσματική στην αναθέρμανση της οικονομίας.

Η υποστήριξη εκ μέρους των αρμοδίων αρχών δεν αναμένεται να μειωθεί άμεσα, με τις κεντρικές τράπεζες και τα υπουργεία οικονομικών να διοχετεύουν χρήματα στις επιμέρους οικονομίες, σύμφωνα με το ερευνητικό σημείωμα.

Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές συμπεριλαμβάνουν εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία αλλά και την ανάπτυξη κατάλληλου εμβολίου.

«Στη βασική μας υπόθεση, λαμβάνουμε ως δεδομένο ότι θα σημειωθεί δεύτερο κύμα λοιμώξεων μέχρι το φθινόπωρο, όμως αυτό αναμένεται να είναι διαχειρίσιμο μέσα από επιλεκτικά, τοπικά lockdown», σημειώνουν οι οικονομολόγοι, αναφερόμενοι και σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

«Αντιπαραβάλλουμε αυτό το ενδεχόμενο με το σενάριο να επιβληθούν εκ νέου τα αυστηρά μέτρα lockdown που βιώσαμε στην αρχή της χρονιάς, με αποτέλεσμα επιπλέον ύφεση», αναφέρουν.

Τεράστια αβεβαιότητα

Η εκτίμηση της Μόργκαν Στάνλεϊ έρχεται σε αντίθεση προς πιο επιφυλακτικές προβλέψεις που έχουν διατυπωθεί από άλλους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει με χαμηλότερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς, αλλά και ότι εξακολουθεί να επικρατεί «τεράστια αβεβαιότητα» γύρω από τις οικονομικές προοπτικές.

Η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στο Πεκίνο έχει εγείρει ανησυχίες για επιστροφή της πανδημίας στην Κίνα, γεγονός που ενδέχεται να επιβραδύνει την ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο κίνδυνος επέκτασης των λοιμώξεων εκτός του Πεκίνου είναι αυξημένος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Xinhua.

Οικονομολόγοι της JP Morgan Chase & Co. υπό την ηγεσία του Μπρους Κάσμαν υπογραμμίζουν τον κίνδυνο το αυξανόμενο χρέος και τα ελλείμματα να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις να αποσύρουν τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας.

«Μια τέτοια εξέλιξη στην οικονομική πολιτική, σε συνδυασμό με τα περιορισμένα μέτρα που αναμένεται να λάβουν οι κεντρικές τράπεζες, αποτελούν μια από τις βασικές παραμέτρους που λάβαμε υπόψη μας στην πρόβλεψή μας για ανεπαρκή ανάκαμψη εντός του 2021», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι οικονομολόγοι της JP Morgan.

- www.-.com

-

Σχετικα αρθρα

Οι εκατομμυριούχοι ανησυχούν: Μήπως οι κληρονόμοι μας γίνουν τεμπέληδες»

admin

Τράπεζες: Σε έξαρση το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» στοιχείων

admin

Στην Χαλκιδική η πρώτη υποθαλάσσια κάβα – Γάλλοι ήδη κλείνουν παραγγελίες για το κρασί που ωριμάζει στη θάλασσα

admin

Ν. Παπαθανάσης: Πλέγμα μέτρων προς ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων- Ισχυρή ανάπτυξη

admin

Spiegel: Η Βουλγαρία, νέος κίνδυνος για το ευρώ μετά την Ελλάδα

admin

Τι λένε οι οικονομολόγοι για την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας στην ευρωζώνη

admin

Η έγκαιρη ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και οι «ματιές» στις εκλογές

admin

Κικίλιας – Αυτοί είναι οι 4 πυλώνες για τον τουρισμό

admin

O νέος φορολογικός χάρτης των ακινήτων

admin

Η αλυσίδα Hilton ποντάρει στην ανάκαμψη των επαγγελματικών ταξιδιών

admin

Γαστρονομικός τουρισμός – Καταλύτης το Ταμείο Ανάπτυξης

admin

ΕΝΦΙΑ – Έρχονται τα νέα εκκαθαριστικά – Μειωμένος ο φόρος κατά 50% για 1.500.000 ιδιοκτήτες

admin